Op zoek naar een bedrijfslening om je werkkapitaal te vergroten? Vraag eenvoudig informatie aan bij diverse aanbieders en ontdek je maximale zakelijke lening.
Hoe komt deze vergelijking tot stand?
Wat is een zakelijke lening?
Een lening voor ZZP’ers en ondernemers wordt ook wel een zakelijke lening genoemd. Kies een zakelijke lening zet je in om op korte termijn de liquiditeitspositie van je bedrijf te versterken. Met een bedrijfsfinanciering kun je investeren in je bedrijf en het werkkapitaal versterken. Hiermee investeer je in de toekomst van je bedrijf zonder eigen middelen in te hoeven zetten, die er wellicht niet zijn.
De lening ga je aan op titel van je onderneming en wordt gebaseerd op basis van de onderliggende resultaten.
Laat je onderneming groeien door een tijdelijke kapitaalinjectie.
Wil je als zelfstandig ondernemer een financiering aangaan voor privé doeleinde? Leen dan geld bij de reguliere kredietaanbieders tegen voordeligere rentetarieven. Hiervoor hebben inmiddels meerdere kredietaanbieders de acceptatievoorwaarden verruimd. Lees ook ‘Geld lenen voor zelfstandig ondernemers voordeliger’
Wat zijn de voorwaarden voor een zakelijke lening?
De voorwaarden voor een zakelijke lening zijn met name gericht op het beperken van de risico’s.
Des te kleiner het risico, des te lager de rentevergoeding.
Kredietverstrekkers hebben diverse kengetallen van je onderneming nodig om tot een risicoanalyse te komen.
Onderstaand een opsomming hoe deze risico inschatting bepaald wordt.
Wat bepaalt het risico voor het zakelijke krediet
- Hoe lang bestaat de onderneming?
Bij de meeste kredietaanbieders moet je minimaal 2 jaar ingeschreven staan bij de kamer van koophandel om in aanmerking te komen. - Is de eigenaar en/of onderneming in Nederland gevestigd en ingeschreven?
Dit is van belang inzake de aansprakelijkheid en verhaalbaarheid van de uitgeleende gelden. - Wordt er een minimale omzetgrens jaarlijks bereikt?
Je onderneming moet een minimale grootte hebben om een financiering aan te vragen, de omzet dient minimaal boven de €50.000 per jaar te zijn. - Zijn er jaarrekeningen aanwezig?
Op basis van deze jaarrekeningen wordt de onderneming en bijbehorende resultaten beoordeeld.
Op basis van bovenstaande aspecten wordt het risico ingeschat en bepaalt of de financiering verstrekt wordt en zo ja tegen welke voorwaarden.
Elke zakelijk kredietverstrekker hanteert hierin andere richtlijnen. Het is belangrijk om bij verschillende partijen informatie in te winnen om de mogelijkheden met elkaar te vergelijken.
Wat is het verschil tussen een zakelijk krediet en een consumptief krediet?
Het grootste verschil tussen een zakelijk krediet en een consumptief krediet is namens wie de financiering wordt aangegaan.
Waar bij een zakelijk krediet dit de onderneming is, eventueel met een hoofdelijke aansprakelijkheid, is dit bij een consumptief krediet altijd een natuurlijk persoon.
Een zakelijke lening wordt verder niet aangemeld bij het BKR. Het BKR wordt enkel ingezet om overkreditering te voorkomen bij consumenten en consumptief krediet. Schulden van ondernemingen worden niet geregistreerd bij het BKR, maar enkel leningen op naam van natuurlijke personen.
Bij een MKB lening kan er wel een eenmalige afsluitprovisie in rekening gebracht worden. Bij een consumptief krediet is het bij wet verboden om provisie in rekening te brengen aan consumenten.
Een persoonlijke lening of doorlopend krediet is gemaximeerd tot € 75.000,-. Dit bedrag is niet gemaximeerd bij een zakelijke lening en wordt bepaald aan de hand van de investering, grootte bedrijf en bijbehorende risico’s,
Zakelijke lening berekenen?
Benieuwd naar je maximale financieringsmogelijkheden.
Bereken via de diverse verstrekkers de mogelijkheden voor een maximale zakelijke financiering.
Elke aanbieder rekent met andere richtlijnen en kaders, waardoor de verschillen groot kunnen zijn.
Dit in tegenstelling tot een regulier consumptief krediet, waar de richtlijnen centraal gereguleerd zijn.
Dit betreft zowel de maximale zakelijke lening als de voorwaarden waartegen deze lening aangeboden wordt.
Bij de voorwaarden van de zakelijke lening moet je denken aan zaken zoals:
- De afbetalingstermijn
- De rentevoet
- Andere mogelijke bijkomende kosten