Spaarrente daalt in rap tempo | hoogste spaarrente weer omlaag

  Door: Roel 2338 keer gelezen
Spaarrente daalt in rap tempo

De hoogste spaarrente daalt deze week opnieuw met 0,1%. Het is nog geen maand geleden sinds de vorige renteverlaging. Een race naar de bodem?

Hoogste spaarrente daalt

Vrijdag 9 december verlaagt Nationale Nederlanden de spaarrente van 0,7% naar 0,6%. Daarmee daalt ook de hoogste spaarrente van Nederland met 0,1%. Door de renteverlaging krijgt de spaarbank concurrentie van onder andere NIBC, Argenta, ASN, Delta Lloyd en Ohra die allemaal dezelfde spaarrente bieden.

Nog geen maand na laatste renteverlaging

Het is nog geen maand geleden sinds de hoogste spaarrente naar beneden is bijgesteld. Ook toen verlaagde Nationale Nederlanden haar spaartarief met 0,1%. Het aantal renteverlagingen lijkt daarmee in een stroomversnelling te zijn geraakt. De afgelopen maand hebben maar liefst 15 banken hun spaarrente verlaagd, waaronder tweemaal het hoogste tarief in de markt.  

Oorzaak race naar de bodem

Een duidelijke oorzaak voor deze plotselinge race naar de bodem (een negatieve spaarrente komst steeds dichterbij) kunnen we niet geven. De belangrijkste beleidsrente is al sinds maart ongewijzigd gebleven. Ook een andere graadmeter, de Euribor rente, is de tweede helft van dit jaar nauwelijks veranderd. Zie ook onze spaarrente verwachting.

Nationale Nederlanden houdt het erop dat marktrentes momenteel laag zijn. Mogelijk zijn de recente renteverlagingen nog steeds een correctie op dalende marktrentes van een half jaar geleden. Bang om klanten weg te jagen, kiezen de spaarbanken ervoor om de spaarrente geleidelijk te verlagen.

Hypotheekrente stijgt. Waar blijven de spaarbanken?

Terwijl de spaarrente verder daalt, stijgt de hypotheekrente voor het eerst in jaren. Betekent dit ook de ommekeer voor de spaarrente? Iedere huizenbezitter weet dat als de hypotheekrente hoog is, dat de spaarrente ook hoog is. Dit is echter geen zekerheid. In dit artikel leggen we uit dat de spaarrente niet automatisch stijgt met hypotheekrente.

Het beste ervan maken

Voorlopig moeten we er het beste van maken. Hiervoor hebben we een aantal tips:

Spaarrente

De hoogste spaarrente? Vergelijk alle rentes.

Deposito Sparen

Vergelijk alle deposito spaarrekeningen.

Reageer op dit artikel

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Global tokens will be replaced with their respective token values (e.g. [site:name] or [current-page:title]).
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.