Overslaan en naar de inhoud gaan

Strengere acceptatienormen voor hypotheek door coronacrisis

  Door: Roel 1210 keer gelezen
Strengere acceptatienormen voor hypotheek door corona

Een aantal banken gaat strengere acceptatienormen hanteren voor een hypotheek als gevolg van de coronacrisis, waaronder Rabobank en Nationale Nederlanden.

Als gevolg van de coronacrisis is ook de onzekerheid voor de financiering van een huis toegenomen. Een aantal banken heeft daarom besloten strengere acceptatievoorwaarden te gaan hanteren voor een hypotheek.

Door hogere eisen te stellen aan de bestendigheid van het inkomen willen banken betalingsproblemen in de toekomst voorkomen. Hypotheekadviseurs zijn de afgelopen week door banken gewezen op de aanpassing van de acceptatievoorwaarden.

Rabobank en Nationale Nederlanden gaan strenger toetsen

Onder andere Rabobank en Nationale Nederlanden gaan nieuwe hypotheekaanvragen strenger toetsen op de volgende punten:

  • Klanten moeten een speciaal inventarisatieformulier invullen om de impact van de coronacrisis te bepalen.
  • Inkomensdocumenten van klanten mogen niet ouder zijn dan 2 maanden.
  • De Inkomensbepaling Loondienst (IBL) bij een flexibel dienstverband wordt niet meer geaccepteerd.

De laatste maatregel heeft een grote impact voor flexwerkers/ tijdelijke dienstverbanden. Met een Inkomensbepaling loondienst nemen banken het gemiddelde inkomen van de afgelopen 3 jaren. In plaats daarvan vragen Rabobank en Nationale Nederlanden nu een werkgeversverklaring en loonstrook. Lees meer over de mogelijkheden voor een hypotheek zonder vast contract in 2020.

Ondernemers wordt in het inventarisatieformulier gevraagd of ze Financieel nadelige gevolgen verwachten door de coronacrisis en zo ja, in welke mate. Daarbij wordt gevraagd om een motivatie van het antwoord.

Piloten en medici

Bij bovenstaande maatregelen wordt geen onderscheid gemaakt tussen beroepsgroepen en sectoren. Dat gaat ABN AMRO nu wel doen. Vanaf vandaag mag bij piloten geen rekening gehouden worden met toekomstige inkomensstijgingen anders dan een onvoorwaardelijke inkomensstijging binnen 6 maanden.

Voor medici worden de acceptatiecriteria van ABN AMRO juist versoepeld. Bij medisch personeel werkzaam in een ziekenhuis mag een werkgeversverklaring worden gebruikt die vóór 15 maart 2020 is afgegeven

Volgen meer banken?

Deze maatregelen zijn genomen in samenspraak met de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). We verwachten daarom dat de komende tijd meer banken volgen. Naarmate de coronacrisis langer duurt en de impact op de economie groter wordt, zijn meer maatregelen niet uitgesloten.

mail_outlineTip: volg de ontwikkeling van rente en voorwaarden via de FX Renteflits

Hypotheek Berekenen

Bereken hoeveel je kunt lenen.

Actuele hypotheekrente

Vergelijk alle hypotheekrentes.

Reageer op dit artikel

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Global tokens will be replaced with their respective token values (e.g. [site:name] or [current-page:title]).
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.