Klantenbeoordeling 7.7/10

Belangrijkste gevolgen regeerakkoord Rutte IV voor woningbezitters

Het kabinet-Rutte IV heeft onder de titel ‘Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst’ het regeerakkoord gepresenteerd. De coalitie, die bestaat uit VVD, D66, CDA en de ChristenUnie, maakt zich hard voor een woning voor iedereen, verduurzaming en een eerlijke belasting op sparen en beleggen.

Een woning voor iedereen

Voor veel Nederlanders is het niet weggelegd om een passende woning te vinden in deze oververhitte markt, zo beaamt ook de nieuwe coalitie. Daarom geeft het prioriteit aan ‘een woning voor iedereen’. Om dit te kunnen bereiken is een hervorming nodig op de woningmarkt.

Overwaarde van je huis opnemen?Bereken vrijblijvend de mogelijkheden >

Deze hervorming heeft betrekking op bestaande en toekomstige eigenwoningbezitters. Onderstaand een korte opsomming van de belangrijkste veranderingen en wat er niet veranderd:

Dit verandert er volgens het regeerakkoord:

 • Op dit moment mag iedereen tot 40 jaar belastingvrij €105.302,- ontvangen voor de woning. Deze verruimde schenkingsvrijstelling, beter bekend als de jubelton, komt vanaf 2024 te vervallen. Wel of geen belastingvrije schenking? Bekijk hoeveel het scheelt.
 • Er moeten jaarlijks ten minste 100.000 betaalbare woningen worden gebouwd. Dit zijn woningen die onder de NHG-grens, deze ligt in 2022 op €355.000,-.
 • Het wordt voor AOW-gerechtigden makkelijker om een hypotheek af te sluiten en overwaarde op te nemen.
  De overdrachtsbelasting wordt verhoogd naar 9%. Nu is dit nog 8%.

Nog dit jaar je maandlasten verlagen?Bereken vrijblijvend of oversluiten voordelig is >

Dit blijft hetzelfde:

Investeren in verduurzaming

Tevens gaat de nieuwe coalitie meer investeren in de verduurzaming van woningen. Zo is in het regeerakkoord een ‘Nationaal Isolatie Programma’ aangekondigd. Woningeigenaren van slecht geïsoleerde woningen worden actief benaderd en laag- en middeninkomen kunnen op extra subsidie rekenen.

Daarnaast wordt er subsidie vrijgemaakt voor het installeren van (hybride) warmtepompen en duurzame warmtenetten. Deze zijn vele malen duurzamer dan onze huidige C.V. ketel.

Lees meer over energiebesparende maatregelen meefinancieren in de hypotheek.


Sparen en beleggen eerlijker belast

Een ander plan van het kabinet-Rutte IV is om spaargeld en beleggingen in box 3 te belasten naar werkelijk rendement. Nu wordt nog gerekend met een nu met een fictief rendement dat vele male hoger is dan de huidige spaarrente.

Deze nieuwe manier van vermogensrendementsheffing moet in 2025 ingaan. In 2023 wordt vrijstelling op vermogen in box 3 al verhoogd naar 80.000 euro. In 2022 is het heffingsvrije vermogen nog 50.000 euro.

Wat betekent het regeerakkoord verder voor je portemonnee?

 • De kinderopvang van werkende ouders wordt gratis.
 • Het minimum uurloon op basis van de 36-urige werkweek stijgt naar 11,73 euro. Ook de uitkeringen stijgen, maar de AOW blijft gelijk.
 • De accijns op suikerhoudende producten en tabak gaat omhoog. Voor groente en fruit komt er mogelijk een btw-tarief van 0%.
 • Om de uitstoot van fossiele brandstof verlagen gaat de belasting op vliegtickets omhoog en wordt rekeningrijden ingevoerd.
 • De basisbeurs komt terug vanaf 2023. Studenten die het de afgelopen jaren zonder hebben moeten doen krijgen een compensatie.
 • De zelfstandigenaftrek wordt versneld afgebouwd.

Deze plannen moeten de komende tijd verder worden uitgewerkt door de nog te benoemen Ministers. Hoe dit er in de praktijk uit zal gaan zien is nog niet voor alles duidelijk.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Belangrijkste gevolgen regeerakkoord Rutte IV voor woningbezitters".

 1. Pensioenen al 12 jaar geen prijscompensatie + verlaging – van +/- 35 % en dan ook nog aan de aow onder druk zetten zijn wij naar 48 jaar arbeid 2e rangs burgers geworden schandalig

  Beantwoorden
 2. Hardstikke mooi dat de AOW ers makkelijker hun overwaarde kunnen verzilveren. Dit moet ook wel want van hun AOW en eventueel kleine reeds uitgemergelde pensioen kunnen ze kunnen ze de verhogingen en inflatie niet bijbenen.
  Deze regering moet zich schamen de ouderen zo uit te buiten.

  Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop maandag om 09:00.
Bel direct