Klantenbeoordeling 8.2/10

Betaal niet teveel voor je zorgverzekering

Drie op de vier nederlanders betaalt teveel voor de zorgverzekering. Ze kunnen besparen door over te stappen naar een lagere premie bij gelijke voorwaarden.

Zorgverzekering kan gemiddeld 100 euro goedkoper

Nederlanders kunnen gemiddeld 100 euro per jaar besparen op hun basis zorgverzekering. Uit onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt blijkt dat drie op de vier nederlanders op dit moment teveel betalen. Zij kunnen besparen door over te stappen naar een lagere zorgpremie bij vaak gelijke voorwaarden.

In Nederland zijn 25 verzekeraars actie die 1 of meer zorgverzekeringen aanbieden. Soms biedt 1 verzekeraar zelfs meerdere merken aan. De verschillen in  dekking van de basis zijn vaak miniem, terwijl de prijsverschillen kunnen oplopen tot 175 euro.

Vergelijk de zorgpremies 2018 >

Zorgverzekering vergelijken (3 stappen)

Het vergelijken van de zorgverzekering kost tijd, maar loont de moeite. We helpen je graag bij het maken van de juiste keuze:

1. Kies het eigen risico dat bij je past

Het eigen risico is het bedrag aan zorgkosten dat je uit eigen zak betaalt voordat de zorgverzekeraar deze vergoed. Het wettelijke minimum is € 385,-, maar je kunt eigen risico vrijwillig verhogen tot 885,-. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de zorgpremie. Voordat je kiest voor een hoger eigen risico, stel jezelf eerst de volgende vragen:

 • Verwacht je het eigen risico op te maken? Ja, dan kun je het eigen risico beter niet verhogen.
 • Kun je een onverwachte rekening van € 885,- direct betalen? Nee, dan kun je het eigen risico beter niet verhogen.

Niet alle zorgkosten vallen onder het eigen risico. Zo worden de kosten voor de huisarts altijd vergoed, maar geldt er voor de voorgeschreven medicijnen wel een eigen risico. Lees hier meer over over wat onder het eigen risico valt.

2. Kies de dekking die bij je past

Kies als eerste de dekking die bij je past. Je kunt kiezen uit 3 soorten polissen:

 • Met een restitutiepolis worden de kosten van elke zorgaanbieder volledig vergoed. De restitutiepolis heeft vaak de hoogste premie.
 • Een naturapolis vergoed alleen de kosten van gecontracteerde zorgaanbieders volledig. Voor niet-gecontracteerde zorgaanbieders ontvang je een gedeeltelijke vergoeding. De naturapolis is het meeste gekozen.
 • De budgetpolis is een beperkte naturapolis waarbij een beperkt aantal gecontracteerde zorgverleners en/ of een lager percentage dat bij niet-gecontracteerde zorg vergoed wordt. De budgetpolis is het goedkoopst.

Wil je vrij zijn in je keuze voor een zorgaanbieder, kies dan voor de restitutiepolis. Vind je een aantal gecontracteerde zorgaanbieders voldoende, kies dan voor natura of budget, afhankelijk van hoeveel zorg je verwacht nodig te hebben.


Controleer wel of de zorgaanbieders van je voorkeur gecontracteerd zijn. Anders wordt goedkoop duurkoop. Lees hier meer over de verschillen tussen de budgetpolis, naturapolis en de restitutiepolis.

3. Vraag aan!

We brengen je direct naar de website van de zorgverzekeraar waar je kunt overstappen. Zo gaat overstappen in zijn werk in via onze vergelijking van de zorgpremies in 2018. Eenvoudiger kunnen we het niet maken.

Zorgverzekering 2018

Meer over de zorgverzekering in 2018:

Vergelijk de zorgpremies 2018 >

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Betaal niet teveel voor je zorgverzekering".

 1. Betaal de zorgpremie een heel jaar vooruit!
  Vaak krijg je dan een korting.
  En het bedrag dat je normaal gesproken maandelijks aan zorgpremie betaalt kan je nu sparen of vrij besteden.
  Het is een van de manieren om je vermogen te verlagen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct