Klantenbeoordeling 10.0/10

ABN AMRO stelt verwachting huizenmarkt naar beneden bij

ABN AMRO heeft de huizenmarkt verwachting naar beneden bijgesteld. Een krap aanbod en gedaald sentiment maken dat de huizenprijs in 2019 minder hard stijgt.

Ontwikkeling huizenprijs 2019 en 2020

In de meeste recente woningmarktmonitor kijkt ABN AMRO vooruit naar de huizenprijsontwikkeling voor de komende jaren. De economen van de bank concluderen dat de huizenmarkt in 2019 en 2020 ‘tot rust komt’.

Geen reden voor paniek. De huizenprijs blijft volgens ABN AMRO stijgen, maar minder hard dan het afgelopen jaar. In 2019 blijft de lage hypotheekrente en een beperkt aanbod de huizenprijs opstuwen. Dit is natuurlijk goed nieuws voor huizenbezitters.

Maximale hypotheek berekenenHoeveel kun jij lenen in 2019? >

Verwachting voor huizenprijs naar beneden bijgesteld

De prijsstijging zorgt er echter ook voor dat de betaalbaarheid verder onder druk staat. Bij de huidige hypotheeknormen is een koopwoning minder goed betaalbaar. Samen met onzekerheid over de economische groei, zorgt dit ervoor dat het vertrouwen bij de consument afneemt.

Het gedaalde sentiment is reden voor ABN AMRO om de verwachting voor de huizenprijs naar beneden bij te stellen. Volgens de bank worden huizen in 2019 gemiddeld 6% duurder. Eerder nog ging men uit van gemiddeld 7%. Voor 2020 verwacht de bank een prijsstijging van gemiddeld 4%.


Eerder al stelde Rabobank haar verwachting voor de huizenmarkt naar beneden bij.

Het aantal woningverkopen loopt verder terug

De daling van het aantal woningverkopen, die ook in 2018 zichtbaar was, zet de komende jaren door. ABN AMRO gaat uit van een terugloop van 5% verkochte woningen in 2019 en opnieuw in 2020. De bank wijst erop dat dit een voorbode is voor de afzwakkende prijsstijging.  

Het aanbod van koopwoningen moet onder andere komen van nieuwbouw. Het bouwen van nieuwe woningen blijft echter achter door een gebrek aan plannen, capaciteit (mensen en materiaal) en financieringsmogelijkheden. Ook doorstromers laten het afweten. Zij wachten (logischerwijs) met kopen tot de eigen woning verkocht is.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop donderdag om 09:00.
Bel direct