Klantenbeoordeling 8.2/10

Besparen op je energiekosten is eenvoudig

Besparen op de energiekosten is eenvoudig en je merkt het direct in je portemonnee. Begin direct met besparen.

Je maandlast verlagen

De energierekening is een flink deel van de maandelijkse kosten. Een eenpersoonshuishouden betaalt ongeveer € 100,- per maand aan energiekosten. Voor een gezin zijn de gemiddelde energiekosten € 150,- per maand. Besparen op elektriciteit en gas zorgt dus direct voor een vollere portemonnee.

Kies het beste energietarief (stap 1)

In 2004 is de energiemarkt vrijgegeven. Dit betekent dat je bij alle aanbieders kunt shoppen voor het beste energietarief. Wanneer je dit regelmatig doet, betaal je nooit te veel voor energie. Via internet kun je eenvoudig de beste deal vinden.

Samen met NutSelect hebben we een energie-vergelijker ontwikkeld. Hiermee vergelijk je eenvoudig de tarieven van alle aanbieders. Onze vergelijking is vrijblijvend en biedt veel extra informatie:

 • Per product hebben we de voorwaarden op een rijtje gezet.
 • Je krijgt direct  een uitgebreide prijscalculatie.

Kleine besparingen in huis (stap 2)

Veel kleine besparingen maken samen één grote. Daarom geven we 8 bespaartips voor energie in huis.

 • Verwarming: door je verwarming een graadje lager te zetten, kun je al tot 7% besparen op je verwarmingskosten. Draai ook de verwarming uit in kamers die je niet gebruikt. Ga je van huis of naar bed, draai dan de verwarming een uur eerder uit.
 • Stand-by: ook in de stand-by-stand verbruiken apparaten energie. Door ze helemaal uit te zetten bespaart u tientallen euro’s per jaar. Haal ook altijd je oplader uit het stopcontact als je deze niet gebruikt.
 • Koelen en vriezen: je producten koel houden kost je 17% van je energieverbruik. Let dus op het energielabel als je een nieuwe koelkast of vriezer koopt. Een te grote koelkast of vriezer verspilt veel energie. Zet de koelkast of vriezer ten minste 10 cm van de muur en niet in de buurt van een warmtebron.
 • Koken: kook niet meer dan je nodig hebt. Behoud de warmte; dus doe een deksel op de pan en houd de oven dicht. Laat de afzuigkap niet langer aanstaan dan nodig.
 • Wassen en drogen: een volle wasmachine is energiezuiniger dan twee halve wasjes. Was op lage temperaturen. Een droger is verantwoordelijk voor 7% van het energieverbruik van een huishouden. Je kunt dus flink besparen door je was vaker te drogen te hangen.  
 • Verlichting: voor elke gloeilamp die je vervangt door een spaar-, led- of halogeenlamp bespaar je € 10,-. Laat lampen daarbij niet onnodig aan.
 • Water: laat (warm) water niet onnodig lopen. Probeer eens een minuut korter te douchen en draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen of scheren.
 • Tocht: tocht zorgt ervoor dat warme lucht verdwijnt. Controleer waar het tocht in huis en gebruik tochtwerende materialen zoals een tochtstrip.

Heb jij goede bespaartips? Deel ze in een reactie onder dit bericht.

Investeren om te besparen (stap 3)

Sommige besparingen vragen een flinke investering. Een energiebesparende investering loont omdat de besparing groot is en de waarde van de woning stijgt.  

HR-ketel

Is je verwarmingsketel kapot of aan vervanging toe? Kies dan voor een zogenaamde hoogrendementsketel (hr-ketel). Een HR-ketel is de zuinigste in zijn soort en levert een besparing van  € 200 tot € 400 per jaar op. Kies je voor een HR-combiketel (ook warm water), dan bespaar je nog meer.


Isolatie

Een goed geïsoleerd huis bespaard energie en is daarbij comfortabel. Je kunt verschillende delen van het huis isoleren wanneer dit nog niet gedaan is. Hieronder staan een aantal voorbeelden van isolerende maatregelen, met de kosten en verwachte besparing per jaar (bron: Milieu centraal).

 • Dubbel glas in plaats van enkel glas (kosten € 3200,- besparing € 280,-)
 • Het isoleren van de spouwmuur (kosten € 2000,- besparing € 550,-)
 • Isoleren van de vloer (kosten € 1900,- besparing € 210,-)
 • Schuin dak bij verwarmde zolder (kosten € 4300,- besparing € 650,-)

Zonnepanelen

Zonnepanelen worden steeds goedkoper, terwijl de prijs voor energie verder stijgt. Je eigen zonne-energie is dus steeds vaker een goedkoop alternatief voor de grote energiereuzen. Je energie is ook nog eens groen, dus geen uitstoot van schadelijke gassen.  

Tip: de overheid wil stimuleren dat consumenten energiebesparende maatregelen nemen, bijvoorbeeld  met subsidies en gunstige financieringsvoorwaarden.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct