Klantenbeoordeling 8.2/10

De voordelen van een familiehypotheek

Een familiehypotheek is voordelig voor ouder en kind: hogere hypotheek, lagere maandlasten en meer rendement op spaargeld. Sluit een hypotheek bij familie.

Win-winsituatie ouder en kind

Uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat één op de zes huishoudens gebruik maakt van een familiehypotheek. Oftewel zij sluiten een hypotheek af bij familie of vrienden.

Een familiehypotheek of familiebank constructie wordt afgesloten naast of als vervanging van een reguliere hypotheek. Op deze manier kan meer geleend worden voor een huis dan bij een bank. Ook levert het extra belastingvoordeel op in de vorm van meer renteaftrek.

De uitlener kan rekenen op een hoger rendement dan op de spaarrekening. Daarnaast kan de familiehypotheek worden gebruikt hoog bedrag te schenken en toch binnen de kaders van de schenkbelasting te blijven.

Extra lenen met een familiehypotheek

Een familiehypotheek wordt het vaakst afgesloten in combinatie met een hypotheek bij een bank. Op deze manier zijn er meer financiële middelen beschikbaar om een huis te kopen. Uit het onderzoek van DNB blijkt dat in bijna de helft van de familiehypotheken het gaat om minder dan 20% van de totale hypotheeksom, de rest wordt dan dus bij een bank geleend.

De rente voor een familiehypotheek

Voor een familiehypotheek spreek je onderling een rente af. Volgens de Nederlandsche Bank wijkt het gemiddelde afgesproken rentepercentage niet veel af van de reguliere hypotheek, zoals te zien in onderstaande grafiek. De familiehypotheek wordt dus niet gebruikt om extreem goedkoop te lenen. Dit is ook fiscaal gezien niet voordelig, zoals hieronder te lezen is.

Aan de andere kant biedt de rente een mooi rendement op het uitgeleende bedrag. In de praktijk komt het echter vaak voor dat de uitlener de ontvangen rente (deels) terug schenkt. Ook dit kan fiscaal gezien voordelig zijn.

Bron: CBS, DNB

Familiehypotheek en de Belastingdienst

Naast extra financiële middelen en rendement voor de uitlener, zijn er ook fiscale voordelen. Omdat bij de familiehypotheek een rente wordt afgesproken, wordt dit door de belastingdienst niet als een schenking gezien. Dit kan fiscaal voordelig zijn wanneer maar een beperkt bedrag belastingvrij geschonken mag worden.

De rente bij een familiehypotheek is voor de lener, onder voorwaarden, fiscaal aftrekbaar. Voor de Belastingdienst moet de lening aan de volgende eisen voldoen:

 • Het afgesproken rente moet marktconform zijn.*
 • De lening moet in 30 jaar en minimaal annuïtair worden afgelost.
 • De voorwaarden van de lening moeten schriftelijk zijn vastgelegd.

* Bij de familiehypotheek is het fiscaal voordelig om een zo hoog mogelijke rente af te spreken. Hier zit echter een grens aan. De afgesproken rente moet marktconform zijn. Een tweetal uitspraken van de rechtbank geven hierover meer duidelijk. De eerste uitspraak gaat over een lening zonder onderpand (overeenkomstig met een persoonlijke lening). De marktconforme rente bij deze familiehypotheek was 8%. In de tweede uitspraak gaat het om een annuïtaire geldlening met de woning als onderpand. De rechter vond bij deze leen-schenk-constructie een rente van 4,5% rente marktconform. Dit is recent in een hoger beroep nog eens bevestigd.

Rekenvoorbeeld familiehypotheek

In onderstaand rekenvoorbeeld laten we zien hoe een familie hypotheek een win-winsituatie kan zijn voor (groot)ouder en (klein)kind.

De familiebank constructie

Zoon of dochter gaat in 2023 een woning kopen van € 200.000,- en sluit hiervoor een hypotheek van € 150.000,-. De overige € 50.000,- wordt geleend van de ouders. De familiehypotheek komt als volgt tot stand:

 • Voor de lening van de ouders wordt een familiebank rente van 3% afgesproken. Zij ontvangen dus € 1.500,- rente per jaar.
 • Deze rente is volledig aftrekbaar. De zoon of dochter ontvangt dus € 500,- van de belastingdienst.
 • De ouders schenken € 550,- van de rente terug aan de zoon of dochter.

Voordelen familiehypotheek

Met de leen-schenk-constructie van deze familiehypotheek worden de volgende voordelen behaald:

 • De schenking van de ouders wordt niet meegenomen in de maximale hypotheek van de zoon dochter.
 • In plaats van een netto rentelast van € 788,- voor de lening van € 50.000,-  (hypotheekrente 2,5%), is de zoon of dochter € 338,- goedkoper uit.
 • Op de spaarrekening bij ING van de ouders had de € 50.000,- maximaal € 25,- opgeleverd. Met de familiehypotheek is het rendement 950,- (€ 1.500,- min € 550,-).

Advies bij hypotheek bij familie

De familiehypotheek kent enkele belangrijke nadelen. Een daarvan is het risico dat afspraken niet volledig worden nagekomen, wat kan leiden tot onenigheid tussen familieleden of vrienden. Wij helpen je om de afspraken van de familiehypotheek op papier te zetten.


Daarnaast kan het lastig zijn om alle (fiscale) voordelen van een familiehypotheek optimaal te benutten. Ook hier bieden wij ondersteuning.

Een ander nadeel is het prijsopdrijvende effect van de familiehypotheek. Door de mogelijkheid om meer uit te geven aan een woning, draagt dit bij aan de stijging van huizenprijzen. Volgens De Nederlandse Bank drijft de familiehypotheek de huizenprijzen zelfs sterker op dan de jubelton, die om die reden is afgeschaft. Het zou ons dan ook niet verbazen als op een gegeven moment ook de familiehypotheek aan banden wordt gelegd.

Het kan dus verstandig zijn om niet te lang te wachten als je wilt profiteren van de voordelen van een familiehypotheek.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Praat mee over "De voordelen van een familiehypotheek".

 1. Beste Roel,

  Wij willen graag een bestaande woning kopen en aan onze dochter, die een bijstandsuitkering heeft, verhuren. Koopprijs is gemakshalve €200.000,-
  Echter wil de verkopende partij dat de koper er zelf in gaat wonen, voor minimaal een jaar.
  Is de volgende constructie mogelijk zodat mijn dochter haar bijstandsuitkering behoudt:

  1) Wij lenen onze dochter de gevraagde koopprijs tegen 2% rente per jaar, zodat zij de woning zelf koopt.
  Zij betaald ons maandelijks €333,33 (=2% van €200.000).
  Wij betalen de verbouwing.
  Na een jaar kopen wij de woning van haar voor exact dezelfde koopprijs.
  Zij huurt vervolgens de woning van ons.

  2) Onze dochter sluit bij ons een (familie)hypotheek af van €200.000,- op annuïteiten bases, zodat zij de woning zelf koopt.
  Zij betaald ons maandelijks €739,24 waarvan een deel rente en een deel aflossing.
  Wij lenen haar het deel aflossing meteen weer renteloos terug zodat ze voldoende financiën over houdt om te leven.
  Wij betalen de verbouwing.
  Na een jaar kopen wij de woning van haar voor exact dezelfde koopprijs van €200.000,-.
  Wat zij totaal heeft afgelost is gelijk aan wat wij haar totaal renteloos hebben geleend en kan met elkaar verrekend worden.
  Zij huurt vervolgens de woning van ons.

  – Zijn beide constructies mogelijk?
  – Welke constructie is acceptabel voor de organisatie die haar bijstand uitkeert?
  – Welke constructie is acceptabel voor de belastingdienst?
  – Welke constructie is financieel het meest aantrekkelijk?

  Bij voorbaat hartelijk dank

  Beantwoorden
 2. mijn zoon heeft 1/3 van zijn woning gefinancierd met de familiebank. We hebben afgesproken dat als hij de woning verkoopt, ik recht heb op 1/3 van de winst. we hebben dus eigenlijk samen geïnvesteerd in vastgoed. Is mijn deel van de winst na verkoop belast in box 3 of wordt dit gezien als schenking van mijn zoon aan mij?

  Beantwoorden
 3. Beste,

  Wij willen voor onszelf een huis aankopen waarbij we denken aan een lening van mijn ouders. Gezien de maandelijkse lasten zouden mijn vrouw en ik juist een zo’n laag mogelijke rente afspreken met mijn ouders, waarbij we tevens het huis in onderpand willen geven om risico te beperken. Een rente die dan wel door de fiscus wordt geaccepteerd als ‘marktconform’. Om te komen tot een geaccepteerde rente, mag in dit geval de familie-hypotheek vergeleken worden met de rentes zoals die door hypotheekverstekkers wordt aangeboden (10 jaar vast ~1.3%) of moet het worden vergeleken met een persoonlijk krediet rentes (4-6%)? Qua aard van de lening verschilt deze mijn inziens niet met een hypotheek van een bank.

  Beantwoorden
  • Beste Denny, in het artikel wijzen we op een juridische casus waarbij was gekozen voor een hoge rente. Dit is namelijk fiscaal voordelig door de hypotheekaftrek. In twee andere gerechtelijke uitspraken komt naar voren dat met marktconform ‘een annuïtaire geldlening met de woning als onderpand’ wordt bedoeld. Mocht je hier hierover twijfelen, vraag gerust om advies bij ons. Dit is gratis en verplicht je tot niets. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl)

   Beantwoorden
   • als je een als ouders een familiar hypotheek met je kind aflsuit. Wordt het bedrag (vordering derden) voor jezelf da gezien als vermogen of sparen in het nieuwe belastingstelsel in box3 vanaf 2023 en evrder?

    Beantwoorden
 4. Wij willen het huis van mijn ouders overnemen en het volledige bedrag 450.000 onder brengen in een familie hypotheek inclusief in marktconform rente. Het geld wordt dus niet letterlijk “gegeven”

  a. daalt hiermee het EV van mijn ouders?
  b. is hier eveneens rente aftrek toepasbaar?
  c. kan de eenmalige schenking van 100.000 euro hiermee verrekend worden? dus geen hypotheek 450.000 maar 350.000?

  Beantwoorden
  • Beste Joyce, om je vragen omtrent de familiehypotheek te beantwoorden is een korte inventarisatie van de wensen en middelen nodig. Via dit formulier kun je hiervoor de benodigde gegevens invullen. Dan nemen we snel contact met je op. Dit is gratis en vrijblijvend. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl)

   Beantwoorden
 5. Wij willen de volledige hypotheek voor 2 woningen bij mijn ouders lenen. Het hypotheekbedrag is hoger dan een bank ons zou lenen, maar mijn ouders huren een van de woningen van ons terug. Met deze huur is de lening dus makkelijk te betalen. Is dit mogelijk met een familiehypotheek, of zijn de regels daar te streng voor?

  Beantwoorden
 6. Met mijn inkomen kom ik steeds te kort om een huis te kopen, mijn hypotheeklasten zouden in geval van koop wel veel lager zijn als mijn huidige huur. Kan ik met mijn werkende inwonende zoon een woning kopen? Als hij dan na verloop van tijd verhuisd is er geen probleem, ik kan dan de lasten alleen dragen.

  Beantwoorden
 7. Met mijn inkomen kom ik steeds te kort om een huis te kopen, mijn hypotheeklasten zouden in geval van koop wel veel lager zijn als mijn huidige huur. Kan ik met mijn werkende inwonende zoon een woning kopen? Als hij dan na verloop van tijd verhuisd is er geen probleem, ik kan dan de lasten alleen dragen.

