Klantenbeoordeling 8.2/10

De 10 belangrijkste veranderingen in hypotheekland per 2023!

Een nieuw jaar, dus nieuwe kansen. Maar ook nieuwe regels die positief, maar ook minder positief uitpakken voor huizenbezitters, doorstromers en starters. We hebben de 10 belangrijkste veranderingen voor je op een rijtje gezet!

1. Meer subsidies voor verduurzamen

Vanaf dit jaar betaal je geen btw meer op zonnepanelen. Daarnaast krijg je ook subsidie als één energiebesparende maatregel kiest in plaats van minimaal 2. Ook is er nu een subsidie van €400,- beschikbaar voor de aanschaf van een elektrische kookplaat met eventuele extra groep in de meterkast.

2. Hèhè huizen worden goedkoper

Na een oververhitte huizenmarkt, waarin tot in den treuren overboden werd, is het tijd voor een prijsdaling. De Nederlandsche Bank verwacht dat de woningprijzen in 2023 met 6% zullen dalen. Echter treft dit een woning met energielabel C of beter minder hard. Makelaarsvereniging NVM berekende namelijk dat deze woningen voor 11.6% meer verkocht zullen worden dan woningen die energielabel G of slechter hebben. Nog een reden om te gaan verduurzamen.

3. Finally, kansen voor kopers!

Door de oplopende rente en inflatie staan er weer meer woningen te koop. Volgens de krapte indicator van NVM heb je nu keuze uit gemiddeld 2,8 huizen. Een jaar geleden was dit nog de helft. Ook melden makelaars dat er minder kijkers voor een woning zijn. De kans dat je met 50 anderen op een huis gaat bieden en flink moeten overbieden is vele malen kleiner dan afgelopen jaren.

4. NHG grens verhoogd naar €425.300.-

In 2022 kon je tot € 405.000,- een hypotheek onder NHG afsluiten. Vanaf 2023 is dit bedrag verhoogd naar €429.300,-. Zo kun jij nog steeds profiteren van de allerlaagste rente!

5. Eindelijk kansen voor starters

Koop je jouw eerste woning en ben je tussen de 18 en 35 jaar, dan betaal je voor woningen met een taxatiewaarde tot €440.000,- geen overdrachtsbelasting. Dit scheelt je op dit bedrag dus €8.800,- een mooi zakcentje die je dus niet aan Rutte hoeft af te staan maar gewoon zelf mag houden!

6. Overdrachtsbelasting voor beleggers omhoog

De overdrachtsbelasting voor beleggers gaat van 8% naar 10,4%. Hiermee hoopt het kabinet meer kansen te creëren voor particuliere kopers op de woningmarkt.

7. De hypotheekrente stabiliseert

Na een periode van extreem lage rentes zagen we door de inflatie de hypotheekrente in rap tempo oplopen. De Europese Centrale Bank greep meteen in om de inflatie af te remmen. Daarom is de verwachting dat de hypotheekrente in 2023 stabiel blijft, met mogelijk een kleine stijging of daling.

Goed nieuws: de spaarrente stijgt naar verwachting nog iets verder.

8. Daling hypotheekrente aftrek

De maximale hypotheekrenteaftrek daalt van 40% naar 36,95%. De hoogste inkomens krijgen hierdoor minder renteaftrek.


9. Daling eigenwoningforfait

Het eigenwoningforfait, de fiscale bijtelling op het inkomen in box 1 van de inkomstenbelasting voor woningeigenaren daalt van 0,45% naar 0,35% van de WOZ-waarde. Dit belastingvoordeel komt ten goede aan de meeste woningbezitters.

10. Hallo biedlogboek!

Vanaf 1 januari zullen veel makelaars gebruik gaan maken van het veelbesproken ‘’Biedlogboek’’. Op deze manier komt er meer transparantie op het biedproces. Voor NVM aangesloten makelaars is dit zelfs verplicht.

Welke veranderingen hebben voor jou de meeste invloed in 2023? Of wellicht dat we enkele belangrijke veranderingen in hypotheekland niet genoemd hebben. We zijn benieuwd naar jouw reactie, laat het ons weten in de onderstaande comments!

Dit artikel is geschreven door Sanne Luchtenburg

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct