Klantenbeoordeling 8.2/10

Consumptief krediet goedkoper in 2017 (prognose)

Geld lenen wordt steeds goedkoper. Ook in 2017 daalt de rente voor een consumptief krediet. Lees onze prognose voor de kredietrente voor dit jaar.

Geld lenen steeds goedkoper

In 2016 is de rente voor een consumptief krediet gedaald tot een historisch laag niveau. Geld lenen voor een consumptieve uitgave, bijvoorbeeld een auto, wordt hierdoor steeds goedkoper. De leenrente volgt daarmee de trend in de markt. Ook de hypotheekrente en de spaarrente daalden de afgelopen jaren.

Toch is er een verschil met de andere rentes in de markt. Een consumptief krediet is een kort lopende lening waarvan de geldmarktrente een belangrijke graadmeter is. Hetzelfde geldt voor de spaarrente. Dit in tegenstelling tot de langlopende leningen, zoals een hypotheek waar de afgelopen maanden een aantal renteverhogingen voorbij kwamen.

Recente renteverlagingen consumptief krediet

Per 9 januari 2017 heeft Defam een nieuwe renteverlaging doorgevoerd voor zowel een doorlopende krediet als een persoonlijke leningen. Speciaal voor eigenwoningbezitters is het goedkoopste tarief inmiddels gedaald naar 4.3% (hier is een extra korting verwerkt van 0.2%).

Defam volgt hiermee concurrent Freo, die op dit moment de laagste rente in de markt biedt (vanaf 4.2%). Freo verstrekt de lening rechtstreeks en online, waar Defam samenwerkt met intermediairs voor de bemiddeling en de advisering voor het beste krediet voor de consument.

Verwachting kredietrente 2017

De Europese Centrale Bank (ECB) maakt geld lenen (en uitgeven) aantrekkelijk door de beleidsrentes laag te houden. Daarnaast wordt maandelijks miljarden aan leningen opgekocht. Op deze manier wil de centrale bank de economie stimuleren. Dit zorgt er mede voor dat ook de geldmarktrente laag is.

Deze graadmeter voor consumptieve kredieten blijft naar verwachting voorlopig laag. De ECB heeft het opkoopprogramma verlengd tot eind 2017. Daarnaast is de rente op de geldmarkt (ook wel Euribor genoemd) sterk gekoppeld aan de beleidsrentes van de Europese Centrale Bank. Van een renteverhoging is voorlopig geen sprake.

De impact van de lage kredietrente

De lage rente maakt dat je goedkoop geld kunt lenen. De impact van de kredietrente op een doorlopend krediet en een persoonlijke lening is echter verschillend.

Gevolgen doorlopend krediet

Voor een doorlopend krediet blijft de maandtermijn gelijk, ongeacht het bijbehorende rentepercentage. Bij aanvang bepaal je namelijk een vaste maandtermijn op basis van het kredietlimiet. Bij een lage leenrente is de looptijd van een doorlopend krediet korter en betaal je over de gehele looptijd minder.

De rente voor een doorlopend krediet is variabel en wordt gedurende de looptijd aangepast. Bij een renteverlaging wordt de looptijd van een doorlopende krediet korter en betaal je dus minder. Dit is uiteraard andersom bij een rentestijging.

Vergelijk aanbieders van een doorlopend krediet voor extra bestedingsruimte.


Gevolgen persoonlijke lening

Bij een persoonlijke lening heeft de leenrente enkel impact op de maandtermijn van een nieuwe lening. Je legt namelijk contractueel de looptijd, het rentepercentage en het leenbedrag vast. Dit maakt een persoonlijke lening geschikt om een eenmalige uitgave te financieren. De bekendste is de autolening.

Een tussentijdse rentewijziging (positief of negatief) heeft geen impact op een eerder afgesloten krediet. Met de huidige lage leenrente is het interessant om een al wat oudere persoonlijke lening over te sluiten naar een nieuwe geldverstrekker. Op deze manier kun je je maandlast verlagen en de voorwaarden moderniseren.

Vergelijk de persoonlijke lening van alle aanbieders voor je financiering.

Meer over de renteverwachting:

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct