Klantenbeoordeling 9.7/10

Alle wijzigingen voor de zorgverzekering in 2019

De zorgpremies, het eigen risico en de vergoedingen; we zetten alle wijzigingen voor het basispakket van de zorgverzekering in 2019 voor je op een rijtje.

Bekijk hier alle wijzigingen voor de zorgverzekering in 2020.

Zorgpremies 2019

De basis zorgverzekering wordt jaarlijks herbekeken. Wat wordt het eigen risico, welke vergoedingen komen erbij en welke vallen er af. Vervolgens is het aan de zorgverzekeraars om de zorgpremie opnieuw vast te stellen.

Het kabinet houdt voor volgend jaar rekening met een premiestijging van € 124,-. Per maand ben je dus naar verwachting een tientje meer kwijt aan je zorgverzekering.

Inmiddels zijn alle zorgpremies voor 2019 bekend en blijkt dat niet alle zorgverzekeraars de premie even hard laten stijgen. Extra reden om dit jaar je zorgverzekering te vergelijken.

Vergelijk de zorgpremies 2019 >

Zorgtoeslag in 2019

Het Kabinet maakt een inschatting van de zorgpremies om de zorgtoeslag te berekenen. Deze gaat dus ook omhoog. De maximale zorgtoeslag in 2019 voor eenpersoonshuishoudens stijgt met € 94,-. Meerpersoonshuishoudens kunnen maximaal € 281.- extra zorgtoeslag verwachten. 

Bekijk alle maatregelen voor 2019 die op Prinsjedag bekend zijn gemaakt. 

Eigen risico zorgverzekering in 2019

Het eigen risico voor de zorgverzekering in 2019 is € 385,-. Ook is het weer mogelijk om het eigen risico vrijwillig te verhogen tot € 885,-. Het kabinet heeft het maximale verplichte eigen risico tot 2021 bevroren op bovenstaande bedragen.

Maak je zorgkosten, dan betaal je eerst het eigen risico, voordat de zorgverzekeraar uitkeert. Voor kinderen tot 18 jaar betaal je geen eigen risico. Ook geldt geen eigen risico voor bepaalde zorg uit het basispakket, waaronder: zorg van huisarts en huisartsenpost, verloskundige zorg en kraamzorg en wijkverpleging.

Bekijk hier de volledige vergoedingenlijst.


Wijzigingen basispakket zorgverzekering in 2019

In 2019 wordt het basispakket uitgebreid met de volgende vergoedingen:

  • Gecombineerde leefstijl interventie (GLI) bij overgewicht. Bij gezondheidsrisico’s door overgewicht, kan de huisarts iemand doorverwijzen. GLI biedt begeleiding om minder te eten en meer te bewegen en de benodigde psychologische ondersteuning.
  • Ruimere vergoeding voor zittend ziekenvervoer: in 2019 wordt ook het vervoer van en naar consulten, onderzoek en controles die bij een behandeling horen vergoed. Eerder was dit enkel de behandeling zelf.
  • Oefentherapie bij COPD vanaf de eerste behandeling: nu betalen COPD-patiënten de eerste 21 behandelingen nog zelf. In 2019 komt er wel een maximum op het aantal behandelingen, namelijk 70 in het eerste behandeljaar.

In 2019 verdwijnt de vergoeding paracetamol, vitaminen en mineralen uit het basispakket, als deze ook ook zonder recept bij de apotheek of drogist te verkrijgen zijn.

Vergelijk de zorgpremies 2019 >

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop vrijdag om 09:00.
Bel direct