Word ook aflossingsblij! Met deze oproep willen banken klanten bewust maken van de risico’s bij een aflossingsvrije hypotheek. Heeft deze campagne zin?
Ben jij aflossingsbij?
Aflossingsblij; deze term heb je mogelijk al gehoord en anders ga je er dit najaar nog zeker van horen. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is namelijk een bewustwordingscampagne gestart over de aflossingsvrije hypotheek.
Huizenbezitters die zeker weten dat hun aflossingsvrije hypotheek na de looptijd betaalbaar is, zijn ‘aflossingsblij’.
Is jouw aflossingsvrije hypotheek toekomstbestendig?Doe de check >
Je aflossingsvrije hypotheek aan het einde van de looptijd
Bij een aflossingsvrije hypotheek is aan het einde van de looptijd (vaak na 30 jaar) sprake van een restschuld. Niet iedereen realiseert zich dat ook een aflossingsvrije hypotheek na de looptijd moet worden afgelost.
Je kunt natuurlijk de woning verkopen en daarmee de resterende hypotheek aflossen. Huizenbezitters die in de woning willen blijven wonen moeten de restschuld opnieuw financieren.
Risico op betalingsproblemen
Wie geen voorzorgsmaatregelen neemt loopt het risico op betalingsproblemen bij de nieuwe hypotheek, namelijk:
- Na 30 jaar vervalt de hypotheekrenteaftrek. Je bruto maandlast wordt netto.
- Een hoge overwaarde ten spijt, de nieuwe hypotheek wordt getoetst op je toekomstige inkomen. Daarbij wordt al 10 jaar voor de AOW-leeftijd rekening gehouden met het (lagere) inkomen na pensioen.
- Bij een verlenging ben je volledig afhankelijk van het aanbod van de bank. Een hogere rente of aflosverplichting heeft direct impact op de betaalbaarheid.
Meer zekerheid inbouwen
Wie meer zekerheid wil inbouwen voor de aflossingsvrije hypotheek kan dit eenvoudig doen door gedurende de looptijd af te lossen of te sparen. Hoe eerder je hiermee begint hoe lager de impact je besteedbare inkomen. Dit vraagt ook wat discipline.
Je kunt er ook voor kiezen om de hypotheek (deels) om te zetten naar een vorm waarbij structureel wordt afgelost. Bijkomend voordeel is dat de renteopslag voor aflossingsvrij vervalt. Bereken hier of dit voor jou voordelig is.
Aflossingsblij of blij met aflossingsvrij?
In Nederland hebben 1 miljoen huishoudens een aflossingsvrije hypotheek. Daarvan hebben er inmiddels 27.000 opnieuw inzicht gekregen, blijkt uit cijfers van de NVB. Huizenbezitters lijken zich dus geen zorgen te maken over hun aflossingsvrije hypotheek.
Dit is deels terecht. Volgens de Nederlandsche Bank vormen maar 200.000 huishoudens een risicogroep. Zij kunnen onvoldoende anticiperen op hun aflossingsvrije hypotheek. Voor de meeste huizenbezitters geldt dus ‘blij met aflossingsvrij’, met name vanwege de lage maandlast.
Zeker weten dat je goed zit? Laat je aflossingsvrije hypotheek vrijblijvend controleren.
Eerste woning kopen?
Ontdek de mogelijkheden voor starters.
Aflossingsvrij
Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek
Overwaarde opnemen?
Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.