Overslaan en naar de inhoud gaan

Negatieve spaarrente in Nederland

  Door: Roel 36697 keer gelezen
Negatieve spaarrente in Nederland

Met een eerste spaarrente van 0%, groeit de kans op een negatieve spaarrente in Nederland. Wordt de spaarrente negatief in 2017 en wat zijn de gevolgen?

Krijgen we een negatieve spaarrente in Nederland?

De spaarrente blijft maar dalen. Inmiddels zijn er voor het eerst banken in Nederland met een spaarrekening zonder rente (0%). Ook de grootbanken, Rabobank, ING en ABN AMRO, zijn dicht bij deze stap en bieden slechts 0,1% spaarrente. Wanneer krijgen we de eerste negatieve spaarrente in Nederland?

Spaarrente vergelijken >>>Kies de hoogste spaarrente

 

Oorzaak van de lage spaarrente

De Europese Centrale Bank wil met een lage rente de bestedingen in de Eurozone (en daarmee de inflatie) aanjagen. Sparen wordt dan onaantrekkelijk en investeren en geld uitgeven juist aantrekkelijk. Dit is ook de reden dat hypotheken en consumptief geld lenen nu goedkoop zijn.

Een belangrijk beleidsintrument van de ECB is de depositorente. Dit is het tarief waartegen de banken hun spaargeld stallen bij de centrale bank. Op dit moment is de ECB-depositorente -0,4%, negatief dus.

Banken betalen al voor spaargeld

Banken betalen op dit moment  voor spaargeld. Dit zorgt ervoor dat de spaarrente nog steeds daalt, ondanks dat de laatste rentedaling van de ECB dateert van maart 2016. Banken hebben de negatieve rente namelijk niet volledig doorberekend in de huidige spaarrente voor de consument. Mogelijk durven banken het niet aan om hun klanten te laten betalen voor het spaargeld.

Negatieve spaarrente in 2017?

Zolang de beleidsrente van de ECB negatief is en de banken deze kosten niet volledig aan de klant hebben doorberekend, zal de spaarrente dalen. Een negatieve spaarrente is echter een grote (psychologische) stap, die zo lang mogelijk wordt uitgesteld in het kader van klantbehoud. Op dit moment kunnen banken goedkoop aan geld komen om uit te lenen. Als de rente weer stijgt is weer spaargeld nodig.

De vraag is hoelang banken dit volhouden. Voorlopig zijn er geen signalen dat de beleidsrente op korte termijn gaat stijgen (lees onze spaarrente verwachting voor 2017). De kans op een negatieve rente wordt hierdoor groter. Ondertussen stijgt wel de hypotheekrente. Lees waarom de spaarrente niet automatisch meestijgt.

Ondertussen is er veel aandacht in de media over de negatieve spaarrente. Rabobank heeft vorig jaar hun systeem aangepast om spaarrekeningen met een nagatief tarief aan te kunnen bieden. Onlangs gaf Triodos, de eerste bank in Nederland met een spaarrekening zonder rente, aan een negatieve spaarrente niet uit te sluiten. Eerder al gaf ABN AMRO hetzelfde aan. Worden hier de geesten rijp gemaakt voor een negatieve spaarrente?

Rente al negatief in buitenland

In Duitsland is de internetbank Skatbank de aanbieder eerste met een negatieve rente. Onlangs kwam de Wallstreet Journal met een artikel over twee Zwitserse banken waar de spaarrente voor deposito's negatief is. In deze buitenlandse voorbeelden gaat over grote sommen spaargeld (vanaf € 500.000,-) die voor lange tijd worden vastgezet. Opvallend: in België is een negatieve spaarrente bij wet verboden.

4 tips om een negatieve spaarrente te voorkomen

 1. Kies voor de hoogste spaarrente: overstappen met (een deel van) je spaargeld is eenvoudig.
 2. Spaar je nog bij een grootbank? Je kunt nu je spaarrente verdubbelen.
 3. Ga deposito sparen: zet je spaargeld tijdelijk vast voor een hogere rente.
 4. Sparen met voorwaarden: een hogere rente bij een vaste maandelijkse inleg.

Spaarrente negatief. Wat dan?

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) onderzocht wat Nederlanders zouden doen bij een negatieve spaarrente. Slechts 12% zou het spaargeld op de vrij opneembare spaarrekening laten staan. De andere respondenten kozen voor de volgende opties:

 • Fysiek bewaren (34%)
 • Beleggen (20%)
 • Schulden aflossen (18%)
 • Deposito sparen (11%)
 • Uitgeven (5%)

Denk jij dat de spaarrente in 2017 negatief wordt en wat zou je doen in die situatie? We horen het graag in een reactie onder dit artikel.

Reageer op dit artikel

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • Global tokens will be replaced with their respective token values (e.g. [site:name] or [current-page:title]).
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Reacties

Bij negatieve rente direct al het spaargeld van de bank halen!

Nog voor ze het in hun kop krijgen om geld te vragen voor mijn spaargeld haal ik het er af .Ze bekijken het maar en dat moeten we allemaal doen en niet dreigen want daar schieten we niets mee op

In feite is het een misselijkmakend systeem waarbij de burger weer gemanipuleerd wordt door politiek en banken.
We hebben al woekerpolissen gehad, we hebben Dexia al gehad en krijgen nu de woekerspaarrekeningen voor onze kiezen. Allemaal te dwingen ons spaargeld te besteden. Mensen zijn er ook mee bezig voor hun oude dag. Die reserveringen worden nu een woekerspaarsysteem voor ouderen. Immers, als alles negatief wordt is er totaal geen vermogen meer mogelijk. Vraag twee is wanneer iedereen zijn geld bij de banken weghaalt, waar moeten de banken dan hun geld vandaan halen? Immers een oude sok geeft meer rente.

Tja, uit het onderzoek van de AFM blijkt dus dat maar 1 op de 20 mensen meer geld gaat uitgeven. Dus die steeds lagere rente gaat de economie niet aanjagen.
Maar voor die conclusie hoef je niet gestudeerd te hebben. Mensen geven pas geld uit als het ze goed gaat. Als het ze slecht gaat bewaren ze liever wat voor de tijd dat het eventueel nog minder wordt.
Maar voor de ECB is deze logica blijkbaar onbegrijpelijk

Zaken worden goedkoper door voortschrijdende digitalisering en globalisering, vandaar lage inflatie. ECB komt met maatregelen van de verleden eeuw om de inflatie omhoog te stuwen. Effect van die maatregelen wordt door vele topeconomen aan getwijfeld. Worden dus onzekere probeerseltjes uitgevoerd die zeeeeer kostbaar zijn !!!

1. Aflossen hypotheek. 2. Pensioensparen of beleggen 3. Kluis aanschaffen. Onderzoeken of werkgever loon contant kan uitbetalen.

Ik denk dat we naar een negatieve rente toegaan. We mogen straks betalen, voor het bewaren van ons geld, aan de bank. Een veronderstelling van mij, die nog niet genoemd is. Het spaargeld wordt op de bank vanzelf minder, wanneer je het laat staan. En mn de oudere- en gepensioneerde mensen, worden door de jongere generatie nog steeds gezien als de "rijke" ouderen. Nu dat mag natuurlijk niet, dus op deze manier komt dat vanzelf goed.

Als ik moet gaan betalen voor mijn spaargeld haal ik het van de bank en berg het zelf wel op. Moeten alle spaarders doen, dan piepen de banken wel anders! Stelletje rovers!

Als de spaarrente negatief wordt of naar nul gaat , dan haal ik al ons spaargeld van de rekeningen af.
Ik berg het wel ergens op .
De belasting verlaagt, halstarrig, ook de rentetarieven niet.

Ik zou mijn geld, bij een durende negatieve rente, fysiek bewaren.

Heel mooi allemaal, maar hoe wilt u dit belastingtechnisch verantwoorden wanneer de rente weer gaat stijgen? Lijkt me een hele klus om dat geld weer wit te krijgen, mits het om een gering bedrag gaat natuurlijk.

Als we allemaal (of velen van ons) ons geld van de bank halen, en het dan ook maar verzwijgen voor die andere dief (belasting) dan zal het "zwarte circuit" wel weer wat weliger gaan tieren.

