Iedereen heeft wel meegekregen dat alles steeds maar duurder wordt.. De oorlog in Oekraïne heeft ervoor gezorgd dat de inflatie enorm is geworden. De prijs van olie en gas is flink omhoog gegaan en zo ook de energieprijzen. Hoe kun je hier nu het beste op besparen, zodat je wat geld overhoudt? Wij nemen je mee in wat handige energiebespaartips.
1. Sluipgebruik voorkomen
Onbewust zijn er best veel elektronische apparaten in huis die energie slurpen. Bijvoorbeeld de televisie die op stand-by staat, deze kan wel 35 euro aan sluipgebruik per jaar hebben. Dit is eenvoudig te voorkomen door gewoon simpelweg de stekker uit het stopcontact te halen. Je kunt er ook voor kiezen de apparaten gewoon volledig uit te zetten of om voor een stekkerblok met schakelaar te gaan. Je kunt dan namelijk gewoon de schakelaar omzetten.
2. Maak gebruik van ledverlichting
Het gebruik van led verlichting is 85% energiezuiniger dan het gebruik van een gloeilamp en 75% dan een halogeenlamp. Ledverlichting is dan weliswaar is stukje duurder, het gaat tot wel 9x langer mee dan een gloeilamp. Op lange termijn is ledverlichting dus een stuk goedkoper en ook nog eens beter voor het milieu.
3. Ga tocht tegen en isoleer
Tocht trekt vaak door de spleten en kieren. Dit zorgt ervoor dat je sneller geneigd bent de verwarming een standje hoger te zetten. Door de spleten en kieren te dichten voorkom je dat de tocht door je huis trekt en dus de verwarming een graadje warmer gezet wordt.
Een vaak genoemde tip, maar nog steeds even belangrijk, het isoleren van je huis. Naast het dichten van de spleten en kieren kun je ook je huis isoleren. Zo kun je gebruik maken van dak-, spouwmuur en vloerisolatie. Hiervoor is ook subsidie beschikbaar gesteld. Je kunt ook nog gebruik gebruik maken van HR++ glas. Deze houdt de kou buiten en de warmte binnen.
4. Kies voor een warmtepomp & zonne-energie
Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor de gasketel. Een warmtepomp werkt met elektriciteit en maakt ook nog eens slim gebruik van de al aanwezige warmte in een bron. Deze warmte wordt namelijk gebruikt om nog meer warmte op te wekken, dit scheelt dus weer elektriciteit.
Gebruik maken van zonne-energie is inmiddels gemeengoed geworden. Met zonnepanelen kun je je eigen energie opwekken. Wanneer je teveel energie opwekt kun je hiervoor een vergoeding krijgen bij je energienet. Daarnaast kun je je zonnepanelen ook gebruiken om warm water op te wekken door middel van een zonneboiler. Hiervoor kun je ook nog eens subsidie krijgen.
Lees meer over verduurzamen van je woning
- Een duurzaam huis, zo doe je dat
- Gasloos wonen in 3 stappen
- Verduurzamen van je bestaande woning, wat kost het en wat levert het op?
Energiebesparende maatregelen financieren
Wat rest is de financiering. Energiebesparende maatregelen vragen soms een flinke investering. Door de lage spaarrente is het interessant om hiervoor je spaargeld te gebruiken. De maandelijkse besparing is in feite je rendement. Daarnaast is de geschatte waardevermeerdering van de woning zo’n 80% tot 100% van de investering. Vervolgens lift je mee op de huizenprijsstijging. Verduurzamen zorgt er voor dat je spaargeld weer rendeert.
Is je spaargeld niet toereikend of wil je het niet (volledig) besteden aan verduurzaming, dan is financieren met de hypotheek interessant. Veel geldverstrekkers hebben hiervoor interessante regelingen, bijvoorbeeld het energiebespaarbudget. Daarmee reserveer je nu een bedrag voor verduurzaming en mag je er 2 jaar over doen om het budget te gebruiken.
Eerste woning kopen?
Ontdek de mogelijkheden voor starters.
Aflossingsvrij
Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek
Overwaarde opnemen?
Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.