Klantenbeoordeling 9.7/10

De beleggingshypotheek: waar moet je op letten?

Hoe moet je je geld laten renderen, nu de spaarrente nog steeds historisch laag is? Een mogelijkheid is om in vastgoed te stappen. Je hebt daarvoor soms wel een beleggingshypotheek nodig. Maar welke stappen moet je nemen om zo’n hypotheek af te sluiten?

Steeds meer particulieren investeren in vastgoed. Dit zijn panden die je aan bepaalde groepen kunt verhuren. Vastgoed is tastbaar, in tegenstelling tot bijvoorbeeld aandelen, en daardoor populair. Het wordt ook als een veilige investering gezien en biedt bescherming tegen inflatie.

Het financieren van vastgoed

Maar hoe financier je vastgoed, als je te weinig geld op je bankrekening hebt staan? Dat kan met een beleggingshypotheek, ook wel verhuurhypotheek genoemd. Voordat je naar een bank stapt, moet je je wel eerst afvragen aan welke doelgroep je het beleggingspand wilt verhuren. Aan studenten, gezinnen of jonge werknemers?

Als je dat hebt besloten, ga je vervolgens op zoek naar een geschikte locatie en het type vastgoed dat het beste bij je doelgroep past. Je moet je daarnaast goed inlezen in de wetten rond het verhuren van woningen in de sociale sector of in de vrije huursector. Zet dan de financiële middelen, die je tot je beschikking hebt, op een rijtje.

Hoe vraag je een beleggingshypotheek aan?

Daarna kun je naar een geldverstrekker, bijvoorbeeld een bank, stappen. Bereid je heel goed voor, want een bank wil zo weinig mogelijk risico lopen. Geef bij de bank aan, waarom je precies in vastgoed wilt beleggen. Je moet bij de bank ook bewijzen van je kredietwaardigheid laten zien, want je moet bij een beleggingshypotheek een deel van de investering zelf bekostigen.

Daarnaast is het rendement belangrijk. De bank wil graag weten welke huuropbrengsten te verwachten zijn. Hiermee kun je de hypotheek terugbetalen. Maak gedetailleerde berekeningen van die opbrengsten.

Als alles goed gaat, kun je met de beleggingshypotheek het pand kopen en je woningeigenaar noemen. Denk ook na over het mogelijk uitbesteden van bijvoorbeeld het onderhoud van het pand.

Wat is het verschil met een normale hypotheek?

Het afsluiten van een beleggingshypotheek is, kortom, heel anders dan het afsluiten van een reguliere hypotheek. Zo’n reguliere hypotheek krijg je niet voor een pand dat voor verhuur bestemd is.


Het grootste verschil is dat je aantoonbaar altijd eigen geld inlegt. Zo’n 30 procent van de waarde van het pand in verhuurde staat moet je zelf inleggen. De hoogte van de inleg hangt soms ook af van de complexiteit en de omvang van het pand. Geldverstrekkers rekenen ook een opslag bovenop de geldende hypotheekrente. De renteopslag is op dit moment ongeveer 1 procent.

Wees je ook bewust van de aanvullende kosten, die je moet betalen. Zoals voor de taxatie van het gebouw, de notaris en de overdrachtsbelasting. Laat je in ieder geval goed adviseren.

Er komt al met al heel veel bij kijken, voordat je je eindelijk eigenaar van een mooi huurpand mag noemen.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie

Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

Nu bereikbaar tot 18:00.
Bel direct