Overslaan en naar de inhoud gaan

Vergelijken van beleggingen

Zelf beleggenInformatie 
DeGiro BeleggenDeGiro is dankzij de ongekend lage tarieven en veilige structuur de marktleider in Nederland. Een volledig in-house ontwikkelde infrastructuur en innovatieve technologie zorgen ervoor dat u wereldwijd op een gebruiksvriendelijk platform handelt. Wanneer u belegt bij DEGIRO, dan belegt u bij een broker die in verschillende Europese landen al verscheidene keren is uitgeroepen tot beste broker.
Open gratis een rekening
Binck BeleggenBinck is er voor de belegger die zelf zijn keuzes maakt. Die zijn eigen weg kiest en zelf bepaalt wat goed voor hem is. En voor alles wat met beleggen en de beurs te maken heeft, is Binck er voor u. Zodat u zelf de best mogelijke keuzes kunt maken.
Ontvang de benefitsbox en €200,- transactietegoedBeleggen pixel
Lynx LYNX is speciaal opgericht om beleggers een totaalpakket te bieden om écht succesvol te zijn op de beurs. Naast de zeer scherpe tarieven, kunt u een persoonlijke service verwachten. LYNX biedt de meeste handelsmogelijkheden op beurzen wereldwijd en om de kennis te verbreden kunt u deelnemen aan de LYNX Masterclass. Ze zijn er voor de actieve belegger die op zoek is naar het betrouwbaarste handelsplatform met uitgebreide analysemogelijkheden en tools.
Informatiepakket aanvragen
Traders Only Beleggen Bij Tradersonly krijgen beleggers veel privileges om beter te kunnen beleggen, samen met scherpe tarieven, professionele tools en software ideaal voor de actieve belegger. Nu tijdelijke actie: $500 transactiekosten tegoed na openen nieuwe rekening.
Open gratis een rekening
IG Markets Beleggen Beleggen als een pro op een award winning handelsplatform. Maak kennis met IG Markets via de gratis demoaccount.
Gratis demo account openen
Hoe komt deze vergelijking tot stand?

Starten met beleggen

Wanneer je voor het eerst start met beleggen is FX.nl een goed startpunt. We hebben een overzicht gemaakt voor beginners dat je hierbij verder helpt. Hier kun je zelf bepalen of beleggen voor jou geschikt is en zo ja, welke stappen je hierin het beste kunt doorlopen met de bijbehorende keuzes die hierin gemaakt moeten worden.

Veel online brokers hebben een gebruiksvriendelijk platform die startende beleggers ondersteunt en waarmee je kunt beginnen met beleggen. Hierin wordt er regelmatig online educatie aangeboden en is er ondersteuning mogelijk via een helpdesk.

Wel of niet beleggen

Om zelf te beleggen moet je je verdiepen in de onderliggende aandelen. Heb je daar zin en tijd voor, dan is zelf beleggen een leuke en uitdagende manier om vermogen op te bouwen. Met jouw kennis en inzicht van de markt kun je proberen om extra rendement op je vermogen op te bouwen, maar brengt ook risico's met zich mee.

Met de huidige historisch lage spaarrente biedt beleggen een mogelijk alternatief om meer rendement te behalen op je vermogen. Dit is in tegenstelling tot sparen natuurlijk niet zonder risico's. Hierin is niet voor niets de zinsnede opgenomen 'rendemente uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst'. 

Wanneer is beleggen waarschijnlijk niet geschikt voor je:

  • Als je wakker ligt van een mogelijk negatief rendement op je vermogen
  • Als je niet het risico wil lopen dat je je inleg kwijt kan raken
  • Als je geen tijd wilt investeren om informatie in te winnen

Fondsbeleggen

Een andere optie is om te gaan fondsbeleggen. Bij fondsbeleggen bepaal je eerst een risicoprofiel op basis waarvan er voor je belegd gaat worden. Hierbij wordt je inleg verdeeld over diverse beleggingsproducten en wordt zo ook het risico gespreid. De tijdsinvestering is hiermee beperkt en wordt je belegging meer gespreid.

Doordat er voor je belegd wordt zal een deel kosten hiervoor in rekening gebracht worden en in aftrek gebracht worden van je vermogen.

Heb je de keuze gemaakt voor een broker gemaakt dan kun je gelijk starten met beleggen. Het is van groot belang om je goed te verdiepen in de mogelijkheden en informatie te verzamelen. Het internet biedt hierin een bijna oneindig platform, maar je zult je zoekopdracht zo gericht mogelijk moeten inzetten om niet te verdrinken in het oerwoud van informatie. 

De eerste keuze is in welke beleggingsvorm je je geld gaat beleggen. Onderstaand een korte opsomming van de meest voorkomende vormen:

  • Obligaties: uitgegeven schuldbewijs door een onderneming of overheid
  • Beleggingsfondsen: mandje van aandelen beheert door een fonds of beleggingsinstelling
  • Aandelen: eigendomsbewijs in een onderneming welke verhandeld worden op de aandelenbeurs
  • Opties: het recht om voor een vooraf vastgestelde prijs een onderliggend aandeel te kunnen kopen of verkopen
  • Binaire opties: speculeren in stijging of daling van een aandeel of fonds 
  • CFD's of indextrackers: een afgeleide waarde van een onderliggend mandje van aandelen waarmee je relatief eenvoudig risico kunt spreiden zonder de daadwerkelijke aankoop van de onderliggende aandelen

Binnen de meeste platforms van de brokers zijn er mogelijkheden om grafische en technische analyses in te zien over een bepaalde periode en af te zetten tegen andere branche gerelateerde aandelen. Ook kun je hier vaak adviezen terugvinden van beleggingsspecialisten of je aansluiten bij een bepaalde groep van beleggers.

Bepaal vooraf goed welk aandeel van je vermogen je wilt inzetten voor beleggen. Het is verstandig een deel van je geld achter de geld te houden op een spaarrekening voor onvoorziene uitgaven.