Klantenbeoordeling 8.2/10

5 Tips voor het kiezen van de juiste hypotheekverstrekker

Na lang zoeken is het gelukt, je hebt je droomhuis gevonden! Je gaat naar de makelaar en tekent de koopovereenkomst. Maar nu wordt het pas echt spannend. Je hebt 6 weken de tijd om de hypotheek rond te krijgen! Waar begin je en hoe weet je of je de juiste hypotheekverstrekker kiest? 

Hieronder geven we je 5 tips waar je rekening mee als je een hypotheek gaat afsluiten.

1. De laagste hypotheekrente

Het spreekt voor zich, niemand wil teveel betalen dus gaan we automatisch op zoek naar een geldverstrekker met de laagste hypotheekrente. Bij een lage rente betaal je maandelijks minder. Bijkomend voordeel: je kunt ook nog eens meer kunt lenen.   

2. Offerte geldigheid

De meeste offertes zijn 3 tot 6 maanden geldig. Over het algemeen lukt het om in deze periode de hypotheek in te laten gaan. Bij nieuwbouw is dit een ander verhaal. Vaak duurt het lang voordat het project van start gaat. Het is daarom verstandig om te kijken naar een geldverstrekker met een offertegeldigheid van 12 maanden of één die verlengd kan worden. Zo ben je er zeker van dat je de rente betaalt die je hebt vastgelegd. 


3. Verhuisregeling 

Je hebt op dit moment een lage hypotheekrente maar wilt over een paar jaar groter gaan wonen. Het nadeel is dat de rente dan misschien wel op 5% ligt terwijl je nu 2% betaalt. Dat hoeft geen probleem te zijn want je kunt nu kiezen voor een geldverstrekker met een verhuisregeling. Je mag dan jouw huidige hypotheek meenemen naar de nieuwe woning en behoudt voor dit bedrag de gunstige rente. 

4. Tussentijdse rentedaling 

De rente die je betaalt wordt bepaald door de risicoklasse van jouw hypotheek. Hoe meer je leent t.o.v. de waarde van de woning hoe hoger je rente is. Los je in de tussentijd af dan wordt deze verhouding minder en kan het zo zijn dat je in een lagere risicoklasse komt en rente korting krijgt. Hierdoor dalen je maandlasten. Kies dus voor een bank met tussentijdse rentedaling.

5. Consumptieve opname 

Soms kan het fijn zijn om extra geld op te nemen en daar geen lening voor af te hoeven sluiten. Als je voldoende overwaarde hebt kun je een consumptief leningdeel afsluiten. Er wordt als het ware geld uit de stenen gehaald en op jouw rekening uitgekeerd. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn om een vakantiewoning van te kopen of onvoorziene kosten van te betalen.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct