Klantenbeoordeling 9.7/10

Ben ik te laat met oversluiten?

Nu de hypotheekrente week na week stijgt, kan de vraag opkomen: “ben ik te laat met oversluiten’. Misschien heb je hier al eens naar geïnformeerd, maar vond je de boeterente destijds te hoog. We kunnen je geruststellen, oversluiten is nog altijd voordelig. Sterker nog, dit zou wel eens het perfecte moment kunnen zijn.

Besparen én een lagere boeterente

In de eerste 4 maanden van 2022 is de hypotheekrente bijna verdubbeld. Daarmee lijkt het momentum voor oversluiten voorbij. Historisch gezien is de rentestand nog altijd laag te noemen. Een besparing voor oversluiten blijft dus mogelijk. 

De rentestijging van de afgelopen maanden kan ook in je voordeel zijn. De boeterente wordt namelijk berekend met onder andere het verschil tussen de jouw rente en de marktrente. Hoe kleiner dit renteverschil, hoe lager de boeterente.Tip voor wie nog wil wachten

Wacht je liever nog even? Dan hebben we nog een tip voor je. Het is namelijk mogelijk om alvast de hypotheekrente vast te leggen, maar te wachten met oversluiten. Je kiest dan nu al voor een hypotheekofferte met een lange geldigheid, bijvoorbeeld 3, 6 of 12 maanden. 

Je stelt zo als het ware alvast jouw rente veilig. Als het moment daar is sluit je de hypotheek over met de door jou vastgelegde rente. Mogelijk daalt de jouw boeterente nog iets verder door de oplopende rentestand.


Oversluiten is niet voor iedereen voordelig. Met name als je rentevaste periode nog even loopt, is de boete voor het openbreken van het hypotheekcontract hoog. Deze kosten moeten uiteindelijk opwegen tegen het rentevoordeel. Ook als u op termijn wilt verhuizen kan de terugverdientijd te kort zijn.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct