Klantenbeoordeling 7.7/10

5 redenen waarom de hypotheekrente in 2020 verder daalt

De hypotheekrente was nog nooit zo laag. Is het laagste punt bereikt? Dit zijn 5 redenen waarom we verwachten dat de hypotheekrente in 2020 verder daalt.

De ontwikkeling van de hypotheekrente aan het begin van 2020 gaat verder waar deze vorig jaar geëindigd is: meer renteverlagingen. We noemen 5 redenen waarom we verwachten dat de hypotheekrente nog niet op het laagste punt is

Het nieuwe jaar starten met een lage(re) hypotheekrente?Bereken jouw laagste rente voor aankoop of oversluiten >

1. De ECB blijft de rente drukken

De Europese Centrale Bank (ECB) blijft in 2020 de rentes drukken. Dit moet de bestedingen in de Eurozone aanjagen. Door de lage rente is het aantrekkelijk om geld te lenen en uit te geven. Sparen wordt juist ontmoedigd door een lage spaarrente.

Eind vorig jaar heeft de ECB besloten om de beleidsrentes te verlagen en de geldkraan weer open te draaien. De centrale heeft meermaals aangeven ook in 2020 de economie op deze manier te blijven ondersteunen, minimaal tot de zomer.

2. Onzekere tijden

Directe aanleiding voor de ECB om de stimuleringsmaatregelen te intensiveren was de toegenomen onzekerheid. De handelsoorlog tussen VS en China en de Brexit zijn een risico voor de wereldwijde economische groei.

Inmiddels is er een handelsakkoord en verlaten de Britten definitief de Europese Unie. Dit betekent niet dat de onzekerheid verdwenen is. De handelsoorlog kan weer oplaaien en na de Brexit volgt een periode waarin Groot Brittannië handelsakkoorden moet sluiten. Daarnaast werd de start van 2020 overschaduwd door spanningen tussen Iran en VS

3. Beleggers kiezen voor zekerheid

In onzekere tijden kiezen beleggers voor zogenoemde ‘veilige havens’. Dit zijn bijvoorbeeld langlopende staatsobligaties van stabiele landen als Duitsland en Nederland. Beleggers gaan ervan uit dat deze landen hun leningen aflossen en mogelijke politieke problemen oplossen. Zo weten ze zeker dat ze hun inleg minimaal terug krijgen.

Door beleggers die kiezen voor zekerheid is er veel geld beschikbaar op de kapitaalmarkt. De kapitaalmarkt het geheel van vraag naar en aanbod van financiële middelen met een lange looptijd. De kapitaalmarktrente daalt hierdoor en dat is een graadmeter voor de hypotheekrente.

4. Economische groei zwakt af

Economen zijn eensgezind over de verwachting dat de economische in 2020 vertraagd. Niet alleen door bovengenoemde onzekerheden. Wereldwijd loopt de economie tegen haar capaciteitsgrenzen aan. Dit zorgt ervoor dat de inflatie structureel op een laag niveau zal blijven.


Bij een inflatieverwachting stijgt het aanbod op de kapitaalmarkt, waardoor de rente daalt.

5. Hevige concurrentie

De concurrentie op de hypotheekmarkt is de afgelopen jaren toegenomen. Inmiddels zijn 39 hypotheekaanbieders actief in Nederland. Dit zorgt ervoor dat hypotheekrente sneller wordt aangepast als de marktrente daalt. Ook is de marge op de hypotheekrente gedaald. Geldverstrekkers teren dus in op hun winst om een lagere hypotheekrente te kunnen bieden.

In 2020 komt daarbij dat het aantal woningverkopen naar verwachting lager wordt. Geldverstrekkers moeten dus harder hun best om nieuwe hypotheekklanten aan zich te binden.

Tips bij een dalende hypotheek:

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "5 redenen waarom de hypotheekrente in 2020 verder daalt".

  1. Ik heb gelezen dat diverse directies van grote banken het helemaal niet eens zijn met het beleid van de ECB, dus het is maar de vraag of de rente inderdaad blijft zakken.

    Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop maandag om 09:00.
Bel direct