Klantenbeoordeling 10.0/10

Beleggen voor beginners

Wie wil starten met beleggen, weet vaak niet waar hij of zij moet beginnen. Voor hen hebben we het stappenplan beleggen voor beginners.

Starten met beleggen in 5 stappen

Aan de hand van 5 stappen maak je als beginnende belegger de juiste keuze als je start met beleggen. Dit is (vaak) niet het hoogste rendement, maar een beleggingsproduct dat bij je past. Je zult zien dat iedereen een geschikt beleggingsproduct kan vinden.

Stap1: Is beleggen voor jou geschikt?

Beleggen doe je met het deel van je vermogen of spaargeld waarmee je een risico kan en wil nemen. De eerste vraag die je jezelf moet stellen is daarom: kan en wil ik het risico lopen dat mijn geld minder waard wordt?

  • Is het antwoord op deze vraag nee, dan kun je beter kiezen om je vermogen weg te zetten op een spaarrekening. Voor extra rendement zou je kunnen kiezen voor deposito sparen of sparen met voorwaarden.
  • Is het antwoord ja, dan is beleggen voor jou geschikt. Begin met te bepalen met welk deel van je vermogen je wilt gaan beleggen. Let daarbij op je toekomstplannen en houd altijd een buffer over voor onverwachte uitgaven.

Stap 2: Risicoprofiel bepalen

Beleggen voor beginners doe je met je met een verstandige afweging tussen risico en rendement. Een beginnende belegger wordt daarom gevraagd zijn of haar risicoprofiel te bepalen. Op basis van een aantal vragen vind je de meest geschikte vermogensmix.

Wil je offensief, neutraal of defensief gaan beleggen? Dit zijn enkele onderwerpen waarover je moet nadenken zijn:

  • Wat is de beleggingshorizon, oftewel binnen welke periode heb je het vermogen nodig?
  • Voor welk doel wil je gaan beleggen?
  • Ben je risicomijdend of wil je maximaal rendement behalen met groot risico op ook negatieve uitschieters?

Stap 3: Hoe wil je gaan beleggen?

Ga je zelf beleggen of wil je dat er voor je belegd wordt?

  • Zelf beleggen doe je via een broker. Verdiep je in de materie en op basis van jouw analyses en voorspellingen koop en verkoop je online aandelen/ obligaties.
  • Wil dat er voor je belegd wordt, kies dan voor fondsbeleggen. Op basis van jouw risicoprofiel wordt je geld gespreid (risico/ rendement) binnen een beleggingsfonds
  • Indexbeleggen is een andere optie en wint steeds meer aan populariteit. Meer info is hierover te lezen bij onder andere InDelta
  • Spaar voor later door je vermogen te laten beleggen door professionals. Pensioensparen als aanvulling op je pensioen. Fiscaal vriendelijk!
  • Beheerd beleggen is ook mogelijk via 1 van de grootbanken, zoals beginnen met beleggen van ING.

Stap 4: Aanbieders vergelijken

Beleggen vergelijken doe je eenvoudig op FX.nl. Vergelijk brokersbeleggingsfondsen en pensioensparen voor het beste aanbod. Vervolgens kun je een gratis informatiepakket aanvragen bij de betreffende aanbieder.

Let bij het vergelijken van beleggen op de volgende punten:

Kosten

Bij beleggen betaal je een beheerfee en kosten per transacties. Deze kosten drukken op het rendement en het is dus goed om deze te vergelijken. De meeste brokers vragen tegenwoordig geen beheerkosten meer. Door de onderlinge concurrentie zijn de laatste jaren ook de orderkosten gedaald.

Gebruiksgemak

Voor de beginnende belegger is het belangrijk dat er een gebruiksvriendelijk platform aanwezig is met diverse hulpmiddelen. Een aantal aanbieders biedt een ‘demo-account’ aan om dit te testen. Ook bieden een aantal aanbieders online webinars en kennisbanken aan, waarmee je wordt geholpen bij je eerste stappen als belegger.

Prospectus

Beleggingsfondsen zijn verplicht een prospectus uit te brengen. Daarin lees je meer over het rendement uit het verleden (geen garantie voor de toekomst) en de risico’s.

Stap 5: Blijf op de hoogte

Bij beleggen voor beginners, maar ook voor gevorderden geldt: blijf actief het financiële nieuws volgen. Anticipeer op trends in de markt of volg adviezen van specialisten. Kies en koop bewust aandelen en kies alleen voor beleggingsfondsen die voor je begrijpelijk zijn.

Informeer je ook actief over nieuwe producten en beleggingsmogelijkheden. Bij zelf beleggen kun je bijvoorbeeld kiezen voor indextrackters. Je volgt dan de koers van een index en zo heb je automatisch een grote spreiding en risico’s dan het kopen van losse aandelen. Ben je een gevorderde belegger dan kun je afgeleide beleggingsproducten overwegen zoals opties, turbo’s, speeders en futures. Deze producten hebben een hoge mate van risico dus onderzoek eerst de mogelijkheden bij de broker van je keuze.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop donderdag om 09:00.
Bel direct