Klantenbeoordeling 9.7/10

Beleggingsfondsen: een alternatief voor sparen?

Wie een hoger rendement nastreeft dan de huidige lage spaarrente, maar niet zelf wil beleggen, kan gaan fondsbeleggen. Lees meer over de verschillende de beleggingsfondsen.

Sparen vs. beleggen

Laten we voorop stellen dat beleggingsfondsen geen alternatief zijn voor sparen. Wie start met fondsbeleggen loopt namelijk het risico op een negatief rendement. Bij sparen is de kans op een negatief rendement er niet, al komt een negatieve spaarrente steeds dichterbij.

Daarnaast is het raadzaam om altijd een deel van je vermogen op een vrij opneembaar spaarrekening te houden voor onverwachte uitgaven.

Fondsbeleggen met Binck FundcoachGratis informatiepakket. Vraag aan >

Spaargeld minder waard

Met de steeds lager wordende spaarrente en oplopende inflatie wordt je vermogen minder waard. NOS op 3 maakte hierop de slogan inmiddels let op: geld sparen kost geld, in navolging van de waarschuwing rondom geld lenen ‘let op: geld lenen kost geld.

Nu de inflatie (algehele prijsstijging) met 0.6% beduidend hoger ligt dan de spaarrente bij de grootbanken (per 9 december 2016 0.3%) klopt deze stelling. En dan hebben we het nog niet eens over de vermogensrendementsheffing boven het vrijgesteld vermogen in box 3.

Hoe werkt een fondsbeleggen

Bij een beleggingsfonds wordt het ingelegde vermogen actief beheerd door beleggingsprofessionals. Je inleg wordt gespreid over verschillende beleggingen zoals aandelen en obligaties. De koers wordt bepaald op de waarde(ontwikkeling). Vergelijk de verschillende beleggingsfondsen.

Kosten beleggingsfonds

Voor dit actief beheer van deze fondsbeheerder wordt een percentage van het beheerde vermogen aan het vermogen onttrokken (tussen de 0.5% en 2%).

 

Risico’s zelf bepalen

Bij de start bepaal je op basis van je doelstelling een risicoprofiel met daarin het risico dat je wil lopen en welk rendement je nastreeft. De uitkomst van dit risicoprofiel bepaalt de spreiding van je ingelegde vermogen. Tussentijds kun je dit bijstellen, mocht je tot een ander inzicht zijn gekomen.


Tip: Gratis informatiepakket Binck Fundcoach aanvragen

Risicoprofiel fondsbeleggen

Er zijn grofweg 3 verschillende type risicoprofielen:

  • Defensief risicoprofiel: de risico’s zoveel mogelijk beperkt door geld voornamelijk in obligaties te beleggen. Het verwachte rendement is hierdoor ook beperkt. Met name geschikt voor een korte beleggingshorizon en risicomijdende belegger.
  • Neutraal risicoprofiel: risico en rendement gemiddeld, geld naast obligaties ook ingezet in aandelen.
  • Offensief risicoprofiel: hoogste risico door voornamelijk beleggen in aandelen, maar ook hoogst mogelijke rendement realiseerbaar. Met name geschikt voor een lange beleggingshorizon en met geld wat je niet direct nodig hebt.

Of ga zelf beleggen

Wil je toch zelf actief beleggen, zie ons stappenplan starten met beleggen en kies een van de online brokers en open een gratis handelsaccount.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

Nu bereikbaar tot 21:00.
Bel direct