Klantenbeoordeling 7.7/10

Banken opnieuw in de fout met boeterente

Banken rekenen nog altijd teveel boeterente bij vervroegd aflossen. Dit blijkt uit onderzoek van toezichthouder AFM. Klanten van 9 banken mogelijk benadeeld.

AFM onderzocht boeterente in 150 dossiers

Uit onderzoek van de Autoriteit Financiële markten blijkt dat 9 banken een te hoge boeterente hebben berekend voor vervroegd aflossen. De toezichthouder onderzocht 150 dossiers bij 15 banken.

Bij 32 dossiers bleek ‘enkele euro’s tot een uitschieter van  van ruim 15.000 euro’ teveel aan boeterente berekend. Bekijk hier het onderzoek (PDF)

Per 14 juli 2016 is de hoogte van de boeterente gereguleerd door de Mortgage Credit Directive (MCD). Deze Europese richtlijn bepaalt dat banken bij vervroegd aflossen niet meer in rekening mogen brengen dan het werkelijk geleden financiële nadeel. De boeterente bepaalt mede of oversluiten interessant is.

Online boeterente berekenen >

Banken al eerder in de fout met boeterente

Vorig jaar bleek ook al uit onderzoek van de AFM dat banken te veel boeterente in rekening te brengen. In totaal ging het toen om tienduizenden benadeelde huizenbezitters. Zij zijn inmiddels gecompenseerd door de betreffende banken.

Dit was tevens reden voor de AFM om de leidraad ‘Vergoeding voor vervroegde aflossing van de hypotheek’ te publiceren met uitgangspunten voor de boeteberekening.

Bereken hier de boeterente volgens de leidraad.

Waar gingen banken nu de mist in?

Nu gaan banken dus weer de mist in met de berekening van de boeterente. De toezichthouder noemt hiervoor 3 oorzaken:


  • Individuele fouten zoals verkeerd ingevoerde gegevens.
  • Systemen onjuist ongericht, bijvoorbeeld voor de verwerking van renteopslagen.
  • Resterende rentevastperiode naar boven afgerond, in het nadeel van de klant dus.

Ook is geconstateerd dat de specificatie van de aflosnota nog altijd niet voldoet aan de richtlijn van de toezichthouder. Bij alle onderzochte banken ontbraken 1 of meerdere gegevens. Bij 3 banken ontbraken zoveel gegevens dat de aflosnota niet te begrijpen is voor klanten.  

Boeteberekening aangepast en klanten gecompenseerd

De AFM eist nu dat de fouten in de berekening snel worden hersteld en dat klanten die teveel boeterente hebben betaald worden gecompenseerd. Ook de informatie op de aflosnota moet verbeteren.

Lees ook: betaal ik te veel boeterente? Bereken je de boete bij vervroegd aflossen.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Banken opnieuw in de fout met boeterente".

    • Beste heer of mevrouw Mayer, het onderderzoek noemt geen specifieke banken in het onderzoek naar de te hoge boeterente. Wel geeft de AFM aan dat zowel banken met een groot marktaandeel zijn onderzocht, als kleine geldverstrekkers. Daarbij zitten ook een aantal banken die geen nieuwe klanten meer aannemen, maar enkel nog de bestaande hypotheken beheren. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl)

      Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop maandag om 09:00.
Bel direct