Klantenbeoordeling 8.2/10

Dit jaar de hypotheek oversluiten kan je geld besparen

Volgend jaar daalt de fiscale aftrek voor oversluitkosten, waaronder de boeterente. Dit jaar nog de hypotheek oversluiten kan je geld besparen.

Fiscale aftrek oversluitkosten daalt

De kosten voor het oversluiten van de hypotheek zijn eenmalig fiscaal aftrekbaar. Je mag de advies- en bemiddelingskosten, notariskosten, taxatiekosten en de boeterente van je belastbare inkomen aftrekken, in het jaar dat je de hypotheek hebt overgesloten.

De komende jaren daalt de maximale fiscale aftrek voor deze hypotheekkosten. Dit jaar is deze nog 46%. In 2021 kan nog maximaal 43% worden afgetrokken, als het belastbare inkomen hoger dan € 68.507,-. In 2023 is het voorlopig laagste maximale aftrektarief van 37,05%. bereikt.

Nog dit jaar profiteren van de gedaalde hypotheekrente?Bereken vrijblijvend of oversluiten voordelig is >

Oversluiten vaker voordelig door recente rentedaling

De kosten voor oversluiten worden voor een belangrijk deel bepaald door de boeterente. Zeker als de rentevastperiode nog even duurt, loopt de boete voor het vervroegd aflossen flink op. Dit kan reden zijn om te wachten of zelfs helemaal niet over te sluiten.

Door de recent gedaalde hypotheekrente is oversluiten vaker voordelig. Ook heb je de kosten voor oversluiten sneller terugverdiend met de lagere rente.


Nog een reden om dit jaar over te sluiten

Daar komt het argument van de dalende fiscale aftrek bij. Wachten met oversluiten tot volgend jaar scheelt u met een boeterente van € 20.000,- al gauw € 600,- aan fiscale aftrek. En dit verschil wordt tot 2023 alleen nog maar groter.

Nu de ‘pijn van de boeterente’ pakken zorgt voor meer belastingvoordeel. Let op: dit geldt alleen als het belastbare inkomen hoger in dan € 68.507,-

Bereken vrijblijvend of oversluiten voor u voordelig is.

Dit artikel is geschreven door Roel van Oirschot

Eerste woning kopen?

Ontdek de mogelijkheden voor starters.

Aflossingsvrij

Bereken jouw mogelijkheden met een aflossingsvrije hypotheek

Overwaarde opnemen?

Bereken nu vrijblijvend jouw mogelijkheden.

Plaats een reactie


Een complete hypotheekvergelijking?

Wij vergelijken méér dan 670 hypotheken.

040 311 60 22

We zijn weer bereikbaarop woensdag om 09:00.
Bel direct