  Beantwoorden
  • Beste heer of mevrouw De Jong, er zijn diverse mogelijkheden voor een hypotheekconstructie tussen familieleden. We onderzoeken graag de mogelijkheden voor je. Via dit formulier kunt u een aanvraag hiervoor doen. Dit is gratis en vrijblijvend. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl)

   Beantwoorden
  • Beste heer of mevrouw De Jong, er zijn diverse mogelijkheden voor een hypotheekconstructie tussen familieleden. We onderzoeken graag de mogelijkheden voor je. Via dit formulier kunt u een aanvraag hiervoor doen. Dit is gratis en vrijblijvend. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl)

   Beantwoorden
 8. Goede dag,
  Onze dochter van en a.s. Schoonzoon samen 22 en 24j zitten met de verkoper van hun toekomstig huis, maandag 5 oktober bij de notaris voor het tekenen van de overdracht-en hypotheekakte. Nu is mijn vraag: mogen wij, de ouders, na de notaris, de familiebank in werking stellen? Wat zijn de mogelijkheden als de familiebank verdwijnt in 2022? Of is dit momenteel niet meer aan de orde? En wat mogen wij momenteel aan rente vragen?

  Beantwoorden
 9. Goede dag,
  Onze dochter van en a.s. Schoonzoon samen 22 en 24j zitten met de verkoper van hun toekomstig huis, maandag 5 oktober bij de notaris voor het tekenen van de overdracht-en hypotheekakte. Nu is mijn vraag: mogen wij, de ouders, na de notaris, de familiebank in werking stellen? Wat zijn de mogelijkheden als de familiebank verdwijnt in 2022? Of is dit momenteel niet meer aan de orde? En wat mogen wij momenteel aan rente vragen?

  Beantwoorden
 10. Wij willen meebetalen aan de nieuwe woning van mijn ouders. Dus we hebben nu niet een som geld liggen, maar we willen elke maand een bedrag inleggen. Zodat als zij het huis in de toekomst weer gaan verkopen wij onze investering+rente terugkrijgen. Is het om die manier ook een familiehypotheek? Op die manier hebben zij elke maand wat meer te besteden en wij krijgen zo meer rente dan dat we het op een spaarrekening zetten.

  Beantwoorden
 11. Wij willen meebetalen aan de nieuwe woning van mijn ouders. Dus we hebben nu niet een som geld liggen, maar we willen elke maand een bedrag inleggen. Zodat als zij het huis in de toekomst weer gaan verkopen wij onze investering+rente terugkrijgen. Is het om die manier ook een familiehypotheek? Op die manier hebben zij elke maand wat meer te besteden en wij krijgen zo meer rente dan dat we het op een spaarrekening zetten.

  Beantwoorden
 12. Voor de geldgever is het uitgeleende bedrag vermogen en wordt dus belast. Als je spaargeld en aandelen hebt valt de lening in het hoogste tarief. In het nieuwe stelsel ook. De ouders moeten daar wel rekening mee houden.

  Beantwoorden
 13. Voor de geldgever is het uitgeleende bedrag vermogen en wordt dus belast. Als je spaargeld en aandelen hebt valt de lening in het hoogste tarief. In het nieuwe stelsel ook. De ouders moeten daar wel rekening mee houden.

  Beantwoorden
 14. Onze neef is ernstig ziek maar woont nog in het ouderlijk huis, hij wil graag dat het huis binnen de familie blijft. We willen het huis met 3 zussen van hem kopen maar hij mag er in blijven wonen tot hij er niet meer kan wonen of tot hij overlijdt.
  Onze neef heeft het huis afgelost.
  We willen de complete hypotheek bij onze neef lenen als familiehypotheek, deze hypotheek zou dan vast staan voor 30 jaar en de rente wordt bepaald door het marktconform. Stel dat er 10 jaar rente en aflossing is betaald en onze neef overlijdt.
  Wat gebeurd er met deze (andere 20 jaar) aan openstaande rente en aflossing? De overige hypotheekschulden die wij met 3 zussen bij onze neef hebben?
  Worden deze overgenomen door een bank en betalen we daar de overige jaren, of zijn hier andere regels aan verbonden?

