Klantenbeoordeling 10.0/10

10 veelgestelde vragen over een persoonlijke lening

Misschien ben je aan het kijken om grootschalige renovaties aan je huis te doen, wil je een nieuwe auto kopen of ben je op zoek naar een lening om je bestaande leningen met een hoge rente samen te voegen.

Wat de omstandigheden ook zijn: je hebt geld nodig en je hebt niet de tijd ervoor om te sparen. Maar hoe krijg je het? Ga je rood staan op je betaalrekening, een (extra) credit card aanvragen of ga je je hypotheek verhogen?

De goedkoopste methode om geld te lenen zou zijn om een persoonlijke lening af te sluiten. Maar wat is een persoonlijke lening precies? De experts van FX.NL zetten 10 veelgestelde vragen over persoonlijke leningen op een rij.

Persoonlijke leningen vergelijken?Bekijk hier de rentes >

1. Wat is een persoonlijke lening?
2. Waarvoor wordt een persoonlijke lening gebruikt?
3. Wat is de rente voor een persoonlijke lening?
4. Hoe kom ik in aanmerking voor een persoonlijke lening?
5. Hoeveel kan ik lenen?
6. Over welke periode kan ik lenen?
7. Welke gegevens heeft de kredietverstrekker nodig om een persoonlijke lening af te sluiten?
8. Kan ik mijn persoonlijke lening terugbetalen zonder boeterente?
9. Waarom is de rente van mijn persoonlijke lening hoger dan de hypotheekrente van mijn huis?
10. Is de rente op een persoonlijke lening fiscaal aftrekbaar?

1. Wat is een persoonlijke lening?

Een persoonlijke lening (of persoonlijk krediet) wordt veelal geleend van een bank of een andere (online) kredietverstrekker. Het geld van de lening wordt in één keer overgemaakt, waarna je vervolgens je aankoop kunt doen. Je betaalt de lening terug in gelijke maandelijkse betalingen met een vast rentepercentage.

In tegenstelling tot doorlopend krediet hebben persoonlijke leningen een vaste betalingstermijn en vaak ook lagere rentetarieven. Je betaalt dus iedere maand een vast bedrag terug.

2. Waarvoor wordt een persoonlijke lening gebruikt?

De voornaamste leendoelen waarvoor een persoonlijke lening wordt afgesloten zijn: het kopen van een auto, keuken, vakantiehuis, een verbouwing, medische kosten of andere grote aankopen.

Het voornaamste doel waarom een persoonlijke lening wordt afgesloten is dat de looptijd van de lening vaststaat en je dus niet meer aan het betalen bent aan een lening terwijl het onderliggende product waarvoor geleend is (bijvoorbeeld een auto) niet meer in je bezit is.

Als je een persoonlijke lening afsluit, kan je daarnaast vaak je maandelijkse afbetalingen verminderen en mogelijk rente besparen op bestaande leningen.

3. Wat is de rente voor een persoonlijke lening?

Op onze rentepagina kan je de rentes vergelijken van persoonlijke leningen. Je kunt de goedkoopste persoonlijke lening eenvoudig vinden in het rente-overzicht. De rentes van alle kredietverstrekkers staan online.

Je vindt ook de rentes terug van Rabobank en ING. Het is helaas niet mogelijk om via FX.NL leningen via deze partijen aan te vragen. Bij andere kredietverstrekkers vind je echter wel zeker een lagere rente dan ING en Rabobank. Het is dus zeker de moeite om de leenrentes te vergelijken!

4. Hoe kom ik in aanmerking voor een persoonlijke lening?

Net zoals andere leningen, kom je in aanmerking voor een persoonlijke lening door een berekening van de leencapaciteit op basis van je inkomsten, vaste uitgaven eventuele andere schulden en bijbehorend kredietprofiel.

Hoewel deze kwalificaties verschillen per kredietverstrekker is de basisberekening gelijk en door de Vereniging van Financieringsondernemingen Nederland (VFN) gezamenlijk opgesteld.

Belangrijk uitgangspunt hierin is dat de lening verantwoord is op basis van een bestendig inkomen. Voor zakelijke leningen zijn er andere eisen en mogelijkheden, waarmee je je werkkapitaal kunt uitbreiden.

Als laatste, maar zeker niet onbelangrijk, wordt er een check bij Bureau KredietRegistratie in Tiel (BKR) Uitgevoerd. Deze controle is er om je betalingsmoraliteit te controleren en na te gaan of er nog andere bestaande financieringen zijn.

5. Hoeveel kan ik lenen?

Je kan eenvoudig bereken via onze bereken-tool hoeveel jij kunt lenen. Na het invullen van je gegevens zie je meteen het bedrag dat je kunt lenen. Ook zie je meteen zelf de goedkoopste lening voor jou.

Voor het berekenen van de beste lening voor jou hebben we drie gegevens nodig: je inkomen, je woonlasten en je (eventuele) alimentatieverplichtingen. Ook spelen je burgerlijke staat en het soort woning een rol bij het bedrag dat je maximaal kunt lenen. Dit nemen we ook mee in de berekening.

