Klantenbeoordeling 8.2/10

4 tips om je spaardoel te bereiken

Sparen doen we ontzettend graag, maar het is nog niet altijd even gemakkelijk. Zo is het bijvoorbeeld veel lastiger om te sparen zonder gericht spaardoel, want waarom zet je anders elke maand geld opzij? Wij geven je een aantal handige tips om gericht te sparen en je spaardoel te bereiken.

Tip 1: Maak je spaardoelen concreet

Allereerst is het erg belangrijk dat je jouw spaardoelen concreet en realistisch maakt. Denk bijvoorbeeld eens na over welk bedrag je exact nodig hebt. Ga vervolgens na welke tijd je nodig denkt te hebben om dit spaardoel te bereiken. Door het exacte bedrag te delen door wat je opzij kunt zetten. Je weet dan hoe lang het duurt voordat je spaardoel is bereikt.

Stel je hebt €2500,- nodig om een elektrische fiets te kopen. Maandelijks kun je €150,- sparen. Dan heb je binnen (2500/150=) 17 maanden de elektrische fiets bij elkaar gespaard.

Zorg er wel voor dat de tijd en het bedrag realistisch zijn.

Tip 2: Zet je inkomsten en uitgaven op een rijtje

Wanneer je precies weet wat er inkomt en wat er uitgaat, dan is ook snel duidelijk wat je overhoudt. Kom je tot de conclusie dat je niet genoeg overhoudt om je spaardoel te bereiken? Dan is het goed om te gaan kijken waar je wellicht op kunt besparen. Denk bijvoorbeeld aan zelf koken in plaats van eten bestellen of een duur abonnement opzeggen.

Om je spaardoel te halen is het belangrijk dat je het geld dat je overhoudt niet uitgeeft aan andere dingen. De volgende tip komt hierbij goed van pas.

Tip 3: Het maken van aparte potjes

Om ervoor te zorgen dat het duidelijk is waar je precies voor spaart, zijn aparte potjes ontzettend handig. Zo heb je voor ieder spaardoel een apart potje en haal je niet alles door elkaar.

Daarnaast zou je er ook nog eens voor kunnen kiezen om te gaan sparen bij een andere bank dan waar je betaalrekening loopt. Zo voorkom je namelijk dat je makkelijk bij je spaargeld kan en er dus van gaat snoepen.

Wil je sparen voor de lange termijn, dan is een beetje rendement wel zo fijn. Dit bespreken we in tip 4.


Tip 4: Sparen met meer rendement.

Wil je sparen met meer rendement, dan moet je het spaargeld een tijdje vastzetten in een deposito. We hebben diverse Europese spaardeposito’s met een hoge rente voor je. Dit is interessant voor een spaardoel dat ver in de toekomst ligt, bijvoorbeeld de studie van je (klein)kind.

Op de lange termijn is beleggen relatief veilig. Ook dit is een interessante optie voor meer de rendement. Is je pensioen je spaardoel, dan is pensioenbeleggen fiscaal aantrekkelijk.

Extra aflossen van je hypotheek en het verduurzamen van je woning geven ook rendement, namelijk lagere maandlasten. En omdat je huis op lange termijn meer waard wordt, ben je onbewust aan het sparen.

Dit artikel is geschreven door Sanne Luchtenburg

Hoogste spaarrente

De hoogste rente voor jouw spaargeld.

Internetsparen

Open een vrij opneembare spaarrekening.

Deposito sparen

Zet je spaargeld vast voor meer spaarrente.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct