Klantenbeoordeling 7.7/10

De overlijdensrisicoverzekering bij jouw hypotheek kan goedkoper

De premie voor de overlijdensrisicoverzekering is de afgelopen jaren fors gedaald. Mogelijk kan ook de overlijdensrisicoverzekering bij jouw hypotheek goedkoper.

Premie overlijdensrisicoverzekering gehalveerd

De gemiddelde premie voor een overlijdensrisicoverzekering (ORV) is het afgelopen jaar met 3,6% gedaald. Daarmee wordt de dalende trend van de afgelopen jaren voortgezet. Sinds 2002 is de gemiddelde premie voor een ORV zelfs meer dan gehalveerd. Dit blijkt uit het jaarlijkse premie-onderzoek van MoneyView.

Overlijdensrisicoverzekering vergelijkenVerlaag jouw maandelijkse premie >

Oorzaak van de premiedaling

De premiedaling bij de overlijdensrisicoverzekering komt voornamelijk omdat we gemiddeld ouder worden. Verzekeraars hoeven hierdoor minder uit te keren. Ook is het premieverschil groter geworden tussen verzekerde die niet roken en mensen die wel roken.

Premie ORV niet automatisch omlaag

Verzekeraars wijzen je er niet op als je kunt overstappen naar een lagere premie. Dit terwijl de overlijdensrisicoverzekering oversluiten relatief eenvoudig is. Om de premie te verlagen sluit je een nieuwe verzekering, waarna je de oude opzegt. Net als bij de hypotheek oversluiten eigenlijk. Met als verschil dat de ORV oversluiten altijd boetevrij is.

Dit wordt ook wel een 1-op-1-oversluiting genoemd.

Overlijdensrisicoverzekering gekoppeld aan de hypotheek

Is jouw situatie gewijzigd, dan is het premieverschil mogelijk nog groter. Bij een overlijdensrisicoverzekering gekoppeld aan de hypotheek kan het verzekerde bedrag omlaag als je hebt afgelost. Ook kan het aantal verzekerde personen worden gewijzigd of voor een kortere of langere looptijd worden gekozen.


Een overlijdensrisicoverzekering bij de hypotheek is mogelijk zelfs niet meer verplicht. Bij een NHG-hypotheek ben je tegenwoordig niet meer verplicht om een ORV af te sluiten. Komt je hypotheek onder 80% van de woningwaarden dan vervalt bij veel banken ook de ORV-verplichting.

Is jouw situatie gewijzigd of denk je aan het aanpassen van de overlijdensrisicoverzekering? Laat je dan adviseren.

Ben je gedurende de looptijd gestopt met roken dan is een lagere premie waarschijnlijk mogelijk. Heb je onverhoopt gezondheidsproblemen gekregen dan wordt de ORV-premie van oversluiten juist duurder.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop maandag om 09:00.
Bel direct