Klantenbeoordeling 8.2/10

Boeterente drempel voor oversluiten, terecht?

De boeterente is de belangrijkste drempel bij oversluiten. Is dit terecht? De lagere hypotheekrente moet natuurlijk wel opwegen tegen de kosten.

Hypotheekrente hoog tot zeer hoog

1 op de 3 huiseigenaren vindt zijn of haar hypotheekrente hoog tot zeer hoog. Toch is slechts een klein deel van de respondenten (15%) voornemens om de hypotheek over te sluiten. Dit blijkt uit recent onderzoek van GFK onder ruim 1200 huizenbezitters.

Is oversluiten voor jou voordelig?Start vrijblijvend de berekening >

Zij betalen nu gemiddeld 4% hypotheekrente, terwijl de gemiddelde rente inmiddels is gedaald naar rond 2,3%. Dit geldt vooral voor huizenbezitters die hun hypotheek vier jaar of langer geleden gesloten hebben. Reden genoeg om de hypotheek over te sluiten zou je zeggen.

Boeterente belangrijkste belemmering

De belangrijkste reden om dit niet te doen is de boeterente. Ook nu nog, want de boete voor vervroegd aflossen is inmiddels gereguleerd. Zo is bepaald dat de boeterente niet hoger mag zijn dan het werkelijk geleden nadeel van de bank. Ook moeten banken nu openheid geven hoe het bedrag is berekend.

Toch is het nog altijd schrikken als hier een bedrag met ‘5 cijfers voor de komma’ uitkomt. Dit is afhankelijk van de hypotheeksom (oorspronkelijk en huidig), het einde van de rentevastperiode, het percentage dat u boetevrij mag aflossen en de rente.

Bereken hier zelf jouw boeterente.

Is oversluiten interessant?

Hoe langer je wacht, hoe lager de boeterente. Maar ondertussen betaal je wel maandelijks teveel en bestaat de kan dat de hypotheekrente stijgt. Oversluiten is echter enkel interessant als de kosten op termijn worden terugverdiend.


Door de lage hypotheekrente is dit tegenwoordig sneller het geval. Neem het genoemde renteverschil van van de onderzoeksgroep van 1,7%. Bij een hypotheeksom van 250.000 euro is dit een voordeel van 4250 euro.

Om te weten of oversluiten interessant is kun je vrijblijvend een persoonlijke berekening maken. Vraag is natuurlijk of je de investering (geld maar ook tijd) wil doen voor een lagere hypotheekrente.

Lees ook: Aflossingsvrije hypotheek oversluiten voordelig?

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct