Klantenbeoordeling 10.0/10

5 verschillende bestedingsdoelen voor overwaarde

Met overwaarde opnemen kun je ‘geld uit stenen halen’. Waar kun je dit bedrag voor gebruiken? We noemen 5 bestedingsdoelen voor overwaarde.

Veel huizenbezitters hebben overwaarde

De huizenprijzen zitten al jarenlang in de lift, en hebben het afgelopen jaar zelfs een opvallend hoge stijging laten zien. Onder andere vanwege de krapte op de woningmarkt zijn woningen gemiddeld bijna twintig procent in waarde gestegen. Dat is interessant nieuws voor woningeigenaren, want zij zien hun vermogen groeien zonder er eigenlijk maar iets voor te hoeven doen.

Overwaarde hypotheek verzilveren?Bereken vrijblijvend de mogelijkheden >

Onlangs is uit cijfers van het CBS gebleken dat in 2020 de gemiddelde overwaarde bijna 120.000 euro was (en intussen dus nog meer). Een fors bedrag waar je veel leuke dingen mee zou kunnen doen. Als dat geld tenminste niet vast zou zitten in stenen. Gelukkig zijn er wel mogelijkheden het vermogen ‘los te weken’, zoals de hypotheek verhogen of een verzilverhypotheek afsluiten. Wat zou je vervolgens met de overwaarde kunnen doen allemaal?

Hoe zit het eigenlijk ook alweer met overwaarde?

Overwaarde is de waarde van je woning minus de hypotheek. Overwaarde ontstaat doordat je je hypotheek aflost, of doordat je woning meer waard wordt. Is je woning bijvoorbeeld momenteel 450.000 euro waard? En is de hypotheek nog maar 300.000 euro? Dan is er een overwaarde van 150.000 euro.

Tip: bereken hier wat je woning nu waard is.

Door een hogere hypotheek op je woning te nemen (wat erg interessant in vanwege de huidige lage hypotheekrente) kun je de overwaarde vrijmaken. Wat kun je allemaal doen met deze financiële ruimte?

Waar kun je overwaarde voor gebruiken?

We noemen 5 verschillende bestedingsdoelen voor overwaarde.

1. Maandelijkse aanvulling op je inkomen

Heb je een eigen woning, maar wil je niet op een houtje hoeven te bijten om alle vaste lasten te betalen? Omdat je inkomen (tijdelijk) lager is, of omdat je pensioen ondanks de inflatie al jarenlang niet meer is geïndexeerd? Met een zogenaamde verzilverhypotheek kun je de overwaarde vrij besteden, en bijvoorbeeld maandelijks een bedrag uit laten keren.

2. Een grote aanschaf doen

Wil je een grote aanschaf doen, zoals het kopen van een boot of camper? Of een wereldreis maken? En niet voldoende spaargeld hiervoor? Door de overwaarde op te nemen kun je toch je dromen realiseren.

3. Je woning verbouwen

Vanwege de krapte op de woningmarkt is het niet gemakkelijk een andere woning te vinden. Maar wil je wel wonen in een duurzamere woning, of een levensloopbestendige om zolang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen? Verbouwingskosten zijn de afgelopen jaren vanwege duurdere materialen en loonstijgingen behoorlijk gestegen. De overwaarde inzetten geeft je toch voldoende vermogen een verbouwing te realiseren.

Tip: bij lagere leenbedragen (tot 25.000 euro) is een consumptieve verbouwingslening vaak voordeliger. Deze sluit je online af zonder extra kosten, bijvoorbeeld voor de notaris.


4. Een tweede woning kopen

Van de overwaarde op je woning kun je ook een tweede woning kopen. Een andere woning erbij kopen om te verhuren levert een mooi rendement aan huurinkomsten. Daarnaast kun je natuurlijk ook denken aan een vakantiewoning, voor jezelf of om te verhuren.

5. Jubelton schenken

In de huidige woningmarkt mag iedereen met zijn of haar droomwoning zich gelukkig prijzen. Veel woningeigenaren zien dat anderen die graag een (andere) woning zouden willen kopen, het lastig hebben. Wil je je kinderen of kleinkinderen helpen een stap te zetten op de woningmarkt? Aan personen tot veertig jaar mag je – zonder hier belasting over te hoeven betalen – maximaal 105.302 euro schenken voor de aankoop van een woning.

Je ziet dat er diverse bestedingsdoelen zijn voor je overwaarde. Hierboven zijn enkele voorbeelden genoemd, maar het kan natuurlijk goed zijn dat je zelf een heel specifieke wens hebt waarvoor geld nodig is. Wat je droom ook is, door je overwaarde op te nemen, kun je deze waarmaken.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "5 verschillende bestedingsdoelen voor overwaarde".

 1. Waarom zou je met overwaarde tegen een lage rente niet een veel duurder stuk hypotheek inlossen. Veel handiger dan oversluiten en dan zonder boeterente. Deze mogelijkheid hoor ik zelden noemen. Voorbeeld: ik heb 80000 overwaarde. Ik neem dit vrij te besteden op voor 1% 20 jaar vast voor een 30-jarige hypotheek. Ik los hiermee 25.000 af op mijn huidige hypotheek (5%rente) en bespaar 4% rente op 25.000 = 1000 euro bruto per jaar. Dat doe ik komend jaar nog een keer, want ik mag maar 10% per jaar aflossen. Volgens mij volkomen legaal. Willen jullie hier eens iets over schrijven.

  Beantwoorden
  • Beste Geert, dit is slim bedacht, maar het is tegen de regels. Er zijn uitspraken Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) uit het verleden waarbij geldverstrekkers in het gelijk zijn gesteld om niet mee te werken aan deze constructies.

   Vanuit het oogpunt van de geldverstrekker is hier ook iets van te zeggen. Zij hebben met de klant een rente afgesproken en deze is ook contractueel vastgelegd. Om dan vervolgens extra geld uit te lenen aan diezelfde klant om onder het rentecontract uit te komen, gaat in tegen het eigen belang.

   Als u een lagere of geen boeterente wilt, zou u eens naar deze tips kunnen kijken. Met vriendelijke groet, Roel (FX.NL)

   Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop donderdag om 09:00.
Bel direct