Klantenbeoordeling 8.2/10

4 tips om je overwaarde goed te besteden

Veel mensen hebben tegenwoordig te maken met overwaarde op hun woning, vooral oudere huiseigenaren. Deze overwaarde kan op verschillende manieren worden benut om financiële voordelen te behalen. Hier zijn vier tips om je overwaarde op een verstandige manier te besteden:

1. Verduurzamen van je woning

Door de gestegen energieprijzen is het verduurzamen van de woning een slimme keuze. Door bijvoorbeeld te investeren in isolatie of zonnepanelen verlaag je direct jouw energiekosten. Tegelijkertijd komt je investering ten goede aan de woningwaarde en toekomstige verkoopbaarheid.

Banken zien deze voordelen ook en bieden interessante voorwaarden om verduurzaming te stimuleren. Bovendien liggen er interessante subsidies klaar als je energiebesparende maatregelen neemt.

2. Schenkingen doen aan de (klein)kinderen

Er zijn nogal wat ouderen die in een vrij groot huis wonen met een aanzienlijke overwaarde. Wanneer de langstlevende partner komt te overlijden, worden de erfgenamen geconfronteerd met erfbelasting. Door overwaarde op te nemen en alvast te schenken ‘met warme hand’ kun je voor je (klein)kinderen erfbelasting besparen.

3. Kleiner gaan wonen

Een andere mogelijkheid is om te overwegen een kleiner huis te kopen of te gaan huren. Je hebt dan direct toegang tot je overwaarde. Dit kun je gebruiken om te verhuizen naar een levensloopbestendige en duurzame woning.

Het is belangrijk om op te merken dat de overwaarde dan (deels) tot je vermogen behoort, waar je mogelijk belasting over gaat betalen.


4. Je pensioen aanvullen of grote uitgave doen

Als je een kleiner (pensioen)inkomen hebt, kan het interessant zijn om de overwaarde te gebruiken om je inkomen aan te vullen of een grote uitgave te doen. Je kunt hiervoor een nieuw aflossingsvrij hypotheekdeel afsluiten. Deze valt voor de belasting in Box 3, omdat het vrijgekomen geld consumptief besteed wordt.

Een andere mogelijkheid is een opeethypotheek. De rente wordt dan opgeteld bij de hypotheeksom, waardoor je geen extra maandlasten hebt. Een opeethypotheek is pas op latere leeftijd interessant, omdat er ook een aantal nadelen aan kleven. Door het rente-op-rente-effect is het een relatief dure manier van overwaarde opnemen.

Besteed de overwaarde zoals jij dat wilt. Ontdek vrijblijvend wat jouw verzilvermogelijkheden zijn.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct