Overslaan en naar de inhoud gaan
 

Overwaarde opnemen: nu makkelijker dan ooit‎

  Door: Roel 1374 keer gelezen
Overwaarde opnemen: nu makkelijker dan ooit‎

Overwaarde opnemen is nu makkelijker dan ooit. De huizenprijs is flink gestegen. Ook hebben banken financiële producten ontwikkeld, speciaal voor 'overwaarde.

Huizenprijs op recordhoogte

Door de huizenprijsstijging van de afgelopen jaren staan vrijwel alle huizenbezitters momenteel ‘op winst’, oftewel je hebt overwaarde. Met een gemiddelde prijsstijging van 7% was 2019 een goed jaar voor de huizenmarkt.

Hoe de huizenprijs dit jaar ontwikkelt is nog een groot vraagteken. Vooralsnog lijkt de huizenmarkt zich niets aan te trekken van de coronacrisis. De Nederlandsche Bank verwacht echter dat in de tweede helft van 2020 de huizenprijzen mogelijk onder druk komen te staan. Als de werkloosheid oploopt en het consumentenvertrouwen afneemt, daalt het animo om te verhuizen.

Overwaarde van je huis opnemen?Bereken vrijblijvend de mogelijkheden >>>

Overwaarde opnemen juist nu interessant

Er zijn meer redenen waarom het interessant is om nu je overwaarde op te nemen. De hypotheekrente is historisch laag. Ook hebben banken vooralsnog geen grootschalige aanpassingen in het acceptatiebeleid doorgevoerd.

Als de hypotheekrente de komende maanden verder oploopt, wat de verwachting is, wordt overwaarde opnemen duurder. Daarnaast is het de vraag of banken even soepel blijven als je de overwaarde gaat opnemen. Bij verslechterde economische omstandigheden of een tweede golf aan coronabesmettingen, is het niet ondenkbaar dat de acceptatienormen strikter worden.

Wat kun je doen met overwaarde

Je kunt de overwaarde voor verschillende doeleinden te gelde maken, bijvoorbeeld:

  • om je kinderen/familie te helpen met de hypotheek;
  • als aanvulling op je pensioen;
  • om je maandlasten te verlagen;
  • om een tweede huis of vakantiehuis kopen;
  • of om een verbouwing of energiebesparende maatregelen te financieren.

Financiële producten speciaal voor overwaarde

Banken hebben verschillende financiële producten ontwikkeld, speciaal voor 'overwaarde'. Zo is de Verzilverhypotheek nieuw leven ingeblazen, door onder andere Florius, Rabobank en ABN AMRO. Neem je energiebesparende maatregelen, dan zijn er ruimere normen en kom je mogelijk in aanmerking voor rentekorting.

Voor pensioengerechtigden geldt dat banken vaker bereid zijn om te toetsen op werkelijke last. Dit in plaats van de strengere inkomensnormen waar gepensioneerden die overwaarden willen opnemen eerder mee te maken kregen. Je kunt daar nu slim gebruik van maken.

Overwaarde van je huis opnemen? Bereken vrijblijvend de mogelijkheden

Hypotheek Berekenen

Bereken hoeveel je kunt lenen.

Actuele hypotheekrente

Vergelijk alle hypotheekrentes.

Reageer op dit artikel

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Global tokens will be replaced with their respective token values (e.g. [site:name] or [current-page:title]).
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.