  Beantwoorden
  • Beste Magda, het voert te ver om deze casus voor een familiehypotheek in een online reactie uit te werken. Neem gerust contact met ons om, dan onderzoeken we de mogelijkheden. Dit is gratis en vrijblijvend. Start hier uw aanvraag, dan nemen we snel contact met u op. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl).

   Beantwoorden
  • Beste heer Sprenger, het is lastig om advies te geven zonder verdere informatie over uw situatie en wensen. Via het volgende formulier kunt u uw gegevens doorgeven en uw situatie/ wensen toelichten. Start nu uw aanvraag. We nemen vervolgens contact met u op u op om uw mogelijkheden te bespreken. Met vriendelijke groet Roel (FX.nl)

   Beantwoorden
 15. Kan je met een familiehypotheek een overbruggingskrediet krijgen?

  Volgens de Hypotheker wordt dit als schuldgezien waardoor ik geen overbruggingskrediet kan krijgen

  Beantwoorden
  • Beste Ralf, Een overbruggingskrediet is ‘los’ niet te verkrijgen. Banken bieden dit wel aan in combinatie met een nieuwe of bestaande hypotheek. Een familiehypotheek wordt dan inderdaad meegenomen als schuld waardoor je minder kunt overbruggen. Als je wilt dat we eens naar jouw situatie kijken, kun je hier een aanvraag doen. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl)

   Beantwoorden
 16. wij hebben een familiehypotheek met een waarde van 300.000 euro. Hier betalen wij 6% rente voor. Na schenking en belastingteruggave was dit volgens ons financieel aantrekkelijk. Onze hypotheek loopt al 18 jaar en wij hebben nog niks afgelost. Nu werden wij erop gewezen dat de hypotheek binnen 30 jaar moet worden afgelost. Klopt dit? En zo ja, hoe moeten wij dat doen?

  Beantwoorden
 17. Ik heb op dit moment een hypotheek bij een bank van 160.000, een familiehypotheek van 50.000 (afgesloten in 2013 met 6,5% rente en renteteruggave via familie) en 100.000 overwaarde. Nu wil ik voor een nieuw huis de familiehypotheek meenemen onder dezelfde voorwaarden (rente van 6,5%) en de rest met een nieuwe hypotheek regelen. Kan ik een familiehypotheek meenemen, of sluit ik dan als het ware een nieuwe familiehypotheek af die wederom een marktconforme rente moet hebben (op dit moment slechts 4%?)

  Beantwoorden
 18. Voor een restschuld op zijn woning hebben wij onze zoon €15.000 geleend tegen een rente van 8%.
  Hij betaald dus per jaar €1200,00 rente.
  Mogen wij dit bedrag terug schenken op papier? En wat zijn hiervan de consqenties bij de erfenis in de toekomst? Kan op deze manier een vordering worden weggewerkt?

  Beantwoorden
  • Beste Adriana, een familiehypotheek met een leen-schenk-constructie is mogelijk. Wat precies de consequenties zijn in uw situatie is aan de hand van deze informatie niet te zeggen. Ik kan u een vrijblijvend oriëntatiegesprek aanbieden om de mogelijkheden voor een familiehypotheek te bespreken. Via de volgende link kunt u een aanvraag doen: https://www.fx.nl/hypotheek/offerte. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl)

   Beantwoorden
 19. Familiehypotheek is gunstig voor geldgever, dat is duidelijk.
  Voor geldontvanger na belastingteruggave niet, tenzij hij ook de teveel betaalde rente geschonken krijgt.
  Begrijp ik dit goed?

  Beantwoorden
 20. Ik heb de volgende vraag/situatie:

  We willen graag de reguliere hypotheek en familiehypotheek meeverhuizen naar een nieuw te bouwen woning. Kan dat, en waar moet we rekening meehouden om ook aftrekbaarheid te behouden, te voldoen aan een eventuele bijleenregeling en of fiscus?

  Situatieschets:
  Per 2006:
  Huidige hypotheek aflossingsvrij bij bank 300.000 (2,5 % rente)
  Familiehypotheek/lening aflossingsvrij 100.000 (met 7% rente)
  Aangekochte woning toen 520.000 met bovenstaande hypotheek/lening en een overwaarde 120.000 uit eerder woning.

  Per 1-3-2019 huis verkocht voor 600.000 (overwaarde dan 200.000)

  Per 1-12-2019 aankoopkavel en vervolgens start nieuwbouw voor totaal 600.000.

  Waar moet ik rekening meehouden?

  Beantwoorden
  • Beste Mark, In algemene zin is het mogelijk om aflosvrije rechten over te hevelen naar de nieuwe woning. Of dit in uw situatie ook het geval is, hangt onder andere af van de voorwaarden van uw huidige hypotheek. Ik kan u een vrijblijvend eerste gesprek met een hypotheekmedewerker aanbieden dit voor u uit te zoeken. Hier kunt u een aanvraag doen: https://www.fx.nl/hypotheek/offerte. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl)

   Beantwoorden
 21. Leen je met een familiehypotheek echt geld van je ouders of leent je ouders hiervoor geld bij een bank zodat ze mij kunnen helpen en dat wij hun hiervoor weer maandelijks terugbetalen?

  Beantwoorden
 22. Beste M/V, een half jaar geleden heeft mijn zoon zijn eerste huis gekocht, hierbij hebben wij hem financieel ondersteund met 45000 €. Hij lost momenteel 400 € per maand af. Is dit met terugwerkende kracht nog om te zetten naar een familiehypotheek en kunnen we dan alsnog aanspraak maken op het fiscale voordeel? Hoop spoedig van u een reactie te ontvangen. Mvg

  Beantwoorden
  • Beste heer Van Dalen, bedankt voor uw bericht. Binnen een jaar na afsluiten van de hypotheek zijn hier mogelijkheden toe. Voor de details verwijs ik u door naar een Belastingadviseur. Hij of zij kan u helpen om alsnog het fiscale voordeel van de familiehypoteek te halen op een manier dat de Belastingdienst hiermee akkoord gaat. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (Hypotheek-Rentetarieven).

   Beantwoorden
  • Beste Gerhard, bedankt voor uw bericht. Het samenstellen van een familie hypotheek die aan alle voorwaarden voldoet is maatwerk. U zou eens in gesprek kunnen gaan met een hypotheekadviseur over de mogelijkheden. Dit eerste gesprek is vrijblijvend. Met vriendelijke groet, Roel (FX.nl)

   Beantwoorden
 23. Omdat ik 30000 tekort kom voor mijn gewenste hypotheek, wil mijn vader dit bedrag aan mij lenen tegen 4% rente. Nu weet ik dat de bank wil zien dat ik deze lasten niet zelf draag. Kan ik dit onderscheppen door in de overeenkomst aan te geven dat mijn vader de aflossing en betaalde rente maandelijks terugschenkt?

  Beantwoorden
 24. Wij willen een familie hypotheek bij mijn zus. Hoeveel rente moet zij minimaal vragen om in aanmerking te komen voor hypotheekaftrek? Het wordt een looptijd van 15 jaar. Een bedrag van 100000euro

  Beantwoorden
 25. Uw schrijft het onderstaande maar wil de bank dan een overeenkomst dat de rente jaarlijks wordt geschonken. De fiscus gaat hier niet mee akkoord en belast dan de totale schenking over de gehele periode van de duur van de overeenkomst. Of is een akte waarbij één malig de rente wordt geschonken toereikend voor deze banken.

  Daarnaast zijn er een aantal geldverstrekkers die een familiehypotheek ‘financieringslast neutraal’ behandelen. Wanneer de rente en aflossing van de onderhandse lening wordt terug-geschonken, kan meer geleend worden dan de hypotheeknormen strikt voorschrijven. Dit kan bij ABN AMRO, Argenta, BLG, Delta Lloyd, Hypotrust, Obvion en Syntrus Achmea.

  Beantwoorden
 26. Mijn vriendin en ik wonen al enige tijd (voor 1 januari 2013) samen in een woning die op mijn naam staat en de familiehypotheek staat ook op mijn naam. Nu gaan wij verhuizen en willen de familiehypotheek meenemen, waarbij er twee opties zijn:
  – huis komt op onze beide namen te staan en de hypotheek komt ook op beide namen te staan; valt mijn vriendin dan onder de nieuwe hypotheekwetgeving van na 1 januari 2013?
  – huis komt op onze beide namen te staan en de hypotheek blijf op mijn naam staan; is dan alle rente aftrekbaar?

  Beantwoorden
 27. Ik lees op internet dat de rente marktconform moet zijn en dat je daar 25% van mag afwijken. Dus met een rente 1,5% voor 10 jaar vast bij de bank mag je met de familiebank constructie 1,5 x 1,25 = 1,875% rekenen. Anders gaat de Belastingdienst niet akkoord.
  In uw voorbeeld wordt met 3% gerekend. Is dit slechts een voorbeeld uit de tijd dat de rente nog een stuk hoger was of is er toch een manier om een hogere rente te rekenen? Of heeft da met de hoogte van de lening te maken?

  Beantwoorden
  • Beste heer Van der Linde, bedankt voor uw bericht. Het klopt dat de rente bij een familiebank-constructie marktconform moet zijn voor fiscale aftrek. De constructie betreft echter een onderhandse lening zonder onderpand. Dit komt overeen met een (consumptieve) persoonlijke lening. De rente in ons rekenvoorbeeld hierdoor juist aan de lage kant. Uit een uitspraak van de Rechtbank Noord Nederland wordt duidelijk dat een rente van 8% ook acceptabel is, overeenkomstig met een lening met een hoog risico. Ik zal dit aan het artikel toevoegen. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (Hypotheek-Rentetarieven)

   Beantwoorden
  • Beste heer Spijkman, bedankt voor uw bericht. Voor het 'schenk-gedeelte' is een familieband niet noodzakelijk, mits u onder de verhoogde schenkingsvrijstelling valt. Hier leest u daar meer over: https://www.hypotheek-rentetarieven.nl/nieuws/schenken-voor-woning-en-hypotheek. Hoe u de constructie van de familiehypotheek verder inricht, kan u zelf bepalen. Het is aan te raden om hiervoor advies te vragen, zodat u optimaal gebruik maakt van de hypotheekmogelijkheden. Met vriendelijke groet, Roel van Oirschot (FX.nl)

   Beantwoorden
   • Beste Roel, mijn zoon en schoondochter met een samenlevingscontract gaan elk hun eigen weg, waarbij zij in hun (inmiddels gedeelde) woning blijft.
    Mijn zoon kan als ZZPer nu maar €240.000,00 lenen wat te weinig is voor de gewenste woning van circa €300.000,00 Hij komt met het voorstel een familiehypotheek af te sluiten van €60.000,00.
    Dit geld heb ik niet op de bank, wel heb ik een vrije woning WOZ €320.000,00.
    Hoe kan ik hem helpen en op welk tijdstip beginnen we met welke actie? Kortom wat zijn de te nemen stappen?
    Met vriendelijke groet,

    Ben

    Beantwoorden

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct