Hoeveel kan ik lenen in 2019? | Hypotheeknormen (deels) bekend

  Door: Roel 4077 keer gelezen
Hoeveel kan ik lenen in 2019? | Hypotheeknormen (deels) bekend

Hoeveel kun jij lenen in 2019? De hypotheeknormen voor 2019 zijn nog niet volledig bekend, maar dit weten we al. Bereken hoeveel hypotheek jij kunt krijgen.

Hypotheeknormen 2019 deels bekend

Voor de volledige hypotheeknormen voor 2019 moeten we wachten tot Prinsjesdag (18 september). Inmiddels zijn wel al een aantal wijzigingen ten opzichte van dit jaar bekend.

Benieuwd hoeveel jij kunt lenen. Bereken de maximale hypotheek onder de huidige normen.

Maximale hypotheek berekenenHoeveel kun jij lenen bij de actuele normen? >>>

Niet meer lenen dan de woningwaarde

Sinds dit jaar kun je niet meer lenen dan de woningwaarde. Dit betekent dat je de volledige kosten koper, zo’n 5 à 6% van de koopsom, uit eigen zak moet betalen. Met name voor starters die nog weinig hebben gespaard (of met studieschuld) is dit lastig. Ze kloppen vaker aan bij de ouders of lenen consumptief extra.

Het goede nieuws is dat de maximale hypotheek op basis van de woningwaarde in 2019 in ieder geval niet verder daalt. Dit is afgesproken in het regeerakkoord.

Lage en hoge inkomens kunnen in 2019 meer lenen

Hoeveel je kunt lenen op basis van het inkomen wordt elk jaar opnieuw vastgesteld op advies van het Nibud. Daarbij wordt onder andere gekeken naar de gemiddelde loonontwikkeling. Deze financieringslastpercentages worden pas op Prinsjesdag bekend gemaakt.

Het Ministerie van Financiën heeft al wel de globale wijzigingen voor de hypotheeknormen bekend gemaakt. Daar is het volgende in te lezen:

  • Inkomens tot € 30.000,-* en hoger dan € 100.000,-* kunnen in 2019 meer lenen.
  • Voor de grote ‘middengroep’ blijven de financieringslastpercentages ongeveer gelijk.

* Voor de bepaling van het toetsinkomen mag bij het hoogste inkomen een tweede inkomen (van de partner) deels worden opgeteld.

Kleine wijziging in maximale ‘groene’ hypotheek

Bij de maximale hypotheek voor een klimaatneutraal huis wordt een kleine nuance aangebracht. Voor een huis met een energieprestatiecoëfficiënt van 0 of lager kan iets minder extra geleend worden. Maximaal 20.000 euro bovenop de financieringslast. Voor een Nulopdemeter-woning blijft dit gelijk op 25.000 euro.

Lees hoe je extra kunt lenen bij energiebesparende maatregelen.

NHG-grens volgt naar verwachting de huizenprijs

Verder verwachten we dat de kostengrens voor een NHG-hypotheek in 2019 opnieuw omhoog gaat. NHG-grens is immers gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs en die breekt momenteel alle records. Update: de NHG-grens komt volgend jaar uit op € 290.000,- afhankelijk van prijsstijging. Dit heeft de stichting achter de NHG bekend gemaakt.

Zo blijven ook starters de mogelijkheid houden om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie te sluiten. Daarnaast mikt de stichting achter de garantie op nieuwe doelgroepen. Met NHG komen inmiddels ouderen en ondernemers eerder in aanmerking voor een hypotheek.

Reageer op dit artikel

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Global tokens will be replaced with their respective token values (e.g. [site:name] or [current-page:title]).
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.