Klantenbeoordeling 8.2/10

Consumenten kritischer op kosten hypotheekadvies

Uit onderzoek van de AFM blijkt dat consumenten kritischer kijken naar de kosten voor hypotheekadvies. Hier moet je op letten als je wilt besparen.

Hypotheekadvies vergelijken makkelijker

Sinds 2013 zijn de kosten voor hypotheekadvies beter inzichtelijk voor de hypotheeksluiter. In plaats van een provisie in de hypotheekrente, betaal je nu de adviseur rechtstreeks voor zijn of haar diensten. Hiermee wordt voorkomen dat geldverstrekkers (door een hogere provisie) te geven) het advies kunnen beïnvloeden. Het is nu ook makkelijker om de kosten van de diverse adviseurs te vergelijken.

Prijs wordt belangrijker

Uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) blijkt dat de prijs voor consumenten belangrijker wordt bij de keuze voor een hypotheekadviseur:

  • Meer dan de helft van de hypotheeksluiters onderhandelt met de adviseur over de prijs. Een jaar geleden was dit 30%.
  • Wanneer hypotheeksluiters  in de toekomst opnieuw een adviseur moeten kiezen doen ze dit twee keer zo vaak op basis van de prijs.

Tip: zorg dat je vooraf weet hoeveel de adviseur rekent en wat hij of zij precies voor je gaat doen. Laat hiervoor een persoonlijke berekening maken.

Kwaliteit en persoonlijke klik

Toch blijven de persoonlijke klik met de adviseur en de kwaliteit van het advies de belangrijkste redenen voor de keuze van een hypotheekadviseur. Beide zijn echter lastig te vergelijken. We hebben een aantal tips voor je:

  • Eerste gesprek: de beste indruk krijg je als je het gesprek aangaat. Het eerste gesprek is daarom meestal gratis.
  • Onafhankelijk advies: hoeveel geldverstrekkers vergelijkt de adviseur om het beste aanbod te selecteren?
  • Reviews: op Independer en Advieskeuze (Consumentenbond) kun je lezen hoe klanten de adviseur beoordelen.
  • Keurmerken: een keurmerk zegt iets, maar soms ook niets. Dit is afhankelijk van de eisen die het keurmerk.
  • Online professionaliteit: tegenwoordig is een website of social media de eerste kennismaking met een adviseur.

Goed advies loont

Uit hetzelfde onderzoek van de AFM blijkt dat goed hypotheekadvies zichzelf terugverdient. De hypotheek is een langlopend financieel product waardoor, een lage rente en goede voorwaarden de komende dertig jaar een besparing oplevert. Ook kunnen onnodige aanpassingen gedurende de looptijd duur uitpakken. Bespaar daarom  niet op de kwaliteit van advies.


Advies van de bank lijkt in eerste instantie goedkoper. Je krijgt echter ook een hypotheek van dezelfde bank, ook als andere geldverstrekkers goedkoper zijn.

Besparen, hoe het wel moet

Wie wil besparen op de kosten van hypotheekadvies, moet meer zelf doen. Als je bijvoorbeeld de stukken digitaal aanlevert, kun je korting krijgen. Ook kom je in aanmerking voor korting als het advies relatief eenvoudig is, bijvoorbeeld bij je eerste woning of voor 65+.

Execution only

In het onderzoek van AFM is de execution only hypotheek. Deze hypotheek zonder advies wordt vaak aangevraagd vanwege de kostenbesparing. Voor een execution only hypotheek heb je kennis en ervaring met hypotheken nodig (dit wordt vooraf getoetst). Hierdoor zal de belangstelling groter zijn dan de groep die uiteindelijk een execution only hypotheek sluit.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct