Beleggen voor beginners (stappenplan)

Wie wil gaan beleggen, weet vaak niet waar hij of zij moet beginnen. Voor hen hebben we het stappenplan beleggen voor beginners.

Stappenplan beleggen voor beginners

Aan de hand van 5 stappen maak je als beginnende belegger de juiste keuzes als je start met beleggen. De beste keuze is namelijk niet het hoogste rendement, maar een beleggingsproduct dat bij je past. Je zult zien dat voor iedereen een geschikt beleggingsproduct te vinden is.  

Stap1: Is beleggen voor jou geschikt

Beleggen doe je met het deel van je vermogen waarmee je een risico kan en wil nemen. De eerste vraag die je jezelf moet stellen is daarom: kan en wil ik het risico lopen dat mijn geld minder waard wordt?

  • Is het antwoord op deze vraag nee, dan kun je beter kiezen om je vermogen weg te zetten op een spaarrekening. Voor extra rendement zou je kunnen kiezen voor deposito sparen of sparen met voorwaarden.
  • Is het antwoord ja, dan is beleggen voor jou geschikt. Begin met te bepalen met welk deel van je vermogen je wilt gaan beleggen. Let daarbij op je toekomstplannen en houd altijd een buffer over voor onverwachte uitgaven.

Stap 2: Risicoprofiel bepalen

Verantwoord beleggen doe je met een verstandige afweging tussen risico en rendement. Wil je offensief, neutraal of defensief gaan beleggen? Voor je begint met beleggen wordt door de aanbieder gevraagd je risicoprofiel te bepalen. Op basis van een aantal vragen vind je de meest geschikte vermogensmix. Enkele onderwerpen waarover je moet nadenken zijn:

  • Wat is de beleggingshorizon, oftewel binnen welke periode heb je het vermogen nodig?
  • Voor welk doel wil je gaan beleggen?
  • Ben je risicomijdend of wil je maximaal rendement behalen met groot risico op ook negatieve uitschieters?

Stap 3: Hoe wil je gaan beleggen?

Ga je zelf beleggen of wil je dat er voor je belegd wordt?

  • Zelf beleggen doe je via een broker. Je gaat je verdiepen in de materie en op basis van je analyses en voorspellingen koop je aandelen/ obligaties.
  • Wil dat er voor je belegd wordt, kies dan voor fondsbeleggen. Op basis van je risicoprofiel wordt je geld automatisch gespreid (risico/ rendement).
  • Beginnen met beleggen is ook mogelijk via de grootbanken, bijvoorbeeld in de vorm van beheerd beleggen

Stap 4: Aanbieders vergelijken

Beleggen vergelijken doe je eenvoudig online. Op de websites van de verschillende aanbieders vind je vervolgens de informatie voor een vergelijking. Let daarbij op de volgende punten:

Kosten

Bij beleggen betaal je een beheerfee en kosten per transacties. Deze kosten drukken op het rendement en het is dus goed om deze te vergelijken. De meeste brokers vragen tegenwoordig geen beheerkosten meer. Door de onderlinge concurrentie zijn de laatste jaren ook de orderkosten gedaald.

Gebruiksgemak

Voor de beginnende belegger is het belangrijk dat er een gebruiksvriendelijk platform aanwezig is met diverse hulpmiddelen. Een aantal aanbieders biedt een 'demo-account' aan om dit te testen. Ook bieden een aantal aanbieders online webinars en kennisbanken aan, waarmee je wordt geholpen bij je eerste stappen als belegger.

Prospectus

Beleggingsfondsen zijn verplicht een prospectus uit te brengen. Daarin lees je meer over het rendement uit het verleden (geen garantie voor de toekomst) en de risico’s.

Op FX.nl stellen we een aantal brokers en beleggingsfondsen aan je voor. Dit is een goede eerste stap bij beleggen vergelijken.
Vraag vrijblijvend een informatiepakket aan en bepaal of zelf beleggen of fondsbeleggen voor je geschikt is.

Stap 5: Blijf op de hoogte

Blijf actief het financiele nieuws volgen, anticipeer op trends in de markt of volg adviezen van specialisten. Kies en koop bewust aandelen en kies alleen voor fondsen die voor je begrijpelijk zijn.

Informeer je ook actief over nieuwe producten en beleggingsmogelijkheden. Bij zelf beleggen kun je bijvoorbeeld kiezen voor indextrackters. Je volgt dan de koers van een index en zo heb je automatisch een grote spreiding en risico’s dan het kopen van losse aandelen. Ben je een gevorderde belegger dan kun je afgeleide beleggingsproducten overwegen zoals opties, turbo’s, speeders en futures. Deze producten hebben een hoge mate van risico dus onderzoek eerst de mogelijkheden bij complex beleggen.

Start met beleggen vergelijken