Klantenbeoordeling 10.0/10

Belastingvoordeel bij een lening

De leenrente is op dit moment laag. Wat veel consumenten niet weten is dat een lening in veel gevallen ook voordelig wordt behandeld door de belastingdienst.

Een lening levert in veel gevallen een belastingvoordeel op. Zowel in box 1 als in box 3 is een lening fiscaal aftrekbaar.


Box 1: inkomsten uit werk en woning

Wordt de lening gebruikt voor de woning, dan is de leenrente fiscaal aftrekbaar in box1. Een lening levert hetzelfde voordeel op als de hypotheekrenteaftrek. Deze renteaftrek maakt het aantrekkelijk om een krediet af te sluiten voor een verbouwing tot € 25.000,-.

Box 3: inkomsten uit sparen en beleggen

Wordt de lening gebruikt voor consumptief goed (bijvoorbeeld een auto of wasmachine), dan is het leenbedrag aftrekbaar van het belastbaar vermogen. Het eigen vermogen wordt hierdoor lager waardoor minder vermogensbelasting betaalt hoeft te worden. De lening moet minimaal €2.900,- of bij partners € 5.800,- bedragen.

Tip: deze regeling is ook van toepassing wanneer een deel van de hypotheek wordt ingezet om een consumptief (bijvoorbeeld meubels) goed te kopen.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop donderdag om 09:00.
Bel direct