Klantenbeoordeling 9.7/10

Appartement kopen? Let ook op de VVE

Ga je een appartement kopen? Let goed op de status van de Vereniging Van Eigenaars. De VVE wordt vanaf 2018 belangrijker voor het krijgen van een hypotheek.

Je wilt een appartement kopen

Je hebt mooi appartement gezien op een bekende huizensite in jouw prijsklasse! De ligging is perfect en behalve een likje verf hoeft er weinig aan te gebeuren. De inrichting zie je al helemaal voor je! Enthousiast bel je de makelaar.

Vergeet dan niet om de gegevens van de VVE op te vragen. Veel kopers staan hier niet bij stil, maar de Vereniging van Eigenaars wordt steeds belangrijker, ook bij de financiering.

Eigenaar én mede-eigenaar

Wie een appartement koopt wordt, naast eigenaar van de eigen woning, ook mede-eigenaar van het totale gebouw. De benodigde werkzaamheden en financiën voor het totale gebouw worden geregeld in de Vereniging Van Eigenaars (VVe).

Als koper word je automatisch lid van de VVE, krijg je stemrecht in de algemene leden vergadering en gelden genomen besluiten ook voor jou.

Controleer de status van de VVE

Kopers van een appartement doen er daarom verstandig aan om de status van de VVE te controleren. Mogelijk rusten er beperkingen op het gebruik van het appartement of kom je voor onverwachte en hoge kosten te staan.

Beperkingen aan het gebruik van het appartement

In het ‘modelreglement’ en soms in een aanvullend ‘huishoudelijk reglement’ staan de regels waar de bewoners zich aan moeten houden. Bepaal voor jezelf of je je hierin kunt vinden, bijvoorbeeld als het gaat om huisdieren, verhuur van woonruimten (Airbnb) of plaatsen van zonnepanelen.

De VVE is juridisch bevoegd om, bij het niet naleven van regelement, een waarschuwing te geven en zelfs boetes uit te delen. In het uiterste geval kan, na tussenkomst van de rechter, uithuisplaatsing volgen.

Actieve en financieel gezonde VVE

Als eigenaar van een appartement betaal je maandelijks een bijdrage voor onderhoud. In de ‘splitsingsakte’ staat hoe dit bedrag wordt bepaald, bijvoorbeeld op basis van de grootte van het appartement. Let op: dit bedrag komt bovenop de maandelijkse hypotheeklast.

Deze maandelijkse VvE-bijdrage komt in een verplicht onderhoudsfonds. Met deze financiële reserve wordt klein en groot onderhoud gereserveerd. En het MeerJaren Onderhoudsplan (MJOP) staat geplande werkzaamheden voor de komende jaren.

Een financieel gezonde VVE heeft voldoende geld gereserveerd voor onderhoud en een MJOP. Dit verminderd de kans op achterstallig onderhoud. Ook wordt daarmee voorkomen dat bij calamiteiten de eigenaren (dus ook jij) worden geconfronteerd met hoge kosten.

Vraag deze informatie op bij de makelaar

Om informatie over de status VVE in te winnen vraag je de verkopende makelaar om de volgende stukken:

  • Bijdrage VVE
  • Splitsingsakte
  • Modelreglement en eventueel aanvullend huishoudelijk reglement
  • MeerJaren Onderhoudsplan (MJOP)
  • Jaarrekening en begroting van de VVE
  • Notulen van de ledenvergadering

Een taxateur gebruikt deze stukken voor de taxatie van de woning. Heb je een taxatierapport, dan zijn de belangrijkste documenten van de VVE vaak als bijlage toegevoegd.


Dit is wat extra werk en in een verhitte woningmarkt zit je daar misschien niet op te wachten. Toch kan het je in de toekomst vervelende verrassingen besparen. Daarnaast wordt een ‘gezonde’ VVE steeds belangrijker.

Status VVE wordt belangrijker voor hypotheek

Uit onderzoek blijkt dat de helft van de VVE te weinig spaart voor onderhoud. De rijksoverheid heeft daarom bepaald dat vanaf 1 januari 2018 elke VVE een verplichte minimale reservering per jaar moet doen. Dit kan middels een MeerJaren Onderhoudsplan of door een minimaal 0,5% van de herbouwwaarde te reserveren.

Deze verplichting zal er waarschijnlijk ook toe leiden dat geldverstrekkers een hypotheekaanvraag eerder afwijzen als er onvoldoende reserves zijn. Dit geldt niet alleen voor kopers van een nieuw appartement. Ook apartment bezitters die hun hypotheek willen oversluiten of verlengen kunnen met hierdoor in de problemen komen.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Appartement kopen? Let ook op de VVE".

  1. Dat binnen een VvE alles goed geregeld moet zijn is voor iedere VvE er die zijn huis gaat verkopen en/of kopen alleen maar goed en geruststellend.
    Maar als rente looptijd verlopen is van je hypotheek en je wil
    oversluiten dat er dan met gelijke maat gemeten wordt is pure bureaucratie , je hebt een hypotheek nodig voor je zelf en niet voor de hele VvE.
    Als je een verklaring overlegt van goed betalen Hypotheek die verloopt eigendomsbewijs , MJOP en saldo VvE lijk mij
    echt ruim voldoende bij oversluiten hypotheek . We slaan met ze allen weer een beetje door , jammer vanaf 1 April 2018 moet er ook een rapport bij van een bureau dat je huis inmeet met geijkte meet apperatuur waar gaat dit naar toe???? ja weer € 250 duurder de taxatie . Maar ik hoef alleen mijn hypotheek na rente looptijd over te sluiten ik blijf r gewoon wonen . Zo houden we elkaar lekker bezig en alles wordt duurder.

    Beantwoorden
  2. Een VvE met een goed Meer Jaren Onderhoudsplan (MJOP) heeft m.i. een toegevoegde waarde. Het liefst bestrijkt het een periode van 15-25 jaar. De groot onderhoudsbijdrage is een essentieel deel van de VvE bijdrage. Als vuistregel kan je 1 tot 1,5 % van de waarde van het onroerendgoed nemen. De kunst is om de bijdrage zo vast te stellen, dat er altijd voldoende in het groot onderhoudsfonds zit om het MJOP te kunnen uitvoeren. Het komt maar al te vaak voor dat de VvE leden de portemonnee moeten trekken.

    Beantwoorden
  3. In dezelfde wet is bepaald dat er géén sanctie staat op het niet hebben van die 0,5% of een MJOP, het hoeft dus niet. Bovendien kan een VvE met 4/5 quorum in de ALV bepalen niet aan die 0,5% of MJOP deel te nemen. Los daarvan betreft het vnl. kleinere splitsingen 2,3,4,5,6 woningen, grotere splitsingen hebben de zaken vanwege hun omvang sowieso wel op orde.

    Beantwoorden
  4. Prima tips.Wij hebben een nieuw appartement gekocht.
    Heb mijzelf al opgegeven om in het bestuur te komen.
    E.e.a vinden wij belangrijk om de bewoners de juiste voorlichting te geven at betreft onderhoud,bijdrage per
    maand enz.

    Beantwoorden
    • Bedankt voor jullie interessante en nuttige toevoegingen. Voor de volledigheid zal ik deze in het artikel verwerken. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl)

      Beantwoorden
  5. Kleine toevoegingen:

    1) Hou er rekening mee dat de VVE juridisch bevoegd is om maatregelen te nemen als je je niet aan het reglement houdt. De sancties beginnen met waarschuwingen en vervolgens boetes. In het uiterste geval kan de VVE de eigenaar hem/haar het gebruik van de eigen woning ontzeggen. Dat laatste is natuurlijk iets wat door een rechter getoetst wordt.

    2) Als je een appartement koopt, moet je meestal een taxatie laten doen. De taxateur heeft hiervoor alle documenten die in dit artikel genoemd worden ook nodig (splitsingsakte, jaarrekening, onderhoudsplan etc.). Afhankelijk van het tarief van de taxateur zal hij jouw vragen om de documenten op te duiken, of er zelf achteraan gaan. Deze documenten zitten vervolgens meestal als appendix achterin het taxatierapport. Verplicht leesvoer.

    3) Een notoire kostenpost van de VVE is de liften. Let bij een bezichtiging even op de toestand van de liften. Een defecte lift moet meteen gerepareerd worden. Als de VVE onvoldoende geld in kas heeft, krijg jij, ook als je op de begane grond woont, de rekening op de deurmat.

    Beantwoorden
  6. De verkopende makelaar dient naast een milieu certificaat
    de jaarrekening, onderhoudsfonds en een meerjarenbegroting bij verkoop te overleggen. Tevens de notulen van de afgelopen 2 jaar.Onderhoudsfonds dient 0,5% van de opstalwaarde van het gebouw te hebben. Vele makelaars, uit ervaring hebben deze zaken niet op orde.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

Nu bereikbaar tot 18:00.
Bel direct