Overslaan en naar de inhoud gaan
 

De voordelen van een familiehypotheek

  Door: Roel 90632 keer gelezen
De voordelen van een familiehypotheek

Een familiehypotheek is voordelig voor ouder en kind: hogere hypotheek, lagere maandlasten en meer rendement op spaargeld. Sluit een hypotheek bij familie.

Win-winsituatie ouder en kind

De huizenprijs stijgt en de hypotheeknormen zijn in 2020 weer iets strenger geworden. Hierdoor is meer eigen geld nodig al je een huis koopt. Tegelijkertijd zijn er misschien familieleden bij wie deze eigen middelen ‘werkloos’ op een spaarrekening staan, tegen een historisch lage spaarrente.

Met een familiehypotheek of familiebank constructie helpt een familielid bij het financieren van de woning. Deze wordt gesloten, naast of als vervanging van de reguliere hypotheek. De lenen kan zo een hogere hypotheek krijgen, tegen een lagere maandlast. De uitlener kan rekenen op een hoger rendement dan op de spaarrekening.

Familiehypotheek berekenenWat zijn jouw mogelijkheden? >>>

Familiehypotheek en de Belastingdienst

Naast kostenvoordelen zijn er ook fiscale voordelen. Omdat bij de familiehypotheek een rente wordt afgesproken, wordt dit door de belastingdienst niet als een schenking gezien. Dit kan fiscaal voordelig zijn wanneer maar een beperkt bedrag belastingvrij geschonken mag worden. Lees meer over schenken voor de aankoop van een woning.

De rente bij een familiehypotheek is voor de lener, onder voorwaarden, fiscaal aftrekbaar. Voor de Belastingdienst moet de lening aan de volgende eisen voldoen:

 • Het afgesproken rente moet marktconform zijn.*
 • De lening moet in 30 jaar en minimaal annuitair worden afgelost.
 • De voorwaarden van de lening moeten schriftelijk zijn vastgelegd.

* Bij de familiehypotheek is het fiscaal voordelig om een zo hoog mogelijke rente af te spreken. Hier zit echter een grens aan. De afgesproken rente moet marktconform zijn. Een tweetal uitspraken van de rechtbank geven hierover meer duidelijk. De eerste uitspraak gaat over een lening zonder onderpand (overeenkomstig met een pesoonlijke lening). De marktconforme rente bij deze familiehyptoheek was 8%. In de tweede uitspraak gaat het om een annuïtaire geldlening met de woning als onderpand. De rechter vond bij deze leen-schenk-constructie een rente van 4,5% rente marktconform. Dit is recent in een hoger beroep nog eens bevestigd.

Rekenvoorbeeld familiehypotheek

In onderstaand rekenvoorbeeld laten we zien hoe een familie hypotheek een win-winsituatie kan zijn voor (groot)ouder en (klein)kind.

De familiebank constructie

Zoon of dochter gaat in 2020 een woning kopen van € 200.000,- en sluit hiervoor een hypotheek van € 150.000,-. De overige € 50.000,- wordt geleend van de ouders. De familiehypotheek komt als volgt tot stand:

 • Voor de lening van de ouders wordt een familiebank rente van 3% afgesproken. Zij ontvangen dus € 1.500,- rente per jaar.
 • Deze rente is volledig aftrekbaar. De zoon of dochter ontvangt dus € 500,- van de belastingdienst.
 • De ouders schenken € 550,- van de rente terug aan de zoon of dochter.

Voordelen familiehypotheek

Met de leen-schenk-constructie van deze familiehypotheek worden de volgende voordelen behaald:

 • De schenking van de ouders wordt niet meegenomen in de maximale hypotheek van de zoon dochter.
 • In plaats van een netto rentelast van € 788,- voor de lening van € 50.000,-  (hypotheekrente 2,5%), is de zoon of dochter € 338,- goedkoper uit.
 • Op de spaarrekening bij ING van de ouders had de € 50.000,- maximaal € 25,- opgeleverd. Met de familiehypotheek is het rendement 950,- (€ 1.500,- min € 550,-).

Meer lenen met een familiehypotheek

Daarnaast zijn er een aantal geldverstrekkers die een familiehypotheek ‘financieringslast neutraal’ behandelen. Wanneer de rente en aflossing van de onderhandse lening wordt terug-geschonken, kan meer geleend worden dan de hypotheeknormen strikt voorschrijven. Dit kan bij ABN AMRO, Argenta, BLG, Hypotrust, Nationale Nederlanden, Obvion en Syntrus Achmea.

Let op: geldverstrekkers hebben producten in de markt die strikt genomen geen familiehypotheek zijn. Zo heeft Rabobank de Garantiehypotheek waarbij ouders deels garant staan voor de lening. Lees welke opties ouders nog meer hebben om te helpen bij een hypotheek, onder andere door te schenken of garant te staan.

Advies bij hypotheek bij familie

Deze hypotheeknormen bestaan echter niet voor niets. Het is aan te raden om de hypotheek bij familie te laten doorrekenen door een adviseur. Zo zorg je ervoor dat de hypotheek nu en in de toekomst betaalbaar blijft. Hij of zij zal je ook helpen de afspraken van de familiehypotheek op papier te zetten. Dit nodig om hypotheekrenteaftrek te mogen toepassen, maar ook om onenigheid over de lening te voorkomen. Vraag vrijblijvend advies voor jouw familiehypotheek.

Hypotheek Berekenen

Bereken hoeveel je kunt lenen.

Actuele hypotheekrente

Vergelijk alle hypotheekrentes.

Reageer op dit artikel

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • Global tokens will be replaced with their respective token values (e.g. [site:name] or [current-page:title]).
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Reacties

familiehypotheek

Gelden dezelfde bedragen en mogelijkheden ook voor zus-broer, oom-nicht/neef enz.?

Re: familiehypotheek

Beste heer Spijkman, bedankt voor uw bericht. Voor het 'schenk-gedeelte' is een familieband niet noodzakelijk, mits u onder de verhoogde schenkingsvrijstelling valt. Hier leest u daar meer over: https://www.hypotheek-rentetarieven.nl/nieuws/schenken-voor-woning-en-hypotheek. Hoe u de constructie van de familiehypotheek verder inricht, kan u zelf bepalen. Het is aan te raden om hiervoor advies te vragen, zodat u optimaal gebruik maakt van de hypotheekmogelijkheden. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (FX.nl)

Hoogte rente

Ik lees op internet dat de rente marktconform moet zijn en dat je daar 25% van mag afwijken. Dus met een rente 1,5% voor 10 jaar vast bij de bank mag je met de familiebank constructie 1,5 x 1,25 = 1,875% rekenen. Anders gaat de Belastingdienst niet akkoord.
In uw voorbeeld wordt met 3% gerekend. Is dit slechts een voorbeeld uit de tijd dat de rente nog een stuk hoger was of is er toch een manier om een hogere rente te rekenen? Of heeft da met de hoogte van de lening te maken?

Re: Hoogte rente

Beste heer Van der Linde, bedankt voor uw bericht. Het klopt dat de rente bij een familiebank-constructie marktconform moet zijn voor fiscale aftrek. De constructie betreft echter een onderhandse lening zonder onderpand. Dit komt overeen met een (consumptieve) persoonlijke lening. De rente in ons rekenvoorbeeld hierdoor juist aan de lage kant. Uit een uitspraak van de Rechtbank Noord Nederland wordt duidelijk dat een rente van 8% ook acceptabel is, overeenkomstig met een lening met een hoog risico. Ik zal dit aan het artikel toevoegen. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (Hypotheek-Rentetarieven)

Familiehypotheek op 1 naam naar 2 namen

Mijn vriendin en ik wonen al enige tijd (voor 1 januari 2013) samen in een woning die op mijn naam staat en de familiehypotheek staat ook op mijn naam. Nu gaan wij verhuizen en willen de familiehypotheek meenemen, waarbij er twee opties zijn:
- huis komt op onze beide namen te staan en de hypotheek komt ook op beide namen te staan; valt mijn vriendin dan onder de nieuwe hypotheekwetgeving van na 1 januari 2013?
- huis komt op onze beide namen te staan en de hypotheek blijf op mijn naam staan; is dan alle rente aftrekbaar?

Rente terug schenken bij een onderhands lening en dit vastleggen

Uw schrijft het onderstaande maar wil de bank dan een overeenkomst dat de rente jaarlijks wordt geschonken. De fiscus gaat hier niet mee akkoord en belast dan de totale schenking over de gehele periode van de duur van de overeenkomst. Of is een akte waarbij één malig de rente wordt geschonken toereikend voor deze banken.

Daarnaast zijn er een aantal geldverstrekkers die een familiehypotheek ‘financieringslast neutraal’ behandelen. Wanneer de rente en aflossing van de onderhandse lening wordt terug-geschonken, kan meer geleend worden dan de hypotheeknormen strikt voorschrijven. Dit kan bij ABN AMRO, Argenta, BLG, Delta Lloyd, Hypotrust, Obvion en Syntrus Achmea.

familie hypotheek.

