Klantenbeoordeling 9.7/10

Besparen op je zorgverzekering

Bezuinigen op je zorgverzekering is verleidelijk, maar pas op dat je niet te veel risico neemt. Bezuinigen, hoe het wel en niet moet.

Bezuinigen op je zorgverzekering, hoe het wel moet

Zorgverzekeringen online vergelijken

Op internet kun je heel eenvoudig de zorgpremie vergelijken. Op basis van je persoonlijke situatie kun je online uitzoeken welke zorgverzekeraar de laagste premie biedt. Daarnaast kun je het eigen risico aanpassen. Tip: door online ‘te spelen’ met een ander eigen risico krijg je direct inzicht in de invloed op je premie.

Vergelijk de zorgpremies 2023 >

Kijk kritisch naar aanvullende verzekeringen

Verwacht je geen hoge kosten voor bijvoorbeeld tandarts, fysiotherapie of alternatieve geneeswijzen? Dan hoef je je hier niet aanvullend voor te verzekeren. Het is verstandig om altijd wat geld achter de hand te houden voor onverwachte zorgkosten.

Kies bewust voor je eigen risico

Kies je voor een hoger eigen risico, dan wordt je zorgpremie lager. Kijk kritisch naar hoeveel zorg je in een jaar nodig hebt. Een gezond persoon kan bijvoorbeeld het eigen risico verhogen. Ook wanneer je je eigen risico verhoogt is het verstandig om te zorgen dat je altijd geld achter de hand hebt voor onverwachte zorgkosten.

Collectieve zorgverzekering voordeliger?

Met een collectieve zorgverzekering kun je een premiekorting krijgen. Voorbeelden van collectiviteiten zijn: een beroepsgroep, werkgever of een patiëntenvereniging. Omdat zorgverzekeraars een grote groep klanten kunnen binnenhalen geven ze een korting op de zorgpremie.

Let op: de maximale collectiviteitkorting is sinds dit jaar gehalveerd. In plaats van 10%, kun je nu maximaal 5% korting krijgen met een collectieve zorgverzerkering. Mogelijk zijn andere zorgverzekeraars (zonder collectiviteitkorting) volgend jaar goedkoper. Vergelijk je collectieve zorgverzekering dus goed met andere aanbiedingen in de markt.

Denk aan de deadlines

Wil je iets wijzigen aan je zorgverzekering, dan moet je twee data in de gaten houden.

  • Tot 1 januari kun je je huidige zorgverzekering opzeggen of aanpassen.
  • Dan heb je nog tot 1 februari de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.

Veel mensen wachten tot het laatste moment om te switchen van zorgverzekeraar. Zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt om alles te uit te zoeken en te regelen. Tip: zorg dat je alles voor 1 januari 2023 geregeld hebt. Deze deadline is makkelijk te onthouden en je loopt geen risico dat je te laat bent.

Bezuinigen op je zorgverzekering, hoe het niet moet

Direct kiezen voor de laagste zorgpremie

Door alleen te kijken naar de laagste zorgpremie, kun je voor vervelende verrassingen komen te staan. Om de premie te verlagen maken verzekeraars soms exclusieve contracten met zorgaanbieders. Het is daarom goed om eerst te kijken of de zorgaanbieders van je voorkeur een contract hebben met de verzekeraar.


Een te hoog eigen risico nemen

Wanneer je een te hoog eigen risico neemt, bestaat de kans dat je een hoge rekening niet kunt betalen. Om te bepalen of je niet een te hoog eigen risico neemt, moet je bedenken of je een onverwachte zorgrekening van bijvoorbeeld 885 euro (maximaal eigen risico) ineens kunt betalen. Lukt dit niet? Dan kun je beter kiezen voor een lager eigen risico.

Niet aanvullend verzekering, terwijl dit wel nodig is

Door je niet te verzekeren voor de zorg die je wel nodig hebt, kun je voor hoge kosten komen te staan. Wanneer je bijvoorbeeld hoge tandartskosten verwacht of een hoger risico loopt op sportblessures, dan is het verstandig om je hier aanvullend voor te verzekeren. De lagere premie door je niet te aanvullend te verzekeren, weegt in veel gevallen niet op tegen de kosten die je zelf moet betalen.

Vergelijk de zorgpremies 2023 >

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Besparen op je zorgverzekering".

  1. Wat ik nog nergens gezien heb bij afwegingen is het fiscale aspect. Zorgpremie EN eigenrisico mogen niet als aftrekbare ziektekosten opgevoerd worden. Dat kan €885-385-12×10 = €385 uitmaken. Bij een belastingperc van 42% maakt dat toch ca €160 uit. Mits je natuurlijk boven de je inkomensafhanelijke voet komt.

    Beantwoorden
  2. mijn mening : de basisverzekering zou bij elke verzekeraar het zelfde moeten zijn . diegene die meer wil kan zich bij verzekeren . zo democraties

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

Nu bereikbaar tot 18:00.
Bel direct