Klantenbeoordeling 9.7/10

Hypotheek aflossen? Zo kun je besparen

De hypotheek aflossen kan voor een besparing zorgen. Je hypotheeksom en hypotheekrente dalen. Is aflossen een alternatief voor de lage spaarrente?

Hypotheek aflossen: let op!

Een opmerking vooraf: aflossen is een wijziging van je hypotheek. Laat daarom altijd een adviseur de gevolgen beoordelen. Wij kunnen voor je berekenen of aflossen in jouw situatie interessant is.

Hypotheek aflossen: jouw besparing

De hypotheek aflossen kan een flinke besparing opleveren. Je hypotheekbedrag wordt lager en ook kun je in aanmerking komen voor een lagere hypotheekrente.

Is oversluiten voor jou voordelig?Maak vrijblijvend de berekening >

Hypotheekbedrag lager

De eerste besparing bij aflossen is een verlaging van de hypotheeksom. Je betaalt hypotheekrente over dit openstaande hypotheekbedrag. Door af te lossen verlaag je het hypotheekbedrag en betaal je dus minder rente.

Hypotheekrente omlaag

De tweede besparing bij aflossen is een mogelijke verlaging van de hypotheekrente. Je hypotheekrente wordt deels bepaald door de verhouding tussen de hoogte van de hypotheek en de woningwaarde. Dit wordt de risico-opslag genoemd. Door af te lossen wordt het risico voor de bank minder en kom je in aanmerking voor een lagere hypotheekrente.

Banken hangen dit niet aan de grote klok. Regelmatig zien we casussen van huizenbezitters die flink aflossen, maar waarvan de hypotheekrente gelijk is gebleven. Ga er dus niet vanuit dat banken automatisch je risico-opslag aanpassen, hier moet je ze zelf op wijzen.

Hypotheek aflossen: meer voordelen

Besparen is niet de enige reden om de hypotheek af te lossen. Ook bij onderstaande situaties is aflossen voordelig:


 • Hypotheek/woning onder water: aflossen vergroot je mogelijkheden om te verhuizen en het risico op een restschuld wordt kleiner.
 • Lage spaarrente: bij de huidige lage spaarrente is aflossen een alternatief. Bedenk daarbij dat je dit spaargeld niet direct weer aankunt.
 • Schenkingsvrijstelling: je kunt tot 100.000 belastingvrij schenken voor de aflossing van de hypotheek.
 • Aflossingsvrije hypotheek: door aflossen kunt u de risico’s van een aflossingsvrije hypotheek verlagen.

Hypotheek aflossen: niet altijd verstandig

In onderstaande situaties is aflossen mogelijk nadelig:

 • Boeterente: de bank rekent een boeterente wanneer je meer aflost dan in het hypotheekcontract staat.
 • Hypotheekrenteaftrek: aflossen heeft gevolgen voor de hypotheekrente die je jaarlijks fiscaal mag aftrekken.
 • Spaar- of beleggingshypotheek: Bij deze hypotheekvorm kun je beter meer geld inleggen, dan aflossen.
 • Bijleenregeling: bij aflossen heb je overwaarde. Koop je een nieuwe woning, dan ben je verplicht deze overwaarde te investeren in de nieuwe woning.

Nogmaals: aflossen is een wijziging in je hypotheek. Laat daarom altijd een adviseur naar je situatie kijken. Wij kunnen vrijblijvend voor je berekenen of aflossen interessant is.

Mogelijkheden voor een hoger rendement

De hypotheek is niet de enige bestemming voor je spaargeld. Er zijn meer mogelijkheden voor een hoger rendement.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Hypotheek aflossen? Zo kun je besparen".

 1. Niet zozeer als reactie op jullie site maar meer in het algemeen wordt de discussie enigszins vertroebeld als er gezegd wordt dat aflossen voordeliger zou zijn. Graag merk ik daarom nog eens op dat aflossen nooit tot lagere maandlasten leidt. Stenen aflossen is alleen beter voor mijn erfgenamen,(vergroot de overwaarde nog meer) maar niet voor mij.

  Beantwoorden
  • Beste Ruud, bedankt voor je bericht. De hypotheek aflossen zal inderdaad niet tot lagere maandlasten zorgen. Wel ga je minder hypotheekrente betalen, wat de daadwerkelijke kosten van de hypotheek zijn. Dat laatste is uiteraard afhankelijk van hoe je hier tegenaan kijkt. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl).

   Beantwoorden
 2. Hallo.

  Het kan toch niet zo zijn als je veel aflost dat je in aanmerking kunt komen voor een lagere rente dat de banken dit niet vermelden.
  Schandalig van de banken.

  Beantwoorden
 3. Een beleggingshypotheek is net als een woekerpolis pure diefstal. Meer dan 30% van je inleg wordt afgeroomd voor allerlei kosten. De beleggingen moeten het wel heel fantastisch doen wil je nog rendement halen als maar 70% van je inleg belegd wordt.

  Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct