Klantenbeoordeling 9.7/10

Aantal leningen groeit: vooral voor auto en restschuld

In 2016 is opnieuw meer consumptief geld geleend in Nederland. De belangrijkste doelen voor een lening zijn een auto en het financieren van een restschuld.

Nederlanders lenen meer geld

In 2016 is in Nederland opnieuw meer geld geleend dan het jaar ervoor. Dit blijkt uit cijfers van VFN, waar de helft van alle kredietverstrekkers bij is aangesloten. Vorig jaar is 3,4 miljard euro aan leningen verstrekt, een groei van 21%. In totaal staat een saldo van 8,5 miljard euro open, een groei van 3%.

Update: ook in 2017 is het aantal afgesloten leningen gestegen.


Volgens VFN past de groei van het aantal leningen bij de economische groei in Nederland. Consumenten hebben meer vertrouwen en gaan meer investeren en uitgeven. Ook de lage leenrente van dit moment speelt een rol. Geld lenen is goedkoper dan ooit.

Zekerheid belangrijk bij geld lenen

Voor hun lening kiezen consumenten vaker voor zekerheid. De brancheorganisatie signaleert een ‘snelle verschuiving van doorlopend krediet naar persoonlijke lening’.

  • Bij een persoonlijke lening staat de rente voor de lening en het aflosschema vast. Zo weet je waar je aan toe bent als je geld leent.
  • Een doorlopend krediet is een bestedingstegoed waarbij de rente en aflossing variabel zijn.

Auto en woning belangrijkste doelen lening

Uit onderzoek van Geldshop blijkt dat een auto of de woning de belangrijkste doelen voor een lening zijn. Dit zijn de belangrijkste redenen voor de toename van het aantal leningen:

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie

Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

Nu bereikbaar tot 21:00.
Bel direct