Overslaan en naar de inhoud gaan
Geld lenen, de goedkoopste leningen vergelijken en direct een lening aanvragen op FX.nl

Persoonlijke leningen vergelijken en aanvragen

Bij een persoonlijke lening krijg je je geld in één maal gestort. Je betaalt iedere maand hetzelfde vaste bedrag en de looptijd staat vast. Je neemt meestal een persoonlijke lening voor een specifiek doel.

Vergelijk alle rentes voor een persoonlijke lening bij een leenbedrag van € 25.000,-. (Bekijk hier andere leenbedragen). Laatste update rentepercentages: 29-09-2020.

Wat is een persoonlijke lening?

Je sluit een persoonlijke lening af voor een specifiek doel. Dit kan bijvoorbeeld de aankoop van een auto (lening voor een auto), motor of caravan zijn. Maar het geld kan ook worden gebruikt voor een verbouwing. 

Het geld van een persoonlijke lening wordt in één keer overgemaakt. Je kunt vervolgens een aankoop doen. Daarna betaal jij het geleende geld terug. Je doet dit door maandelijks een deel af te lossen en een deel rente te betalen. Het maandbedrag is iedere maand hetzelfde. De rente van een persoonlijke lening staat namelijk vast. Deze lening is niet bedoeld om extra geld achter de hand te hebben. Dit is bij een doorlopend krediet wel zo (extra bestedingsruimte, meer flexibel en een variabele rente). 

Voor wie is een persoonlijke lening geschikt?

Een persoonlijke lening is geschikt voor jou:

 • als je minstens 21 jaar en maximum 74 jaar oud bent.
 • als je een vast leendoel hebt (aankoop nieuwe auto, verbouwing,...).
 • als je op zoek bent naar zekerheid (vaste rente, vaste looptijd). Je weet hoeveel je gaat aflossen per maand, hoeveel rente je betaalt en wanneer je de lening volledig hebt afgelost.

Kenmerken van een persoonlijke lening:

Bij een persoonlijke lening:

 • heb je een lening voor een specifiek doel.
 • ontvang je de complete lening in één keer.
 • heb je een vaste rente gedurende de hele looptijd.
 • heb je een looptijd tussen de 6 en 120 maanden (bij sommige aanbieders kan je zelfs kiezen voor een looptijd tot 15 jaar).
 • betaal je maandelijks een vast bedrag aan rente en aflossing. Deze rente betaal je over het deel van de lening die je nog niet afgelost hebt. Het deel van de aflossing wordt naarmate de looptijd vordert, steeds groter en het rentedeel steeds kleiner.
 • is de betaalde rente fiscaal aftrekbaar, wanneer de lening volledig gebruikt is voor woningverbetering.

Rentetarieven voor een persoonlijke lening

De rente van een persoonlijke lening is over het algemeen iets hoger dan die van een doorlopend krediet. Dit komt omdat de rente van een persoonlijke lening vaststaat. Je kunt de goedkoopste persoonlijke lening eenvoudig vinden in ons overzicht. Alle rente van alle kredietverstrekkers staan online.

De kredietverstrekker met de laagste rente staat bovenaan in ons overzicht. Je kunt alles lezen over de goedkoopste lening door op ''info'' te klikken. De lening is ook direct aan te vragen. 

Persoonlijke lening bij ING

De rentes voor een persoonlijke lening bij ING vind je in ons renteoverzicht. Het is helaas niet mogelijk om via FX.nl een persoonlijke lening van ING aan te vragen. Wel kan je rentes van andere banken vergelijken, zodat je toch de persoonlijke lening vindt die bij je past.

Persoonlijke lening bij Rabobank

Via FX.nl is het niet mogelijk om een persoonlijke lening aan te vragen van Rabobank. Wel tonen we de rentes van Rabobank. Bij andere kredietverstrekkers vind je een lagere rente dan deze van Rabobank, dus het is de moeite om te vergelijken!

Persoonlijke lening bij ABN

We bieden de laagste en goedkoopste rentes aan voor een persoonlijke lening bij ABN. Deze vind je hierboven terug in de rentelijst. Vergeet zeker niet de rentes van ABN te vergelijken met deze van andere aanbieders, om zeker te zijn van de beste rente voor een persoonlijke lening.

Een persoonlijke lening oversluiten

Het is altijd mogelijk om je persoonlijke lening over te sluiten. In veel gevallen bespaar je zo veel geld, zeker als je meerdere leningen hebt lopen.

Wat zijn de kosten voor het oversluiten?

De meeste kredietverstrekkers brengen een boete in rekening bij het oversluiten van een persoonlijke lening. De kosten van deze boete zijn (volgens Europese richtlijnen): 0.5% van het bedrag dat je aflost als de lening minder dan 1 jaar loopt en 1% van het bedrag dat je aflost als de lening nog langer dan 1 jaar loopt.

Voorbeeld

Je hebt een persoonlijke lening afgesloten:

 • met een looptijd van 10 jaar (120 maanden).
 • van 10.000 euro.

Na 5 jaar heb je 3500 euro afgelost en wil je de lening oversluiten voor een lagere rente. Je hebt dan nog een lening van 6500 euro met een looptijd van 5 jaar. Als je deze lening aflost, moet je een boete betalen van 65 euro. 

Wanneer kan je je lening niet oversluiten?

Je kan (meestal) je lening niet oversluiten als je:

 • minder bent gaan verdienen.
 • je veel meer wilt gaan lenen.
 • je een negatieve BKR-codering hebt.