Het minimum bedrag wat geleend kan worden is € 2.500,- voor lagere bedragen is een (tijdelijke) rekeningcourant een betere optie dan bijvoorbeeld een minilening. Hier zijn de kosten dusdanig hoog dat dit af te raden is. Het maximum bedrag wat consumptief geleend kan worden is € 75.000,-.

Persoonlijke leningen vergelijken?Bekijk hier de rentes >

6. Over welke periode kan ik lenen?

Afhankelijk van de geldverstrekker en je persoonlijke financiële situatie, kan je een persoonlijke lening afsluiten tussen € 2500,- en € 75.000,- met termijnen tussen 24 en 180 maanden.

Een reguliere persoonlijke lening kan tot maximaal 120 maanden (10 jaar) afgesloten worden. Speciaal voor eigen woning bezitters is er een mogelijkheid om tot 180 maanden te financieren om zo bijvoorbeeld een restschuld van de woning op te vangen.

Hoe langer de periode van terugbetaling des te lager wordt de maandtermijn. Een langere periode betekent wel ook een hogere totale kredietsom om terug te betalen, dus bedenk vooraf goed wat je kunt missen per maand.

7. Welke gegevens heeft de kredietverstrekker nodig om een persoonlijke lening af te sluiten?

Voor het aanvragen van een persoonlijke lening moet je enkele gegevens kunnen voorleggen aan de kredietverstrekker. Het gaat hier meestal om:

 • Je persoonlijke gegevens (naam en adres)
 • Doel van de lening
 • Je woonsituatie (huurwoning, koopwoning)
 • Je burgerlijke staat
 • Wel of geen thuiswonende kinderen
 • Je woonlasten Informatie over je beroep (werkgever, loon, datum indiensttreding, vast/tijdelijk contract)
 • Gepensioneerd / arbeidsongeschikt
 • Sta je geregistreerd bij het BKR, zo ja zijn er nog lopende leningen die door blijven lopen na afsluiten nieuwe krediet

8. Kan ik mijn persoonlijke lening terugbetalen zonder boeterente?

Er is een vaste periode bepaald om je persoonlijke lening terug te betalen, die door de kredietverstrekker vermeld wordt in maanden. Op basis van de lengte van deze aflossingsperiode varieert je maandelijkse saldo en rentepercentage.

Persoonlijke leningen met langere afbetalingsperiodes zullen bijvoorbeeld een lager maandelijks saldo en een hogere rente hebben, wat betekent dat je meer rente betaalt over de levensduur van de terugbetalingsperiode. Dit in vergelijking met leningen met een kortere looptijd.

Als je je persoonlijke lening vervroegd wilt terugbetalen, kan het zijn dat de kredietverstrekkers een boete berekenen. Dit verschilt van verstrekker tot verstrekker.

9. Waarom is de rente van mijn persoonlijke lening hoger dan de hypotheekrente van mijn huis?

Anders dan een hypotheek worden persoonlijke leningen niet afgedekt door een onderpand en worden daarom als “ongedekte” leningen beschouwd. Met andere woorden: bij een lening met een onderpand wordt het risico afgedekt door de mogelijkheid tot opeisen van de woning. Als je daarom niet betaalt, bestaat de mogelijkheid dat de woning door de bank verkocht wordt.

Daarom hebben persoonlijke (ongedekte) leningen een hogere rente: ze creëren namelijk een hoger risico voor de kredietverstrekker.

10. Is de rente op een persoonlijke lening fiscaal aftrekbaar?

In tegenstelling tot een doorlopend krediet is rente op een persoonlijke lening onder voorwaarde wel fiscaal aftrekbaar. Aangezien er op een persoonlijke lening vast annuïtair wordt afgelost (binnen maximaal 15 jaar) wordt er voldaan aan een belangrijke eerste eis om voor renteaftrek in aanmerking te komen.

Verder moet de persoonlijke lening gebruikt zijn voor woningverbetering. Is dit beide het geval dan kan de betaalde rente in aftrek gebracht worden op je inkomen in box 1.

Gebruik je de lening voor een consumptief doeleinde, bijvoorbeeld financiering auto, dan is de rente dus niet aftrekbaar.

Er zijn veel dingen die je moet overwegen voordat je een persoonlijke lening aanvraagt. Het belangrijkste is echter dat je niet meer leent dan je kunt terugbetalen, waardoor je verantwoord leent.


Raadpleeg zeker onze leenrentes en vraag vandaag nog je persoonlijke lening aan.

Heb je nog vragen over persoonlijke leningen die we hebben gemist? Laat het ons weten in de reacties hier beneden.

Persoonlijke leningen vergelijken?Bekijk hier de rentes >

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "10 veelgestelde vragen over een persoonlijke lening".

 1. De belastingdienst heeft loonbeslag gelegd bij mijn werkgever. Dit is een aardig hoog bedrag de uitstaande schuld. Nu wil ik een lening afsluiten om dit in 1 keer te voldoen echter kan ik geen lening afsluiten met actief de loonbeslag. De belastingdienst wil het loonbeslag niet opheffen. Hierdoor zit ik in een spagaat. Weet u nu wat ik kan/moet doen

  Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop donderdag om 09:00.
Bel direct