Klantenbeoordeling 8.2/10

5 tips voor kopen op een verhitte huizenmarkt

De woningprijzen zijn de afgelopen jaren de pan uitgerezen. Het laatste kwartaal van 2021 was er echter een kleine daling zichtbaar ten opzichte van het jaar ervoor. Hoewel veel (potentiële) kopers hopen op een verdere daling, zal dat in 2022 waarschijnlijk nog niet gaan gebeuren. Zelfs met een oorlog in Oekraïne, een stijgende inflatie en hogere hypotheekrentes wordt nog steeds een stijging van de huizenprijzen over 2022 verwacht.

Maakt dat het onmogelijk om een woning te kopen? Nee, maar je moet bij je zoektocht naar een woning wel andere tactieken toepassen dan in een kopersmarkt. Hieronder vind je vijf handige tips voor het kopen van een woning bij een verhitte huizenmarkt.

1. Weet hoe je er financieel voor staat

Zeker in de huidige huizenmarkt is het belangrijk om voorafgaand aan bezichtigingen te weten hoeveel je maximale hypotheek is. Houd er echter wel rekening mee dat dit natuurlijk grove inschattingen zijn. Een onafhankelijke hypotheekadviseur kan dit specifieker voor je berekenen. Hij of zij kan je bovendien meer vertellen over financieel interessante mogelijkheden zoals de Nationale Hypotheek Garantie. Zo verspil je niemands tijd en energie, en kun je bij het vinden van je droomwoning ook snel een bod doen en de overdracht regelen.

Bij je zoektocht is het aan te raden in een iets lagere prijsklasse te kijken dan je maximale hypotheek. Vorig jaar werd op ongeveer tachtig procent van de woningen overboden. Gemiddeld ging het om ongeveer tien procent.

Houd verder rekening met aangescherpte hypotheekregels. Waar je vroeger bijvoorbeeld probleemloos meer dan de aankoopwaarde voor een verbouwing kon financieren, is dat nu niet meer het geval. Zowel de kosten koper als eventuele verbouwingskosten zul je dus zelf moeten betalen. Daarnaast berekenen hypotheekverstrekkers niet meer je maximale hypotheek door simpelweg een x aantal keer je inkomen te nemen. De maximale hypotheek hangt tegenwoordig ook van allerlei andere factoren af. Denk hierbij aan andere financiële verplichtingen zoals een lening of private lease auto, en de hypotheekrente.

Lees ook deze 5 slimmigheden om meer hypotheek te krijgen.

2. Neem een aankoopmakelaar

Makelaars hebben niet bij iedereen een goed imago. Hoewel er zeker makelaars zullen zijn die transparant en integer handelen, zijn er ook zowel kopers als verkopers die er geen fijne ervaringen mee hebben. Helaas ben je in de huidige huizenmarkt wel sterk afhankelijk van die makelaars. Vaak worden woningen namelijk al voordat ze op Funda komen (als ze dat überhaupt halen) gedeeld in het netwerk van makelaars. Wil je ook als een van de eerste op de hoogte komen van woningen die de verkoop in gaan? Schrijf je dan in bij meerdere aankoopmakelaars op basis van no cure no pay.

3. Wees er snel bij

Is er net vandaag een nieuwe woning op Funda geplaatst die je wel wat lijkt? Of kreeg je van je aankoopmakelaar een leuke woning doorgestuurd? Wacht dan geen seconde maar bel direct de verkopende makelaar om een gesprek in te plannen. Doordat de vraag naar woningen momenteel erg groot is, kan een bezichtigingsronde al binnen een paar uur volgepland zijn. Om niet voortdurend achter het net te vissen, moet je er snel bij zijn.

Bekijk hier de top 10 huizensites in Nederland.


Na de bezichtiging moet je soms al snel een bod doen. Doe daarom voorafgaand aan de bezichtiging al het nodige onderzoek, zo kun je je bij de bezichtiging ook echt op het gevoel richten. Zoek onder andere de WOZ-waarde op, en de gemiddelde prijs per vierkante meter woonoppervlakte van vergelijkbare woningen in de buurt. Bedenk ook wat de woning jou waard zou zijn, rekening houdend met kosten voor een eventuele verbouwing.

4. Maak op een persoonlijke manier contact met de verkopende partij

Omdat op de meeste woningen nu eenmaal een hoop geïnteresseerden afkomen, is het goed om te proberen op een persoonlijke manier contact te maken met de verkopende partij. Het meeste geld en de beste voorwaarden geven namelijk niet alleen maar de doorslag. Houd wel enige afstand, want niet iedere verkoper zit op direct contact te wachten. Een persoonlijk briefje bij je bod waarin je de eigenaren complimenteert met de woning en een extra motivatie waarom je er zou graag zou willen wonen, kunnen echter zeker geen kwaad.

5. Laat de moed niet zakken, en laat je niet gek maken!

Tot slot is het belangrijk om je niet gek te laten maken, en de moed niet te laten zaken. Hoewel veel mensen met de handen in het haar zitten is het belangrijk om optimistisch te blijven en je niet te laten meeslepen. Hoewel er zeker emotie komt kijken bij het kopen van een woning is het nu belangrijk rationeel te blijven. Heb je een leuke woning op het oog? Doe geen veel hoger bod dan je eigenlijk ervoor zou willen (of kunnen) geven, en blijf weg van de trend om een bod zonder ontbindende voorwaarden te doen. Hoewel het langer gaat duren dan gewenst, komt jouw droomwoning binnen je budget nog wel een keer voorbij!

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop maandag om 09:00.
Bel direct