
Een aflossingsvrije hypotheek is gewild. Ook in 2021 kun je kiezen voor aflossingsvrij. Lees aan welke voorwaarden je moet voldoen.
Wetgeving aflossingsvrije hypotheek aangescherpt
De aflossingsvrije hypotheek is gewild vanwege de lage maandlasten. Je betaalt namelijk alleen hypotheekrente en geen aflossing. Toch worden er minder aflossingsvrije hypotheken gesloten dan pakweg 10 jaar geleden.
Sinds een aantal jaren is de wetgeving rondom aflossingsvrij aangescherpt. Per 1 januari 2013 ben je verplicht om de hypotheek annuïtair of lineair binnen 30 jaar af te lossen. Tenminste als je gebruik wilt maken van de hypotheekrenteaftrek.
Nieuwe aflossingsvrije hypotheek afsluiten?
Bereken vrijblijvend jouw mogelijkheden >>>
Een uitzondering voor huizenbezitters met overgangsrecht
Een uitzondering wordt gemaakt voor huizenbezitters die op 31 december 2012 een aflossingsvrije hypotheek hadden. Zij mogen kunnen opnieuw voor aflossingsvrij kiezen met behoud van hypotheekrenteaftrek. Dit wordt het overgangsrecht genoemd.
Sluit je een hogere hypotheek dan je op 31 december 2012 had, dan valt dat hypotheekdeel niet onder het overgangsrecht.
Een (deels) aflossingsvrije hypotheek blijft mogelijk
Ook zonder overgangsrecht mag je een aflossingsvrije hypotheek sluiten. Je kunt dan geen gebruik meer maken van de hypotheekrenteaftrek.
Vorig jaar zagen we een toename van jonge kopers die de lage maandlasten van aflossingsvrij verkiezen boven renteaftrek. Met de extreem lage hypotheekrente en de afbouw van de hypotheekrenteaftrek, is kiezen voor aflossingsvrij in 2021 vaker interessant.
Ook volledig aflossingsvrij kan in 2021
Bij veel geldverstrekkers en onder NHG mag het aflossingsvrije leningdeel maximaal 50% van de woningwaarde bedragen. Een enkele bank gaat hier iets soepeler mee om.
Toch is het nog altijd mogelijk om een grotendeels en zelfs de volledige aflossingsvrije hypotheek te sluiten. Omdat het maximale aflossingsvrije lening wordt berekend op de woningwaarde, kan door waardestijging en overwaarde een groter deel aflossingsvrij geleend worden. Het volgende eenvoudige rekenvoorbeeld maakt dit duidelijk.
- Stel je hebt een aflossingsvrije hypotheek nodig van 150.000 euro en je woning is 300.000 euro waard.
- Onder de voorwaarde dat 50% van de woningwaarde aflossingsvrij mag zijn, kun voor de volledige hypotheeksom een aflossingsvrije hypotheek sluiten.
Let op de betaalbaarheid aan het einde van de looptijd
Een aflossingsvrije hypotheek moet uiteindelijk ook bij je passen. Het is namelijk de bedoeling dat je zelf zorgt voor het bedrag om de hypotheek na 30 jaar (einde looptijd) af te lossen. Dit kan door te sparen of beleggen, maar ook door het huis te verkopen.
Wie in de woning wil blijven wonen en niet het volledige bedrag bij elkaar heeft, moet een nieuwe financiering afsluiten. Dit kan een risico zijn.
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) schat dat 78.000 huishoudens met een aflossingsvrije in de problemen kunnen komen aan het einde van de looptijd. Voor het overgrote deel van de 3 miljoen huishoudens met een aflossingsvrije hypotheek is het een goed product.
Bereken hier de mogelijkheden voor een nieuwe aflossingsvrije hypotheek.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!