Wij willen een familie hypotheek bij mijn zus. Hoeveel rente moet zij minimaal vragen om in aanmerking te komen voor hypotheekaftrek? Het wordt een looptijd van 15 jaar. Een bedrag van 100000euro

Onderhandse lening vader

Omdat ik 30000 tekort kom voor mijn gewenste hypotheek, wil mijn vader dit bedrag aan mij lenen tegen 4% rente. Nu weet ik dat de bank wil zien dat ik deze lasten niet zelf draag. Kan ik dit onderscheppen door in de overeenkomst aan te geven dat mijn vader de aflossing en betaalde rente maandelijks terugschenkt?

familiehypotheek

Waaraan moet een familiehypotheek voldoen en kan ik ergens een voorbeeld overeenkomst bekijken.
Alvast dank voor uw reactie.

Re: familiehypotheek

Beste Gerhard, bedankt voor uw bericht. Het samenstellen van een familie hypotheek die aan alle voorwaarden voldoet is maatwerk. U zou eens in gesprek kunnen gaan met een hypotheekadviseur over de mogelijkheden. Dit eerste gesprek is vrijblijvend. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl)

Familiehypotheek

Beste M/V, een half jaar geleden heeft mijn zoon zijn eerste huis gekocht, hierbij hebben wij hem financieel ondersteund met 45000 €. Hij lost momenteel 400 € per maand af. Is dit met terugwerkende kracht nog om te zetten naar een familiehypotheek en kunnen we dan alsnog aanspraak maken op het fiscale voordeel? Hoop spoedig van u een reactie te ontvangen. Mvg

Re: Familiehypotheek

Beste heer Van Dalen, bedankt voor uw bericht. Binnen een jaar na afsluiten van de hypotheek zijn hier mogelijkheden toe. Voor de details verwijs ik u door naar een Belastingadviseur. Hij of zij kan u helpen om alsnog het fiscale voordeel van de familiehypoteek te halen op een manier dat de Belastingdienst hiermee akkoord gaat. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (Hypotheek-Rentetarieven).

Familiehypotheek

Leen je met een familiehypotheek echt geld van je ouders of leent je ouders hiervoor geld bij een bank zodat ze mij kunnen helpen en dat wij hun hiervoor weer maandelijks terugbetalen?

familie hypotheek

kan dit ook anders om ,dat je zoon (woond in het buitenland) het gedeelte van de hypotheek betaald?

NHG

Is er nog specifieke regelgeving omtrent familiehypotheek icm met een NHG Hypotheek?

Meeverhuizen familiehypotheek (afgesloten voor 1-1-2013)

Ik heb de volgende vraag/situatie:

We willen graag de reguliere hypotheek en familiehypotheek meeverhuizen naar een nieuw te bouwen woning. Kan dat, en waar moet we rekening meehouden om ook aftrekbaarheid te behouden, te voldoen aan een eventuele bijleenregeling en of fiscus?

Situatieschets:
Per 2006:
Huidige hypotheek aflossingsvrij bij bank 300.000 (2,5 % rente)
Familiehypotheek/lening aflossingsvrij 100.000 (met 7% rente)
Aangekochte woning toen 520.000 met bovenstaande hypotheek/lening en een overwaarde 120.000 uit eerder woning.

Per 1-3-2019 huis verkocht voor 600.000 (overwaarde dan 200.000)

Per 1-12-2019 aankoopkavel en vervolgens start nieuwbouw voor totaal 600.000.

Waar moet ik rekening meehouden?

Re: Meeverhuizen familiehypotheek (afgesloten voor 1-1-2013)

Beste Mark, In algemene zin is het mogelijk om aflosvrije rechten over te hevelen naar de nieuwe woning. Of dit in uw situatie ook het geval is, hangt onder andere af van de voorwaarden van uw huidige hypotheek. Ik kan u een vrijblijvend eerste gesprek met een hypotheekmedewerker aanbieden dit voor u uit te zoeken. Hier kunt u een aanvraag doen: https://www.fx.nl/hypotheek/offerte. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl)

Familiehypotheek

Familiehypotheek is gunstig voor geldgever, dat is duidelijk.
Voor geldontvanger na belastingteruggave niet, tenzij hij ook de teveel betaalde rente geschonken krijgt.
Begrijp ik dit goed?

Re: familiehypotheek

Dat klopt inderdaad.

famiiiehypotheek, de geldgever

Is het echt gunstig voor de geldgever? Wordt de rente van het uitgeleende hypotheekbedrag echt niet belast als inkomsten?

Betaalde rente terugschenken op papier

Voor een restschuld op zijn woning hebben wij onze zoon €15.000 geleend tegen een rente van 8%.
Hij betaald dus per jaar €1200,00 rente.
Mogen wij dit bedrag terug schenken op papier? En wat zijn hiervan de consqenties bij de erfenis in de toekomst? Kan op deze manier een vordering worden weggewerkt?

Re: Betaalde rente terugschenken op papier

Beste Adriana, een familiehypotheek met een leen-schenk-constructie is mogelijk. Wat precies de consequenties zijn in uw situatie is aan de hand van deze informatie niet te zeggen. Ik kan u een vrijblijvend oriëntatiegesprek aanbieden om de mogelijkheden voor een familiehypotheek te bespreken. Via de volgende link kunt u een aanvraag doen: https://www.fx.nl/hypotheek/offerte. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl)

Familiehypotheek meeverhuizen

Ik heb op dit moment een hypotheek bij een bank van 160.000, een familiehypotheek van 50.000 (afgesloten in 2013 met 6,5% rente en renteteruggave via familie) en 100.000 overwaarde. Nu wil ik voor een nieuw huis de familiehypotheek meenemen onder dezelfde voorwaarden (rente van 6,5%) en de rest met een nieuwe hypotheek regelen. Kan ik een familiehypotheek meenemen, of sluit ik dan als het ware een nieuwe familiehypotheek af die wederom een marktconforme rente moet hebben (op dit moment slechts 4%?)

familiehypotheek

wij hebben een familiehypotheek met een waarde van 300.000 euro. Hier betalen wij 6% rente voor. Na schenking en belastingteruggave was dit volgens ons financieel aantrekkelijk. Onze hypotheek loopt al 18 jaar en wij hebben nog niks afgelost. Nu werden wij erop gewezen dat de hypotheek binnen 30 jaar moet worden afgelost. Klopt dit? En zo ja, hoe moeten wij dat doen?

Overbruggingskrediet

Kan je met een familiehypotheek een overbruggingskrediet krijgen?

Volgens de Hypotheker wordt dit als schuldgezien waardoor ik geen overbruggingskrediet kan krijgen

Re: Overbruggingskrediet

Beste Ralf, Een overbruggingskrediet is ‘los’ niet te verkrijgen. Banken bieden dit wel aan in combinatie met een nieuwe of bestaande hypotheek. Een familiehypotheek wordt dan inderdaad meegenomen als schuld waardoor je minder kunt overbruggen. Als je wilt dat we eens naar jouw situatie kijken, kun je hier een aanvraag doen. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl)

Overbruggingshypotheek

Beste Roel, ik heb mij gegevens daar ingevuld

Familiehypotheek en box3

Is familiehypotheek vermogen in box3? en zo ja is het dan een banktegoed of een belegging in het nieuwe stelsel?

Familiehypotheek en box3

Voor de geldgever is het uitgeleende bedrag vermogen en wordt dus belast. Als je spaargeld en aandelen hebt valt de lening in het hoogste tarief. In het nieuwe stelsel ook. De ouders moeten daar wel rekening mee houden.

familie hypotheek

Als ik samen met mijn 2 dochters een huis wil kopen om daar gezamenlijk in te wonen wat is dan het advies?

Re: familie hypotheek

Beste heer Sprenger, het is lastig om advies te geven zonder verdere informatie over uw situatie en wensen. Via het volgende formulier kunt u uw gegevens doorgeven en uw situatie/ wensen toelichten. Start nu uw aanvraag. We nemen vervolgens contact met u op u op om uw mogelijkheden te bespreken. Met vriendelijke groet Roel (FX.nl)

Familiehypotheek

Onze neef is ernstig ziek maar woont nog in het ouderlijk huis, hij wil graag dat het huis binnen de familie blijft. We willen het huis met 3 zussen van hem kopen maar hij mag er in blijven wonen tot hij er niet meer kan wonen of tot hij overlijdt.
Onze neef heeft het huis afgelost.
We willen de complete hypotheek bij onze neef lenen als familiehypotheek, deze hypotheek zou dan vast staan voor 30 jaar en de rente wordt bepaald door het marktconform. Stel dat er 10 jaar rente en aflossing is betaald en onze neef overlijdt.
Wat gebeurd er met deze (andere 20 jaar) aan openstaande rente en aflossing? De overige hypotheekschulden die wij met 3 zussen bij onze neef hebben?
Worden deze overgenomen door een bank en betalen we daar de overige jaren, of zijn hier andere regels aan verbonden?

Re: Familiehypotheek

Beste Magda, het voert te ver om deze casus voor een familiehypotheek in een online reactie uit te werken. Neem gerust contact met ons om, dan onderzoeken we de mogelijkheden. Dit is gratis en vrijblijvend. Start hier uw aanvraag, dan nemen we snel contact met u op. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl).