Klantenbeoordeling 7.7/10

Boeterente te hoog? Zo krijg je geld terug

Tienduizenden huishoudens hebben een te hoge boeterente gehad. Heb jij recent gekozen voor oversluiten of rentemiddeling, dan krijg je mogelijk geld terug.

Boeterente gereguleerd

De boete die banken in rekening brengen voor het vervroegd aflossen van de hypotheek, is per 14 juli 2016 gereguleerd door de volgende bepaling:

‘De boete bij vervroegd aflossen mag niet hoger zijn dan het werkelijk geleden financiële nadeel van de bank.’

Online boeterente berekenen >

Te hoge berekening boeterente

Uit onderzoek van de AFM blijkt dat banken, na het ingaan van de nieuwe regels, de boeterente in het nadeel van de klant hebben berekend. Dit was reden voor de toezichthouder om de boeteberekening in een leidraad vast te leggen. Op de volgende uitgangspunten voldoen banken vaak niet aan deze richtlijn:

 • Als de rentevastperiode voor de vergelijkingsrente niet wordt aangeboden, kozen banken vaak voor een lagere naastgelegen rente. Dit is in het nadeel van de klant.

  De AFM schrijft voor dat de hoogst naastgelegen rente moet worden gekozen.

 • Als de hypotheeksom is gedaald in verhouding van de woningwaarde (LTV), kozen banken vaak voor de laagste rente als vergelijkingsrente. Dit is in het nadeel van de klant.

  De AFM schrijft voor dat zowel de contractrente als vergelijkingsrente bij dezelfde LTV moet worden gekozen.

 • Bij een lineaire, annuïtaire of (bank)spaarhypotheek werd geen rekening met aflossingen of vermogensopbouw. Dit is in het nadeel van de klant.

  De AFM schrijft voor dat contractueel vastgelegde aflossingen of vermogensopbouw mag worden opgeteld bij het bedrag dat boetevrij mag worden afgelost.

Betaal ik teveel boete?

Banken hebben aangegeven de leidraad van de AFM te gaan volgen voor toekomstige boeteberekeningen bij vervroegd aflossen. Ook eist de toezichthouder dat banken transparant zijn over de rekenmethode. Je kunt je boeteberekening dus altijd opvragen.

De formule voor boeterente berekenen ligt inmiddels vast. Dit betekent ook dat wanneer je eerder een berekening hebt laten maken voor de boeterente bij oversluiten en rentemiddeling, dan kan het zijn dat deze nu lager uitvalt. Bereken hier jouw boeterente.

Geld terug voor te hoge boeterente

De toezichthouder eist dat banken alle boeteberekeningen vanaf 14 juli 2016 opnieuw doen volgens de leidraad. Bij een te hoge boeterente moet de klant hiervoor gecompenseerd worden. De bank neemt hiervoor zelf contact op met klanten die dit betreft.


Dit is natuurlijk een hele operatie. Door de lage hypotheekrente heeft vorig jaar een recordaantal huizenbezitters gekozen voor oversluiten of rentemiddeling. Inmiddels zijn alle klanten gecompenceerd.

Nu hebben ING en Volksbank (SNS, RegioBank, BLG Wonen) aangegeven ook klanten die vanaf 2011 te veel boeterente hebben betaald te gaan compenseren. Het gaat om zo’n 30.000 klanten. Vooralsnog volgen Rabobank en ABN AMRO dit voorbeeld niet. 

Let op: de boeterente is eenmalig fiscaal aftrekbaar in het jaar dat de hypotheek is overgesloten. Als je de te veel betaalde boete na 1 mei pas terug krijgt, ben je dus te laat voor de belastingaangifte van het jaar van oversluiten. De fiscus heeft aangegeven dat je dit bedrag bij de aangifte van het volgende jaar kunt corrigeren.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "Boeterente te hoog? Zo krijg je geld terug".

 1. Net de brief binnen gehad van sns bank.
  Ik heb hele tijd zitten wachten en dacht eindelijk mijn geld terug voor de kerstdagen maar ik krijg nu pas bericht in maart.
  Ik heb al zoveel ellende bij sns gehad en mocht ik weer in het ootje genomen worden komt er een expert bij en gaan we de krant halen.

  Beantwoorden
  • Twee keer SNS gebeld de afgelopen 10 dagen waar de info blijft. U heeft een brief ontvangen? Wij nog niets. De medewerker zei na 20 minuten te informeren o vele afdelingen datver niets over gezegd kan worden. Na aandringen, ook niets. Echt waardeloos. Ben ik helemaal niet gewrnd van Sns

   Beantwoorden
 2. SNS bank. Eerst een brief in mei 2018 dat de te veel betaalde boeterente voor het eind van 2018 zal worden berekend en terugbetaald.
  Vandaag een brief van de SNS bank dat we voor eind maart 2019 een brief krijgen met de uitkomst van de nieuwe berekening.Jammer dat men zich bij de SNS bank niet aan afspraken houdt.

  Beantwoorden
 3. Ik moet ivm vervallen borgstelling 2 van de 3 leningdelen verplicht (10 jaar) eerder aflossen. De bank rekent echter met de oorspronkelijke looptijd zonder rekening te houden met de verplichte eerdere aflossing. Dit mag toch niet?

  Beantwoorden
  • Ik had uitgerekend dat ik via rentebemiddeling op een boete van 7800 zou komen.
   De sns schreef met een vork en rekende over de 12000.Klopt helemaal niets van.

   Beantwoorden
 4. Wanneer worden de percentages bepaald van rentemiddeling. De boeterente is al lang bekend voor oversluiten maar niet voor middelen. Wij wachten al heel lang en niemand weet iets

  Beantwoorden
  • Beste mevrouw Kuijpers, de boeterente bij rentemiddeling en oversluiten zijn gelijk. Bij beide verbreekt u immers het hypoheekcontract. Het verschil ik dat bij rentemiddeling de boete is verwerkt in de nieuwe hypotheekrente. Hier kunt u de boeterente berekenen. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl).

   Beantwoorden
 5. Heb hem in 2012 overgesloten en in 2016.
  Van 2016 kwam ik na 10 x rekenen op 6500 en ik moest 11500 betalen.
  Half jaar geleden bericht gehad hierover mar nog niets ontvangen.

  Beantwoorden
 6. Vorig jaar hebben wij onze variabele rente om laten zetten naar een vaste rente.We hebben hiervoor een paar honderd euro betaald.Bij navraag bij een andere bank vernamen wij dat die bank geen kosten zou berekend hebben.
  Aangezien mijn man al ernstig ziek was hebben wij het zo maar gelaten.
  mijn man is inmiddels overleden en gisteren zag ik op tv. een uitzendig over deze materie waarin gezegd werd dat veel mensen die een dergelijke constructie gedaan hebben een groot deel van het betaalde bedrag teruggekregen hebben.
  Ik ben klant bij de Rabo,kan ik een deel van het betaalde bedrag terugkrijgen?Met vriendelijke groet,

  Marijke Pulles.

  Beantwoorden
  • Beste mevrouw Pulles, Rabobank was 1 van de geldverstrekkers die mogelijk teveel betaalde boeterente na 14 juli 2016 heeft gecompenseerd. De bank heeft de benadeelde klanten zelf benaderd. Op basis van uw bericht kan ik niet beoordelen of dit ook uw situatie betreft. Dit kunt u bij Rabobank navragen. Het TV-programma waar u aan refereert ging over compensatie van klanten vanaf 2011 door ING en Volksbank (SNS, RegioBank, BLG Wonen). Rabobank volgt dit voorbeeld niet. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl)

    

   Beantwoorden
 7. Ik heb door stimulatie Vereniging Eigenhuis mijn rente laten aanpassen juni 2015 ( ING)en een vorm van fikse boete betaald.
  Waarom worden eerdere wijzigingen in verlagen hypotheek dus in mijn voorbeeld 2015 niet herberekend
  Kan ik ergens een officieel verzoek indienen?

  Beantwoorden
  • Bese Denys,

   Pas vanaf 14 juli 2016 dienen banken volgens een bepaalde leidraad de boeterente te berekenen. Teveel betaalde boeterente voor deze periode wordt niet gecompenseerd. U kunt zich hiervoor wel aansluiten bij een vereniging genaamd oversluitclaim, die namens gedupeerde alsnog een deel willen terugvorderen.

   Groet Mark

   Beantwoorden
 8. Ik betaalde bij oversluiten hypotheek in jan 2017, 18.000 euro boeterente!
  Ik ben van Rabo naar andere hypotheekverstrekker gegaan!
  Heb tot nu niets gehoord!

  Beantwoorden
 9. Ik heb een boeterente betaald terwijl ik mijn hele hypotheek terug betaald heb.
  Maar heb niks vernomen of dit mag en dat ik het geld terug kan krijgen.
  Wat zijn hiervan de gevolgen voor mij?

  Beantwoorden
 10. Goedemorgen,

  In januari 2017 heb ik mijn huis verkocht. Omdat de rente vast periode af zou lopen in september 2017, heb ik een boete rente moeten betalen.

  Hoe kom ik er achter of dit ook te hoog was en hoe krijg ik het terug?

  Moet ik dan met de Bank contact opnemen?

  En hoe weet ik of hetgeen de Bank mij gaat vertellen de waarheid is?

  Groet – Mies

  Beantwoorden
  • Beste heer of mevrouw Geerdinck, bedankt voor uw toevoeging. Naast de boeterente brengen een aantal banken inderdaad administratiekosten of wijzigingskosten in rekening bij rentemiddeling. Deze kosten worden niet gereguleerd door de Europese hypothekenrichtlijn. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (Hypotheek-Rentetarieven).

   Beantwoorden
 11. Nergens zie ik vermeld worden, dat naast een boeterente, sommige banken, waaronder de Rabobank (uit eigen ervaring), ook nog eens € 350,00 zogenaamde wijzigingskosten in rekening brengt!

  Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop maandag om 09:00.
Bel direct