Klantenbeoordeling 9.7/10

Aanbieders minileningen verder onder druk

De druk op aanbieders van minileningen wordt opgevoerd. Na een maximale rente, diverse boetes, komt de AFM nu met een reclameverbod voor deze flitskredieten.

Klein bedrag, korte looptijd

Een minilening of flitskrediet is een lening voor een klein bedrag (tot € 1000,- lenen) met een korte looptijd (tot 45 dagen). De lening kan daarnaast snel afgesloten worden zonder BKR-toets. Vooral kwetsbare consumenten worden op deze manier verleid om een lening af te sluiten.

Dit is de Autoriteit Financiële Markten (AFM) al jaren een doorn in het oog. Ze waarschuwen voor de hoge risico’s wanneer consumenten in geldnood toch een lening aangaan. Ook worden minileningen vaak hoge kosten in rekening gebracht.

Minileningen onder druk

Om consumenten te beschermen heeft de AFM vorig jaar de rente voor een minilening gemaximeerd op 14%. Dit is nog steeds ruim boven de reguliere rente voor geld lenen. Uit onderzoek van FX.NL bleek dat bij minileningen, naast een hoge rente, ook (verborgen) kosten in rekening werden gebracht. Een aantal aanbieders heeft daarop een boete gekregen van de AFM.

Reclameverbod voor minileningen

De toezichthouder gaat nu een stap verder met een reclameverbod. Aanbieders van minileningen mogen niet meer adverteren, bijvoorbeeld via kranten, billboards en online advertenties. De websites waarop deze flitskredieten worden aangeboden mogen enkel nog feitelijke informatie bevatten.

De uitwerking van het reclameverbod voor minileningen is nog niet bekend. Wanneer is een tekst bijvoorbeeld wervend en wanneer feitelijk? Hoe beoordeel je bijvoorbeeld veel gebruikte kreten als ‘Online lenen 24/7’, ‘Snel en gemakkelijk’ en ‘Lenen zonder gedoe’? En mogen aanbieders zich inspannen voor een hoge positie in Google? We zijn benieuwd hoe de AFM dit gaar beoordelen en handhaven.


Consument beschermen

Het reclameverbod voor minileningen is een uitbreiding van een eerder verbod op reclame voor risicovolle beleggingsproducten. Met de lage spaarrente van dit moment kunnen consumenten in de verleiding komen om producten met een hoog risico af te sluiten, bijvoorbeeld binaire opties, warrants, turbo’s en futures. Deze producten kunnen tot grote verliezen leiden en hebben tevens hoge kosten. Lees meer over verschillende beleggingsproducten.

De AFM gaat de komende jaren streng toezien op buitenlandse partijen die risicovolle producten aanbieden. In een markt met lage rentes en eenvoudige online toegang vormen deze partijen een speerpunt voor de toezichthouder.

Betaal niet te veel! Bekijk hieronder ons aanbod bij kleine leenbedragen:

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

Nu bereikbaar tot 18:00.
Bel direct