Klantenbeoordeling 10.0/10

4 spaardoelen voor je kind

Geld sparen kan lastig zijn. Vaak helpt het dan om een spaardoel te hebben. Wat is er mooier dan te sparen voor je (klein)kind. We noemen de 4 meest gekozen spaardoelen.

1. Studie

Na het afronden van de middelbare school is het voor velen nog niet afgelopen met studeren. Dit brengt echter wel aardig veel kosten met zich mee. Naast dat er maandelijks collegegeld betaald moeten worden, zijn ook boeken en een goede laptop noodzakelijk bij het studeren. Gelukkig voor vele ouders kan DUO wat verlichting geven, echter wil je natuurlijk niet dat je kind met een torenhoge schuld blijft zitten na de studie. Een studieschuld heeft namelijk impact op de hypotheek. Wanneer mogelijk, is het sparen voor de studie van je kind dan ook een goed spaardoel.


2. Op kamers gaan

Het kan natuurlijk zo zijn dat je kind gaat studeren in een stad die niet heel dicht bij huis ligt. Dan is het op kamers gaan bijna vanzelfsprekend. Een uitdaging die best wel eng kan zijn, voor zowel kind als ouder. Naast dat het een grote stap is, kost het op kamers gaan ook nog eens geld. Het is dan ook slim om hier van te voren al rekening mee te houden. Zo komt niemand voor onverwachte hoge kosten te staan.

3. Rijbewijs

Het hebben van geen rijbewijs in deze tijd is bijna ondenkbaar. Toch kost het behalen van een rijbewijs aardig veel geld. Wanneer er bijvoorbeeld gekozen wordt voor een all-in pakket van 30 lessen kost dit al ruim 2000 euro. Verder is het belangrijk rekening te houden met de kosten die komen kijken bij het behalen van het theorie examen en de eventueel extra lessen die nodig zijn. Ook het niet in één keer halen van het praktijk- of theorie-examen brengt extra kosten met zich mee. Erg belangrijk dus om hier al vroegtijdig rekening mee te houden.

4. Huis

Na het afronden van de studie en het starten op de arbeidsmarkt zal ook het kopen van een huis langzaam om de hoek komen kijken. Dit kost wel even wat geld en kan veel onverwachte kosten met zich mee brengen. Om je kind een beetje verlichting te bieden is het als ouders mogelijk een belastingvrije schenking te doen. Ook wel een jubelton genoemd. In 2022 mag dit bedrag nog 106.671 euro zijn. Let wel op! De jubelton gaat in 2023 al fors omlaag naar 27.231 euro. In 2024 verdwijnt de jubelton zelfs helemaal. Lees hier hoe je jouw jubelton kunt veiligstellen.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Hoogste spaarrente

De hoogste rente voor jouw spaargeld.

Internetsparen

Open een vrij opneembare spaarrekening.

Deposito sparen

Zet je spaargeld vast voor meer spaarrente.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop donderdag om 09:00.
Bel direct