Overslaan en naar de inhoud gaan
 

Aflossingsvrije hypotheek populair bij oversluiters

  Door: Roel 2141 keer gelezen
Aflossingsvrije hypotheek populair bij oversluiters

Het aantal hypotheekaanvragen piekt door de vele oversluiters. Huizenbezitters kiezen bij hun nieuwe hypotheek vaak (opnieuw) voor aflossingsvrij.

Recordaantal hypotheekaanvragen door oversluiten

Het aantal hypotheekaanvragen steeg vorig jaar naar recordhoogte. In totaal werden 430.076 hypotheken aangevraagd, een stijging 10,7%. Dit blijkt uit de jaarcijfers van het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Een groot deel van deze aanvragen kwam van oversluiters. Deze zogenoemde ‘niet kopersmark’ groeide met 27,5%.

(Aflossingsvrije) hypotheek oversluiten voordelig?Bereken vrijblijvend jouw voordeel >>>

De lage hypotheekrente trok veel huizenbezitters over de streep om de hypotheek over te sluiten. Dit verband is goed te zien in onderstaande grafiek. Met name na de zomer, toen de rente scherp daalde steeg het aantal hypotheekaanvragen van oversluiters.

oversluiten tegenover hypotheekrente

(Bron: HDN)

Oversluiters kiezen vaak voor aflossingsvrij

Huizenbezitters die de hypotheek oversloten, kozen er vaak voor hun aflossingsvrije hypotheek te behouden. Bij bijna 55% van de oversluiters was aflossingsvrij de hoofdvorm. Bijna 13% koos voor een volledig aflossingsvrije hypotheek.

Met name het aantal gepensioneerden die kozen voor aflossingsvrij nam fors toe. Hun aantal steeg vorig jaar met 147% ten opzichte van het jaar daarvoor. Bij 82% gepensioneerde oversluiters was aflossingsvrij de hoofdvorm en bijna 50% koos voor een volledig aflossingsvrije hypotheek.

Een 100% aflossingsvrije hypotheek is nog altijd mogelijk, ondanks dat geldverstrekkers deze hypotheekvorm aan banden hebben gelegd. Bij veel banken kun je nog maar 50% van de woningwaarde aflossingsvrije lenen. Omdat de huizenprijzen flink zijn gestegen is een hogere aflossingsvrije hypotheek krijgen. Daarnaast zijn deze banken ‘aflossingsvrij’-vriendelijk.

Hypotheek Berekenen

Bereken hoeveel je kunt lenen.

Actuele hypotheekrente

Vergelijk alle hypotheekrentes.

Reageer op dit artikel

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Global tokens will be replaced with their respective token values (e.g. [site:name] or [current-page:title]).
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.