Overslaan en naar de inhoud gaan
 

Marge op hypotheekrente flink gedaald

  Door: Roel 1997 keer gelezen
Marge op hypotheekrente flink gedaald

De marges op de hypotheekrente zijn in mei fors gedaald. Volgens Vereniging Eigen Huis is de recente verhoging van de marktrentes (nog) niet volledig doorberekend in de hypotheekrente.

Marge ingeleverd

In mei zijn de marktrentes voor hypotheken fors gestegen. Deze stijging hebben de geldverstrekkers maar gedeeltelijk doorberekend in de hypotheekrente. Hierdoor hebben de geldverstrekkers aan marge ingeleverd. Volgens Universiteit van Amsterdam met 0,31 procentpunt.

Marktrente + marge = hypotheekrente

De marktrente voor het uitlenen van geld is voor elke geldverstrekker gelijk. Met de marge bovenop deze marktrente worden de kosten en het risico gedekt, ook is een gedeelte winst. De marktrente plus de marge bepaalt de uiteindelijke hypotheekrente voor de consument.

Concurentiepositie banken

Met de marge bepalen geldverstrekkers ook hun concurrentiepositie. Volgens Vereniging Eigen Huis staat het marktaandeel van banken onder druk door verzekeraars en pensioenfondsen die met gunstige tarieven en voorwaarden komen. Dit zou een reden zijn waarom de verhoging van de marktrente niet helemaal is doorberekend aan de consument.

Hoge werkdruk voorkomen

Een andere mogelijke reden is dat geldverstrekkers willen voorkomen dat consumenten massaal de huidige lage hypotheekrente willen vastleggen. In combinatie met de strengere hypotheeknormen op 1 juli, zou dit voor een te hoge werkdruk zorgen. In plaats daarvan verhogen de banken de hypotheekrente geleidelijk.

Hypotheekrente gestegen

De vraag is hoeleng geldverstrekkers dit volhouden. In mei en juni is de hypotheekrente bij de verschillende geldverstrekkers met 0,1% of 0,2 % gestegen, als gevolg van de stijging van de kapitaalmarktrente. Daar komt bij dat geldverstrekkers te maken krijgen met strengere kapitaaleisen. De zorgt voor een opwaartse druk voor de hypotheekrente.

Hypotheek Berekenen

Bereken hoeveel je kunt lenen.

Actuele hypotheekrente

Vergelijk alle hypotheekrentes.

Reageer op dit artikel

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Global tokens will be replaced with their respective token values (e.g. [site:name] or [current-page:title]).
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.