Deels fysiek bewaren,deels deposito en deels wel op de snelle spaarrekening want je hebt iets achter de hand nodig giraal, om snel te kunnen handelen bij laag saldo, alles fysiek in huis kan niet, immers het meeste geld verkeer is niet meer fysiek .
Ook tip betaal begin jaar hele zorg premie, levert circa 25 extra korting op en dat geld gaat geen negatieve rente dragen t jaar, t is al weg,

Ik zou uiteraard gaan beleggen. De mensen hieronder die fysiek gaan bewaren hebben waarschijnlijk vrij weinig tot geen spaargeld en kunnen dat wel kwijt. Iedereen die een wat forser vermogen heeft belegt dit waarschijnlijk. Op deze manier is er toch iets aan te verdienen, zonder een al te hoog riscio.

Het uiteindelijk resutaat is dat we gezamenlijk als klanten van de bank overgeleverd zijn aan de macht van de bankiers. Het systeem is zo langzamerhand dusdanig dat we `' bijna" niet meer zonder kunnen.
Ook zal er een levendige " drukte " ontstaan bij het inbrekers gilde, want zelf zaken zodanig beveiligen dat het onaantrekkelijk is om bij een kraak wat geld te scoren is zeker de moeite waard op dat moment en wij niet allemaal instaat zijn dit naar behoren te doen. Net als de mensen van het banken gilde zouden wij ook maar goud verzamelen want ook het geld zal op den duur niets meer waard zijn (digitaal geld), vandaar de verzamelwoede van sommigen onder ons waaronder ook de banken!!

Geld in ""oude sok bewaren"", ga niet betalen voor mijn eigen spaargeld, beleggen is ook gevaarlijk voor beginners en hypo vervroegd aflossen is geen optie. Banken hebben genoeg in kas en proberen alleen maar de door hun veroorzaakte crisis op gewone mensen af te wentelen.

de huidige economische situatie is veel gunstiger ten aanzien van inflatie, waarbij de banken wel een rente vergoeding geven, maar de inflatie die ver overstijgt, altijd!
nu de ontwaarding 0 is gaat het vermogen niet achteruit, dus de consument/particulier staat alleen als belanghebbenden tegenover de banken/verzekeraars/ overheden.

Banken hebben er blijk v gegeven onbetrouwbaarte zijn. Rente is tevens risico compensatie. Zonder rente geld weghalen. Geeft echtet weer andere problemen. Huis in de fik overval of inbraak en weg is geld. Kluis huren is optie maar geld zal met huidige snelheid waarin wordt bijgedrukt uiteindelijk waardeloos worden. Huidige deflatie is vaak voorbode van hoge inflatie. Omzetten in goud silver paladiun platina enz lijkt beste optie.

Dan ga ik spaargeld omzetten in goud en zilver. Kilo baren goud en zilveren munten. En mijn eigen aanmelden als gokverslaafde om de belastingdienst voor de gek te houden. Edel materiaal wel extern opslaan in een gehuurde kluis.

zolang ik nog meer rente mijn internetspaarekening krijg
dan 1.2% laat ik het daar staan.
anders ophalen en in de oude sok doen om niet meer in de rendementsvermogen tevallen.
dan levert het toch weer 1.2% op.

Bij een negatieve rente haal ik het geld van de bank als iedereen dit doet heeft het ook negatieve effecten voor de vermogensrendementsheffing.

Ik los mijn hypotheek af, en daarna zoek ik voor mijn spaargeld een bank die nog wat geeft en anders in de kluis.
Maar waar ik bang voor ben is dat wanneer het moment komt dat spaarders op grote schaal hun geld van de bank gaan halen er een bankrun kan ontstaan met alle gevolgen van dien. De dekkingsgraad van de banken is naar mijn mening niet voldoende om dit te doorstaan. Mijn idee is dat de ECB hier geen oog voor lijkt te hebben.

Wat ik al doe meer doen. Zelf gelduitlenen en daar meer voor terugvragen. Er zijn genoeg mensen die niet bij een bank terecht kunnen. Geloof me, dit levert echt wat op. Zelfs als soms het niet goed gaat.

Als zometeen ook het contante geld wordt uitgeband, dan zijn we echt de sjaak...

Omdat sparen in deze tijd blijkbaar verboden is in Nederland (er staat immers een wettelijke financiële boete op die mij nu al elk jaar veel geld kost), en ik geen eigen huis bezit waarvan ik de hypotheek kan aflossen, zou ik al mijn spaargeld opnemen en fysiek bewaren.

Bij negatieve rente haal ik mijn geld van de bank en zet ik het fysiek 'ergens anders'.

Als de rente negatief word , geld dat dan ook voor de belasting?
Krijgen de spaarders dan betaald in plaats van te betalen?

Bij een negatieve spaarrente ga ik automatisch, wat ik aanvankelijk automatisch spaar,iedere maand automatisch aflossen op mijn aflosvrije hypotheek.
Henk.

De korte hypotheek rente evenals de spaarrente zijn gekoppeld aan de geldmarktrente, lees Euribor. Rabo verhoogde kort geleden haar korte hypotheek rente (1 jaar), maar verlaagde haar spaarrente. Verbazend ! Ook verbazend is dat de belastingdienst nog steeds uitgaat van een spaarrente van enige procenten bij haar vermogensrendementsheffing. Tenslotte, bij een negatieve spaarrente haal ik mijn spaargeld van de bank. Kijkend naar de winstcijfers van banken, hebben zij overigens geen reden om de spaarrente negatief te maken. Moraal van het verhaal is natuurlijk wel dat het beleid van de ECB nu spoedige aanpassing verdiend. Immers de crisis is voorbij !!

Het zijn witte boorden criminelen geld dat op de bank staat ophalen in de kluis en klaar zou iedereen moeten doen de belasting ziet het dan als zwart geld maar dat is het niet het is van míjn netto loon gespaard en er is al belasting van betaald ze bekijken het maar als iedereen het zo doet kan de bank met mijn geld niets verdienen op de beurs

Ik heb de indruk dat alle banken die een zogenaamde negatieve spaarrente hanteren, oplichters zijn. Door velerlei manipulaties en financiële truukjes wordt de klant het kind van HUN rekening. Aan geld is absoluut geen gebrek. Zij zetten op leningen een heel hoog rentepercentage. De winst die zij hierop maken, moet gigantisch zijn. Overigens hoor ik steeds vaker als dit onderwerp ter sprake komt, dat men het geld van de bank zal halen zodra een bank bekend maakt dat zij de klant gaan belasten voor haar of zijn spaarrekening. En dan zoeken naar bank in een betrouwbaar land die deze diefstal niet in hun statuten heeft staan.

Ik haal al mijn spaargeld van de rekening en zorg dat er genoeg op de betaalrekening blijft staan om de vaste lasten te kunnen betalen.

Wachten, dat de inflatie toeneemt, en zolang het geld laten staan. De olieprijzen stijgen weer, dus de kans dat de inflatie stijgt is groter.
Als de inflatie is gestegen, dan is een belangrijk doel van de Eur. Centrale Bank bereikt. Dan zal ook door Europees beleid geleidelijk aan de rente weer toenemen.

Een gedeelte op een spaar rekening een gedeelte contant een gedeelte in goud

Toch wel vreemd dan dat je voor een lening bij een bank nog vaak wel 10% rente kwijt bent.
Terwijl banken tegen een nul tarief geld kunnen lenen.
Een econoom zei eens in een interview dat banken mensen een poot uitdraaien met dit soort woekerrente.

Bij een negatieve spaarrente haal ik al mijn geld van de banken en bewaar het fysiek of koop er waarde vaste auto's voor oldtimers , Gelukkig is negatieve renten in België bij wet verboden

Ben ZZP-er en heb een tweede kleine woning gekocht. gefinancierd met 60% eigen spaargeld en 40% geleend van vrienden. Vanaf dag 1 al verhuurd (universiteitsstad) en omgerekend een rendement van plm 8 % per jaar . De huuropbrengsten worden gebruikt om de lening z.s.m. af te lossen (plm 6 jaar). Daarna kan ik de maandelijkse huur in eigen zak stoppen. Zo laat je het spaargeld voor je werken!

Wat veel mensen niet in de gaten houden is dat de (potentieel negatieve) rente alleen geld voor de spaarrekeningen. Bijvoorbeeld, Rabobank rekent geen rente voor de lopende rekeningen. Mijn methode zou dus zijn om het geld op de lopende rekening te 'sparen' in plaats van op de spaarrekening.

Geen gedoe met belastingdienst, geen gedoe met een veel te dure oude sok en alles makkelijk beschikbaar indien het nodig is.

Denk niet echt dat de banken een negatieve rente aandurven, ook al kan hun imago niet veel slechter dan die nu al is,
bij negatieve ( re ) rente ga ik het geld in ieder geval uit de vermogensrendementsheffing weghalen !