Klantenbeoordeling 9.7/10

Aflossingsvrije hypotheek opnieuw onder vuur

De aflossingsvrije hypotheek ligt opnieuw onder vuur. De Minister van Financiën roept banken op om aflossen meer te stimuleren. Wat zijn ze van plan?

‘Stimuleer aflossen bij aflossingsvrije hypotheek’

Banken moeten meer doen om aflossen van de aflossingsvrije hypotheek te stimuleren. Met deze oproep komt het Financieel Stabiliteitscomité na hun meest recente vergadering.

Het comité, waarin De Nederlandsche Bank (DNB), de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en het ministerie van Financiën twee keer per jaar vergaderen, voorziet problemen bij een blijvend hoge hypotheek op het einde van de looptijd.

Problemen hoge hypotheek op einde looptijd

In Nederland hebben 1,1 miljoen huizenbezitters een hypotheek waarbij niet regulier wordt afgelost. Volgens de beleidsmakers kunnen deze huishoudens in de problemen komen als zij op het einde van de looptijd te maken krijgen met een ‘hogere hypotheekrente in combinatie met een lager (pensioen)inkomen’.

Door tijdig de financiële situatie in kaart te brengen en te starten met (extra) aflossen, kunnen problemen in de toekomst voorkomen worden. Het comité roept geldverstrekkers op om hiervoor met een ‘pro-actieve aanpak’ te komen. Te beginnen met klanten die het meeste risico lopen.

Niet de eerste oproep voor aflossen

Het is niet de eerste keer dat de beleidsmakers hun pijlen richten op de aflossingsvrije hypotheek. Na een eerdere oproep van de AFM zijn de 4 grootste al aan de slag gegaan met het in kaart brengen van de ‘meest risicovolle klanten’. De oproep is nu gericht aan alle geldverstrekkers.

Ook geeft het comité in deze oproep meer duidelijkheid wat de pro-actieve klantbenadering volgens hen inhoudt. Daarnaast willen ze dat klanten met een aflossingsvrije hypotheek terecht kunnen bij een ‘centraal informatiepunt’ met vragen en voor oplossingen.

Aanpak aflossingsvrije hypotheek succesvol?

Klanten zijn zich vaak niet bewust van de risico’s van hun aflossingsvrije hypotheek, bijvoorbeeld dat ook zij de hypotheek na 30 jaar moeten aflossen. Meer bewustwording is dus wenselijk. Of enkel informeren over de risico’s voldoende is om te gaan aflossen, is de vraag.


Huizenbezitters ervaren nog altijd drempels als ze willen aflossen, bijvoorbeeld de boeterente bij oversluiten. Daarnaast is de aflossingsvrije hypotheek nog altijd aantrekkelijk, door de lage maandlast en hoge hypotheekrenteaftrek.

Het is dan ook niet ondenkbaar dat de druk om af te lossen de komende jaren wordt opgevoerd. Nu al is bij sommige de (deels) aflossingsvrije hypotheek duurder dan hypotheekvormen waarbij wordt afgelost, bijvoorbeeld door een renteopslag te rekenen.

Lees ook: 6 misverstanden over de aflossingsvrije hypotheek.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Aflossingsvrije hypotheek opnieuw onder vuur".

  1. afgesloten aflossingsvrije hypotheken, afgesloten bij De Hypotheker zijn door De Hypotheker ondergebracht in hun Solide Koers Programma. Ook de afgesloten spaarhypotheek wordt dan gezien als een aflossingsvrije hypotheek. Het gevolg is dan dat deze hypotheken onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.
    Aflossen op het aflossingsvrije deel, zonder spaarhypotheek, is dan onmogelijk.

    Beantwoorden
  2. Hallo ieder, ik heb al 40 jaar lang een aflossingsvrije hypotheek, met de bijzondere overeenkomst; een aflossingsvrije hypotheek gebaseerd op de langstlevende. dus er moet alleen afgelost worden bij overlijden van de langstlevende.
    In 2018 moet mijn hypotheek worden verlengd op dezelfde voorwaarden, dus ik zie het probleem niet.
    Gaarne een reactie.

    Beantwoorden
  3. Als met de (extra) aflossing ook de hypotheekrente wordt aangepast zou dat wel werken, maar nu gaat je rente iets omlaag als je in een lagere risicoklasse komt, maar gaat die niet naar de huidige marktrente. Er is dus niet voldoende financieel voordeel te behalen.

    Beantwoorden
  4. Ik was bezig met aflossen en zou over een paar jaar de hypotheek volledig hebben afgelost maar ben hier subiet mee gestopt aangezien onze “betrouwbare overheid” dit beloont met een huurwaardeforfait.

    Beantwoorden
  5. Ik heb gelukkig nog een aflossingsvrije hypotheek op basis van de Euribor. Ik zie geen reden om mijn spaargeld aan te wenden voor het aflossen van deze hypotheek. Vooralsnog levert mijn spaargeld meer op dan wanneer ik dit in mijn huis zou stoppen.

    Beantwoorden
    • Beste heer Leegwater, bedankt voor uw bericht. Na 30 jaar loopt het hypotheekcontract af en moet de hypotheek worden ingelost. Dit staat in de voorwaarden. Onzin is het daarom niet. De meeste banken zullen de lening echter niet opeisen, maar een verlenging aanbieden. De vraag is onder welke voorwaarden dit is; kan de hypotheek volledig aflosvrij blijven en wat is de hypotheekrente? Deze onzekere factoren gecombineerd met een mogelijk lager (pensioen)inkomen vormen een risico. Hier leest u er meer over: De aflossingsvrije hypotheek na 30 jaar. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl).

      Beantwoorden
      • Beste Wim, bij de meeste banken mag je jaarlijks 10% tot 20% boetevrij aflossen. Ook het omzetten van de hypotheek naar annuïtair of lineair aflossen is boetevrij, mits de hypotheek wordt voortgezet bij dezelfde bank voor de resterende rentevast periode. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl).

        Beantwoorden
  6. Het Financieel Stabiliteitscomité zou er wijs aan doen om de sterk speculatieve schommelingen in waarde bepalingen van onroerende goederen meer aan banden te leggen. Momenteel zien we dat deze waarde sterk gestuurd wordt door vraag en aanbod. Vervolgens gaan hypotheekverstrekkers daar in mee. Gevolg is dat er een hoop lucht wordt gefinancierd met alle gevolgen van dien.

    Beantwoorden
  7. Als de banken nou de boeterente fiks zou verlagen. Dan zou menigeen zijn hypotheek omzetten. Voordeel voor de klant lagere rente. Voordeel voor de bank, minder risico en het Ministerie van Financiën heeft dan zij zin.
    T Mulder

    Beantwoorden
    • Als je nu je aflossingsvrije hypotheek wil aflossen , kost dat in mijn geval zomaar tussen de 8 en 10 duizend euro, dan bedenk je jezelf wel een paar maal. Het wordt alleen interessant als de banken de absurd hoge boetes drastisch verlagen.

      Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

Nu bereikbaar tot 21:00.
Bel direct