Klantenbeoordeling 8.2/10

Binnenkort ook de hypotheek via crowdfunding

Binnenkort wordt het mogelijk om een hypotheek te sluiten via crowdfunding. De AFM heeft het eerste initiatief dat kopers en investeerders bij elkaar brengt goedgekeurd.

Eerste initiatief voor crowdfunding hypotheek

Jungo is de eerste geldverstrekker in Nederland die toestemming heeft gekregen om hypotheken (deels) aan te bieden via crowdfunding. De AFM heeft de start-up een volledige vergunning voor het aanbieden en bemiddelen van een hypothecair krediet verleend.

Na een vertraging verwacht Jungo het crowdfunfing-platform in augustus 2018 te lanceren. Hierop brengen ze kopers en particuliere investeerders bij elkaar voor de financiering van een woning:

  • Kopers kunnen via de website van Jungo een hypotheek aanvragen en voor een gedeelte van de financiering campagne voeren.
  • Investeerders kiezen een campagne en kunnen vanaf € 250,- investeren. Hiervoor ontvangen ze maandelijks rente en aflossing.

Benieuwd naar je hypotheek mogelijkheden?Maak vrijblijvend een berekening >

Crowdfunding: particulieren lenen bij elkaar

Met de vergunning van Jungo ligt de weg open voor particulieren om elkaar geld te lenen voor een woning. Kopers hebben er een nieuwe geldverstrekker bij, wat goed is voor de concurrentie op de markt. Aan de andere kant biedt het de mogelijkheid voor investeerders om een rendement te halen. Dit is interessant in een tijd dat de spaarrente laag is en beleggen onzeker.

Hypotheken in trek bij investeerders

De woningmarkt is al langer trek bij investeerders. Met name institutionele beleggers (zoals pensioenfondsen) zien Nederlandse hypotheken als een betrouwbare investering. Dit zorgde voor een stroom een nieuwe geldverstrekkers die in rap tempo marktaandeel pakte op de Nederlandse hypotheekmarkt. Met de crowdfunding-hypotheek kunnen ook particulieren gaan investeren in de hypotheekmarkt.


'De wij-economie'

De crowfunding-hypotheek past in de trend van de wij-economie of collaborative economy. Bekende voorbeelden hiervan zijn: overnachten bij mensen thuis in plaats van een hotel (Airbnb) of een auto huren van een particulier in plaats van een verhuurbedrijf. Het was een kwestie van tijd of dit principe zou overwaaien naar de financiële wereld. De eerste initiatieven waren er al op de markt voor consumptieve kredieten. Binnenkort kunnen particulieren dus ook voor een hypotheek bij elkaar terecht.

Succesfactoren crowdfunding

Het succes van crowdfunding-initiatieven wordt bepaald door het aantal gebruikers. Zonder kopers geen investeerders en zonder investeerders geen kopers. De vraag is wat Jungo kan bieden om beide groepen te interesseren:

  • De start-up moet zich, net als alle geldverstrekkers, aan de huidige verstrekkingsnormen houden. Het zal dus aankomen op een concurrerende hypotheekrente en voorwaarden. Door de hypotheek (deels) te financieren bij particulieren kan de hypotheekrente omlaag, omdat het risico van de bank daalt.
  • De investeerders verwachten een goed rendement tegen een beperkt risico. Op dit moment richt Jungo zich op een beoogd rendement van 3,5% per jaar met een looptijd van 7,5 jaar. Dit is niet zonder risico. Hoewel Jungo een potje heeft voor wanbetalers, bestaat de kans op verlies als het project misloopt.

Deze zaken moeten in de maanden naar aanloop van de lancering duidelijk worden. We gaan het initiatief met interesse volgen. Op de website biedt Jungo meer informatie.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Binnenkort ook de hypotheek via crowdfunding".

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct