Klantenbeoordeling 8.2/10

Autolening via dealer allesbehalve gratis

Per 1 september mogen autodealers geen 0%-leningen meer verstrekken. Nu zij transparant moeten zijn over de kosten, blijken ze een stuk duurder.

0%-lening niet meer aangeboden

Je auto financieren tegen een rente van 0%. Dat is natuurlijk te mooi om waar te zijn. In de praktijk blijkt dit ook het geval. Aan een zogenaamde 0%-lening zijn wel degelijk financiële verplichtingen verbonden. De Vereniging van Financieringsondernemingen heeft daarom, in samenspraak met de Autoriteit financiële Markten (AFM), afgesproken deze leningen niet meer aan te bieden.

Autoleningen vergelijken?

Transparant over leenrente

Per 1 september moeten autodealers transparant zijn over de rente die zij voor een autolening vragen. Een rondgang langs de officiële dealersites van een aantal bekende automerken laat zien dat zij inderdaad een leenrente tonen. Hieruit blijkt ook dat een auto financieren via de dealer relatief duur is.

Tip: bekijk ook de top 10 tweedehands auto sites.

Kosten autolening van 15.000 euro

We onderzochten de financiering voor een auto van € 15.000,-:


  • Renault Flex choice: Hierbij geldt hoe meer producten je extra afneemt (garantie/onderhoud) des te lager de rente. De leenrente zonder services is 7,9%.
  • Toyota betaalplan: Hier werk je met een calculator. Wij kwamen bij 15.000 euro op een rente van 7,9%.
  • Volvo huurkoop: Vraagt een rente van 7,99% voor een lening van 72 maanden.
  • Kia Finance: Komt op een rente van 7,99% bij een lening van 36 maanden.
  • Opel Financiering: Geeft beperkt informatie, enkel een lening vanaf 4,9%. Het is niet duidelijk bij welk leenbedrag deze rente geldt.

Vergelijking met persoonlijke lening

De meest geschikte leenvorm voor een auto is een persoonlijke lening. Het geld ontvang je dan in één keer op je rekening. Daarna betaal je maandelijks een afgesproken deel aflossing en rente, tot de lening is afbetaald. In tegenstelling tot een huurkoop-financiering, word je direct eigenaar van de auto.

De kosten voor een persoonlijke lening via een reguliere financieringsmaatschappij liggen een stuk lager:

Geld lenen vergelijken loont

Het is zeker de moeite waard om geld lenen te vergelijken, voor je tekent voor de financiering bij de autodealer. Ook is het aan te raden om goed te controleren of er extra kosten aan de lening verbonden zijn. Autodealers kunnen de lening combineren met aanverwante onderhouds- en garantiecontracten om zo de leenrente te drukken, bijvoorbeeld bij Renault Flex Choice.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct