Overslaan en naar de inhoud gaan
 

Hypotheekrente prognose november

  Door: Roel 6773 keer gelezen
Hypotheekrente prognose november

De stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) zorgen voor de lage hypotheekrente van dit moment. De kans is groot dat deze worden uitgebreid. Dit is onze renteverwachting voor november.

Inflatie blijft te laag

De Europese economie herstelt, maar niet zo snel als de beleidsmakers hopen. De inflatie (algehele prijsstijging) van oktober komt uit op 0% ten opzichte van een jaar eerder. In september was dit nog onder nul, met -0,1%. De oorzaak hiervoor ligt grotendeels in de lage energieprijzen. Worden deze niet meegerekend, dan komt de inflatie uit op 1,1%. Dit is nog steeds minder dan de gewenste inflatie van net geen 2%.

Groeivertraging opkomende economieën

Ook de groeivertraging van de opkomende economieën baart de beleidsmakers zorgen. Men let onder andere scherp op de ontwikkelingen in China. Uit de meest recente cijfers blijkt dat de Chinese industrie in oktober opnieuw gekrompen is. Dit kan een gevaar vormen voor de Europese economie.

Draghi hint naar extra maatregelen

De voorzitter van de ECB, Mario Draghi, liet daarom weten dat de centrale bank mogelijk de stimuleringsmaatregelen gaat uitbreiden.

  • Tot en met september 2016 wordt maandelijks 60 miljard in de economie gepompt. De ECB kan beslissen het opkoopprogramma te intensiveren en/of te verlengen.  
  • De andere mogelijke maatregel is een verdere verlaging van de beleidsrentes. Deze zouden wel eens negatief kunnen worden.

Door deze stimuleringsmaatregelen komt meer krediet beschikbaar, waardoor lenen goedkoper wordt. Sparen wordt juist onaantrekkelijk. Dit moet de vraag en uiteindelijk de prijzen doen stijgen.

Volgende bestuursvergadering

Op 3 december vindt de volgende bestuursvergadering van de ECB plaats. Daarin zal besloten worden of de centrale bank extra maatregelen gaat nemen. Tot die tijd analyseren verschillende werkgroepen de huidige economische en monetaire situatie in Europa. Veel zal afhangen van de ontwikkeling sinds de laatste ramingen in september.  

Beleggers krijgen vertrouwen

Voor veel analisten en beleggers is het een uitgemaakte zaak dat de ECB de stimuleringsmaatregelen gaat uitbreiden. Direct na de woorden van Draghi veerde de financiële markten op en schoten de beurskoersen omhoog. Beleggers krijgen vertrouwen omdat ze weten dat ze bij onvoldoende groei/ inflatie kunnen rekenen op de centrale bank. Het is echter nog te vroeg om een ommekeer te verwachten.

We verwachten dan ook dat de hypotheekrente in november op het huidige lage niveau blijft. Tip: schrijf je in voor de Renteflits en volg de hypotheekrente op de voet.

Historie hypotheekrente prognose:

2016

2015

Hypotheek Berekenen

Bereken hoeveel je kunt lenen.

Actuele hypotheekrente

Vergelijk alle hypotheekrentes.

Reageer op dit artikel

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Global tokens will be replaced with their respective token values (e.g. [site:name] or [current-page:title]).
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.