Klantenbeoordeling 7.7/10

7 redenen om nu een huis te kopen

Is dit hét moment om een huis te kopen? We kijken o.a. naar de ontwikkeling van de hypotheekrente en de huizenmarkt om deze vraag te beantwoorden.

Redenen om juis nu een huis te kopen

We noemen 7 redenen om juist op nu een huis te kopen.

1. Hypotheekrente nog steeds historisch laag

De hypotheekrente is laag. Wie nu een woning koopt kan deze dus voordelig financieren. Kies je daarbij voor een hypotheek met verhuisregeling, dan kun je de lage hypotheekrente ook bij een volgende verhuizing meenemen.

Maximale hypotheek berekenenHoeveel kun jij lenen? >

De verwachting is dat de hypotheekrente dit jaar nog laag blijft. Je hebt dus nog even om te profiteren van de lage hypotheekrente.

2. Verhuizen als alternatief voor oversluiten

Door de hypotheek over te sluiten kun ook huizenbezitters met een lopend hypotheekcontract profiteren van de lage hypotheekrente. De soms hoge boeterente is echter een drempel voor oversluiten. Door te verhuizen kun je boetevrij een nieuwe nieuwe hypotheek en is daarmee een interessant alternatief voor oversluiten.

3. Huren wordt duurder

Terwijl hypotheken de afgelopen jaren goedkoper zijn geworden, wordt huren elk jaar duurder. Sinds 2013 mag de huur harder stijgen dan de inflatie.

Door nu een huis te kopen ben je de komende jaren verzekerd van een gelijkblijvende maandlast. Als je daarbij de hypotheek (deels) aflost, bouw je ook nog eens een spaarpot op. Met een koopwoning ben je echter minder flexibel.

4. Belastingvrij schenken voor een woning

In 2021 kan tot maximaal 105.302 euro belastingvrij geschonken worden voor een woning. Een familieband is niet nodig om gebruik te maken van deze schenkingsvrijstelling.

5. Hypotheek zonder vast contract vaker mogelijk

De mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten zonder vast contract zijn gegroeid. Geldverstrekkers zijn onder andere de volgende initiatieven gestart:

  • Flexwerkers komen met een perspectiefverklaring van het uitzend- of detacheringsbureau bij geselecteerde geldverstrekkers in aanmerking voor een hypotheek.
  • ZZP-ers en freelancers kunnen bij een aantal geldverstrekkers al na 1 jaar een hypotheek met NHG afsluiten.

Lees meer over de extra hypotheekmogelijkheden voor starters op de huizenmarkt.


6. Huizenprijs stijgt verder

De huizenprijs zit 2014 in de lift. Hoewel het aantal verkopen terugloopt, is de verwachting dat de huizenprijs verder stijgt, het zijn minder hard. Dat maakt nu een huis kopen nog altijd aantrekkelijk. Nu een huis kopen betekent wel dat je moet waken om niet te veel risico te nemen. Lees meer over kopen op een verhitte huizenmarkt.

7. Ook uw huis is meer waard geworden

De huizenprijs is gestegen. Voor huizenbezitters betekent dit dat ook hun huis duurder is geworden. Door de woning te verkopen komt deze overwaarde vrij. Dit geld kunt je investeren in je volgende woning of gebruiken om je maandlast te verlagen.

Tip: gebruik de overwaarde om een energiezuinige woning te kopen of energiebesparende maatregelen te nemen. Daarmee verlaag je de energierekening en je huis is toekomstbestendig.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "7 redenen om nu een huis te kopen".

  1. Is het zo, dat als je in 2018 een hypotheek afsluit de aflossingsvrije hypotheek niet meer rente aftrekbaar is? Wat gebeurt er voor de mensen die in 2017 nog een hypotheek afsluiten? Kunnen zij nog rekenen op renteaftrekbaarheid b.v. 15 jaar voor een annuiteitendeel en een aflossingsvrije deel hypotheek?

    Beantwoorden
  2. Nou en als de hypotheekrente weer verdubbelt op termijn dan worden de huizen weer goedkoper, omdat ze moeilijk te verkopen zijn. Lood om oud ijzer.

    Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop maandag om 09:00.
Bel direct