De hoogste spaarrente daalt deze week opnieuw met 0,1%. Het is nog geen maand geleden sinds de vorige renteverlaging. Een race naar de bodem?
Hoogste spaarrente daalt
Vrijdag 9 december verlaagt Nationale Nederlanden de spaarrente van 0,7% naar 0,6%. Daarmee daalt ook de hoogste spaarrente van Nederland met 0,1%. Door de renteverlaging krijgt de spaarbank concurrentie van onder andere NIBC, Argenta, ASN, Delta Lloyd en Ohra die allemaal dezelfde spaarrente bieden.
Nog geen maand na laatste renteverlaging
Het is nog geen maand geleden sinds de hoogste spaarrente naar beneden is bijgesteld. Ook toen verlaagde Nationale Nederlanden haar spaartarief met 0,1%. Het aantal renteverlagingen lijkt daarmee in een stroomversnelling te zijn geraakt. De afgelopen maand hebben maar liefst 15 banken hun spaarrente verlaagd, waaronder tweemaal het hoogste tarief in de markt.
Oorzaak race naar de bodem
Een duidelijke oorzaak voor deze plotselinge race naar de bodem (een negatieve spaarrente komst steeds dichterbij) kunnen we niet geven. De belangrijkste beleidsrente is al sinds maart ongewijzigd gebleven. Ook een andere graadmeter, de Euribor rente, is de tweede helft van dit jaar nauwelijks veranderd. Zie ook onze spaarrente verwachting.
Nationale Nederlanden houdt het erop dat marktrentes momenteel laag zijn. Mogelijk zijn de recente renteverlagingen nog steeds een correctie op dalende marktrentes van een half jaar geleden. Bang om klanten weg te jagen, kiezen de spaarbanken ervoor om de spaarrente geleidelijk te verlagen.
Hypotheekrente stijgt. Waar blijven de spaarbanken?
Terwijl de spaarrente verder daalt, stijgt de hypotheekrente voor het eerst in jaren. Betekent dit ook de ommekeer voor de spaarrente? Iedere huizenbezitter weet dat als de hypotheekrente hoog is, dat de spaarrente ook hoog is. Dit is echter geen zekerheid. In dit artikel leggen we uit dat de spaarrente niet automatisch stijgt met hypotheekrente.
Het beste ervan maken
Voorlopig moeten we er het beste van maken. Hiervoor hebben we een aantal tips:
- Spaarders bij een grootbank kunnen nog steeds hun spaarrente verdubbelen door te kiezen voor een hogere spaarrente.
- Door je spaargeld tijdelijk vast te zetten of aanvullende voorwaarden af te spreken, kun je je spaarrente verhogen.
-
Beleggen voor meer rendement: lees meer over starten met beleggen (in 5 stappen) of vergelijk de diverse beleggingsproducten.
Eerste woning kopen?
Ontdek de mogelijkheden voor starters.
Aflossingsvrij
Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek
Overwaarde opnemen?
Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.